Ανάθεση έργου υλοποίησης λογισμικού “προσαρμογής” εκλογικών αποτελεσμάτων. Μια φανταστική ιστορία

Ήταν μια ηλιόλουστη Κυριακή στη Γερμανία. Κλασικά μετά από την κατάποση μισής καφετιέρας καφέ και ενός πακέτου τσιγάρων είπα να
κάνω την βόλτα μου. Ο παραδοσιακός περίπατος της Κυριακής.

Κάποια στιγμή κουράστηκα. Το παράκανα. Είπα να κάτσω για ένα καφέ. Το κόστος του καφέ εδώ είναι αμελητέο. Δεν το σκέφτεσαι. Βρήκα λοιπόν ένα μαγαζί με καρέκλες στον ήλιο. Μου αρέσει ο ήλιος.

Ένα καφέ μέτριο-γάλα παρακαλώ. Η παραδοσιακή Γερμανίδα με τα μεγάλα μπαλκόνια μου χαμογέλασε. “Αμέσως κύριε”.

Με τα χρόνια εξελίσσω λογισμικό κάθε λογής. Τα περισσότερα λογισμικά στην σημερινή εποχή εξελίσσονται με το Visual Studio (C#) και βάσεις δεδομένων SQL. Ανάλογως το έργο απαιτούνται και άλλες γλώσσες. Κανένα πρόβλημα. Είναι η δουλειά μου εδώ και χρόνια. Κακές φήμες αναφέρουν ότι πιθανώς να είμαι ένας από τους καλούς. Ανώμαλοι.

Επιτέλους ήρθε και ο καφές. Να λέμε και τα θετικά, έχουν πεντανόστιμους καφέδες εδώ. Με πλησιάζει ένας καλοντυμένος κύριος με χαρτοφύλακα. Το ρολόι του χαλαρά θα είχε καμιά 15.000 ευρώ. Patek φίλε μου.

Μιλούσε σπαστά Γερμανικά. Αναπτήρα θα θέλει φαντάστηκα ή θα πουλούσε τίποτα. Στη Γερμανία όμως δεν σου ζητάνε αναπτήρα ούτε σε πλησιάζουν πλασιέ στα καφέ. Απαγορεύεται.

– Να σας απασχολήσω για λίγο
– Τι θέλετε
– Κάτι που ίσως σας ενδιαφέρει. Σχετικό με τη δουλειά σας. Γνωρίζουμε ποιος είστε.

Η ζωή μου ήταν πάντα ανώμαλη. Δεν εκπλήσσομαι από τίποτα πλέον.

– Καθίστε. Θα πιείτε κάτι?
– Ένα εσπρέσο θα τον έπινα. Ευχαριστώ.

Είμαι κοινωνικός άνθρωπος. Έχω πιει πολλές φορές καφέ με αγνώστους. Ο καθένας έχει να σου διηγηθεί μια ιστορία. Αρκεί να έχεις τη διάθεση να την ακούσεις.

Ξαφνικά αφήνει τα Γερμανικά και αρχίζει να μιλάει σε άπταιστα Ελληνικά.

– Είμαι συνεργάτης της Ελληνικής κυβέρνησης. Θα μου επιτρέψετε να μην αποκαλύψω από ποια υπηρεσία.

Μάλιστα σκέφτηκα. Εγώ είμαι ο Michael Jackson.

– Πείτε μου.
– Χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας.
– Σε ποιο κομμάτι?
– Γνωρίζουμε ότι είστε προγραμματιστής. Γνωρίζουμε τα συστήματα που έχετε σχεδιάσει και υλοποιήσει. Χρειαζόμαστε ένα project αρκετά πολύπλοκο. Το οικονομικό δεν αποτελεί θέμα. Αν σας ενδιαφέρει σας αφήνω την κάρτα μου. Αναγράφει μόνο ένα κινητό αλλά αυτό αρκεί. Περισσότερα δεν μπορώ να σας πω εδώ.
– Θα σας καλέσω με την πρώτη ευκαιρία. Ευχαριστώ για την παρέα και τον ενδιαφέροντα διάλογο.

Έφυγε!

Τι κόσμος υπάρχει σκέφτηκα. Κάνα ERP θα θέλουν. Δεν έχουν ERP στην Ελληνική κυβέρνηση? Τι διάολο. Ήρθαν μέχρι τη Γερμανία για αυτό? Δεν έχει προγραμματιστές στην Ελλάδα. Καμιά φάρσα θα είναι.

Κάποια στιγμή πήρα τηλέφωνο από περιέργεια. Μου είπαν αμέσως να μην πω πολλά στο τηλέφωνο. Η συζήτηση μπορεί να γίνει μόνο έξω από την Αθήνα. Μου είπαν ότι θα μου πλήρωναν τα μεταφορικά. Τους έδωσα ένα λογαριασμό.

Μετέφεραν 15.000€. Κατάλαβα ότι μάλλον δεν πρόκειται για φάρσα. Μάλλον πελάτης που θα πληρώσει στο τέλος σκέφτηκα. Το κλασικό Ελληνικό δημόσιο δεν πληρώνει έτσι. Έχω πολύ κακή εμπειρία.

Βρεθήκαμε λοιπόν σε ένα κτίριο (περιοχή δεν θα αναφέρω). Τόση μυστικότητα έχω να δω από τις εποχές του στρατιωτικού μου στο NDC (Nato Deployment Command).

“Κοιτάξτε κύριες Παπατόλη για να μην σπαταλάμε το χρόνο σας. Χρειαζόμαστε ένα λογισμικό ΄προσαρμογής΄ των εκλογικών αποτελεσμάτων. Ένα λογισμικό και μια αρχιτεκτονική με την οποία θα μπορούμε να μαγειρέψουμε. Δεν είμαστε κακοί άνθρωποι.

Αποτελεί θέμα Εθνικής ασφαλείας. Η χώρα κατευθύνεται ολοταχώς σε ακυβερνησία. Ο πλανήτης βρίσκεται σε πρωτοφανή αστάθεια. Όσο και αν σας φαίνεται περίεργο η μοίρα επέλεξε εσάς. Οι λόγοι απλοί. Δεν ανήκετε σε κανένα κόμμα, είστε εντελώς υπεράνω υποψίας, λευκό ποινικό μητρώο. Έχετε την δέουσα εμπειρία και τεχνογνωσία. Κανείς δεν θα σας ψάξει ποτέ.”

Στραβοκατάπια. Η αλήθεια να λέγεται. Ήμουν βέβαιος ότι πέφτει μαγείρεμα. Αλλά να μου το λένε τόσο χύμα.

“Το οικονομικό δεν θα αποτελέσει πρόβλημα. Έχουμε ένα κονδύλι 5.000.000€ για εσάς. Μεταφορές, οχήματα, εξοπλισμός, προσωπικό, διαμονή είναι εξτρά. Μας ενδιαφέρει να δουλέψετε σε περιβάλλον που εσείς θα επιλέξετε με κάθε άνεση.”

Άρχισα να βήχω. Καταραμένα τσιγάρα. Κάποτε πρέπει να το κόψω.

Τους ζήτησα 48 ώρες να το σκεφτώ. Επίσης τόνισα ότι θα συντάξω μια αρχική πρόχειρη λίστα με το τι απαιτώ από τη δική μου πλευρά. Τα λεγόμενα no-go. Τους ζήτησα να κλείσουν ξενοδοχείο. Το είχαν ήδη κάνει στο γνωστότερο ξενοδοχείο της Αθήνας.

Μου τόνισαν ότι ουδέποτε με είδαν, ουδέποτε συναντηθήκαμε. Για τους άλλους. Τα 15.000€  η αλήθεια είναι ότι κατατέθηκαν από Εταιρεία του Παναμά που ασχολείται με τη ναυτιλία.

Ανανεώσαμε λοιπόν το ραντεβού.

Έφτασα στο ξενοδοχείο. Τι χλιδή βρε παιδί μου. Νιώθω άβολα στη χλιδή. Έχω μείνει πολλές φορές σε χλιδάτα ξενοδοχεία. Μισώ τα κουστούμια και την πολυτέλεια. Δεν τα γουστάρω καθόλου.

Ας κάνω μια ανάλυση σκέφτηκα. Ανοίγω το ταλαιπωρημένο λαπτοπάκι μου. Όχι δεν θέλω να αγοράσω άλλο. Με αυτό έχω δημιουργήσει μια ολόκληρη ζωή στη Γερμανία. Το αγαπώ.

Κάποιος χτυπάει την πόρτα.

– Υπηρεσία δωματίου.

Ανοίγω. Η κλασική θεογκόμενα για παρέα. Ναι στα ακριβότερα ξενοδοχεία.

Κλασική ιστορία αποπροσανατολισμού. Κλασική τακτική.

– Σας ευχαριστώ κυρία μου. Έχω την πρέπουσα συντροφιά. Θα κοιμηθώ με το λάπτοπ μου. Δεν γέλασε. Μάλλον δεν έχει τουίτερ σκέφτηκα.

Δυο ωρίτσες μου πήρε. Όταν σου ζητάνε κάποιο έργο το πρώτο που κάνεις είναι να δεις αν μπορεί να υλοποιηθεί. Δεν αναφέρομαι σε τεχνικά ζητήματα. Συνήθως οι πελάτες ζητούν ένα πακέτο το οποίο ούτε οι ίδιοι γνωρίζουν. Έγραψα λοιπόν τι θα αποτελούσε ένα τέτοιο ενδεχόμενο πακέτο που θα λειτουργούσε. Ζήτησα από το ξενοδοχείο να μου το τυπώσουν όπως και έκαναν.

Ξανά λοιπόν στο περίεργο κτίριο. 15 άνθρωποι αυτή τη φορά. Στο πανάκριβο τραπέζι συνεδριάσεων. Να και μερικά πρόσωπα που γνωρίζω. Καλώς τα τα παιδιά.

– Σας ακούμε κ. Παπατόλη

Κύριοι, αυτό που ζητάτε δεν απαιτεί μόνο λογισμικό. Πιθανότατα το γνωρίζετε. Ίσως και όχι. Απαιτεί ένα πακέτο συντονισμένων ενεργειών. Τις ενέργειες αυτές θα τις αναλάβετε εσείς. Όπως μου ζητήσατε θα υλοποιήσω το κομμάτι του λογισμικού που απαιτείται.

Θα αναφερθώ σε γενικές προδιαγραφές ενός τέτοιου συστήματος. Δεν θα εμβαθύνω σε τεχνικά ζητήματα. Οι περισσότεροι εδώ μέσα δεν είστε προγραμματιστές οπότε μια τέτοια ανάλυση θα ήταν άσκοπη.

Ένα τέτοιο σύστημα θα έπρεπε:
Να δημιουργεί πιστευτά αποτελέσματα. Να μην κινεί υποψίες.
Να μην είναι δυνατή η ανίχνευση της αλλοίωσης. Δεν αναφέρομαι καν στο λογισμικό.
Να μην μπορεί εκ των υστέρων να αποδειχθεί η ύπαρξη του κώδικα που μου ζητάτε.
Οι μισοί χαμογέλασαν. Στο στυλ “βρήκαμε τον κατάλληλο άνθρωπο”.

Για τα τεχνικά δεν θα αναφερθώ εκτενώς. Θα απαιτηθεί ένας χώρος εργασίας υπεράνω υποψίας. Για το προσωπικό που αναφέρατε. Δεν το θέλω. Δουλεύω πάντα μόνος.

Φαντάζομαι και εσείς δεν επιθυμείτε κάποιο είδος συμβολαίου. Τέτοια πράγματα βρίσκονται και διαρρέουν κάποια στιγμή. Το πως και που θα πληρωθώ θα σας το πω εγώ. Θα γίνει μέσω χρηματιστηρίου χωρίς πόθεν έσχες και φυσικά όχι Ελλάδα.

Αν δεν με πληρώσετε απλά δεν θα υπάρξει λογισμικό. Αν με πληρώσετε και δεν παραδώσω το λογισμικό γνωρίζω ότι θα με φάτε. Τα συμβόλαια είναι άχρηστα.

Τα παλληκάρια συμφώνησαν απόλυτα.

Έχω συντάξει μια λίστα με εξοπλισμούς και τα τυπικά. Δώστε τα σε μια γραμματέα σας να μου τα φέρει στο ακίνητο που ζήτησα. Σε 48 ώρες.

Για το θέμα των πιστευτών αποτελεσμάτων.

Τρεις μήνες από τη διενέργεια των εκλογών θα σας δίνω κάθε βδομάδα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων. Φυσικά τους αριθμούς θα σας τους δίνω από το λογισμικό μου. Δημιουργήστε ένα δείγμα 2.000 ανθρώπων δίνοντάς τους μια φριτέζα ή ότι άλλο θέλετε. Στο μοντέλο της μέτρησης τηλεθέασης. Σε περίπτωση που ποτέ αναζητηθεί αν έγιναν οι δημοσκοπήσεις θα έχουμε μια λίστα 2.000 υπαρκτών προσώπων. Το τι δήλωσαν στις δημοσκοπήσεις ούτως ή άλλως είναι αδιάφορο. Όλες οι εταιρείες δημοσκοπήσεων χρησιμοποιούν μαθηματικά μοντέλα. Δεν είναι παράνομο αυτό.

Το σύστημα αυτό θα κάνει πιστευτό το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών. Οι περισσότεροι Έλληνες θα θεωρήσουν απλά ότι οι συμπολίτες τους είναι ηλίθιοι. Υπάρχουν και αρκετά άρθρα και ιστολόγια που μας βοηθούν σε αυτό.

– Τα γνωρίζουμε αυτά κ. Παπατόλη. Το δίκτυο αυτό υπάρχει και λειτουργεί απροβλημάτιστα εδώ και χρόνια. Θα είναι στη διάθεσή σας. Θα στέλνουμε στα μέσα τους αριθμούς που θα μας δίνετε.

Ανίχνευση της αλλοίωσης

Κύριοι, θα υπάρξουν προσπάθειες ανίχνευσης της αλλοίωσης. Το λογισμικό μου θα μαγειρεύει σε επίπεδο στο οποίο ακόμα και μετά από καταγγελία θα είναι τεχνικώς αδύνατο να γίνει επανακαταμέτρηση. Σε επίπεδο εκλογικών τμημάτων ακόμα και δήμων μπορεί να γίνει επανακαταμέτρηση (έστω και δύσκολα) χωρίς την χρήση υπολογιστών.

Σε κλίμακα περιφερειών είναι αδύνατο να αδειάσουμε τις κάλπες στο “Ειρήνης και Φιλίας” και να μετρήσουμε με το χέρι. Θα χρειαστούν πάλι υπολογιστές και λογισμικό. Εδώ είμαστε πάλι στα λημέρια μας.

Το πως από σωστά αποτελέσματα εκλογικών τμημάτων και δήμων θα φτάσουμε σε αλλοιώσεις σε επίπεδα περιφερειών και επικρατείας αφήστε το σε μένα.

Το κλειδί λέγεται “Disinformation”. Το πρόγραμμα δεν θα λειτουργεί πάντα “λάθος”. Ολόκληρο μαθηματικό μοντέλο. Δεν θα σας κουράσω με αυτό. Για κάποιο λόγο ούτως ή άλλως με πληρώνετε.

Ανίχνευση του κώδικα

Το κομμάτι του κώδικα που πραγματοποιεί την ‘προσαρμογή’ δεν θα τοποθετηθεί στον βασικό κορμό του προγράμματος επεξεργασίας αποτελεσμάτων. Αυτός θα είναι 100% ακέραιος. Θα είναι στη διάθεση οποιουδήποτε θέλει να κάνει έλεγχο.

Θα δημιουργηθεί ένα είδος μοντούλας. Δεν θα σας ζαλίσω και πάλι με τεχνικά θέματα. Απλά ακριβώς μετά τη λήξη της διαδικασίας η μοντούλα αυτή αυτοκαταστρέφεται.

Εδώ μπαίνετε και πάλι εσείς στο παιχνίδι. Μην αφήσετε ίχνη στο δίκτυο. Θα αφαιρεθούν αυτόματα από όλα τα backups των συστημάτων τα ίχνη της μοντούλας. Δεν είναι τόσο δύσκολο.

Υπάρχουν όρια στο σύστημα

Να τονίσω εδώ ότι θα πρέπει αρκετά νωρίτερα να με ενημερώσετε για το μέγεθος της ‘προσαρμογής’ που επιθυμείτε. Πόσα κουκιά σας λείπουν δηλαδή. Υπάρχουν όρια.

Τα υπόλοιπα κουκιά που σας λείπουν θα πρέπει να τα βρείτε με εκβιαστικά διλήμματα και την καλή δουλειά από τα παπαγαλάκια που διαθέτετε.

Η απαραίτητη χειραψία επικύρωσε την ανάθεση.

papatolis.blogspot.com

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *