Στηρίξτε τους Έλληνες..

 γράφει ο Θανάσης Μαυρίδης

Την ώρα που χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις στενάζουν κάτω από το βάρος της πιο μεγάλης και αδυσώπητης οικονομικής κρίσης της σύγχρονης ιστορίας μας, εμείς οφείλουμε να στηρίξουμε με νύχια και με δόντια τα ελληνικά προϊόντα. Αγοράζουμε ελληνικά προϊόντα, στηρίζουμε τις ελληνικές επιχειρήσεις, γιατί έτσι δίνουμε δουλειά σε Έλληνες. Μην περιμένετε κάποια «επίσημη οδηγία». Ας το κάνει ο καθένας μόνος του…

Επί σειρά ετών πιστεύαμε ότι τα σύνορα της Ευρώπης γκρεμίστηκαν, ότι δεν είχε σημασία αν ….
μία εταιρεία είχε έδρα την Αθήνα, το Βερολίνο ή τη Ρώμη. Νομίσαμε, αφελώς, ότι γίναμε κάτι σαν τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Η κρίση απέδειξε ότι σφάλαμε. Στα χρόνια της επίπλαστης ευημερίας μας δεν…χρεώσαμε μόνο τη χώρα μας για να καταναλώσουμε ό,τι παρήγαγαν οι βιομηχανίες των φίλων και συνεταίρων μας. Την ίδια ώρα αποδημήσαμε πλήρως τη βιομηχανία μας, διαλύσαμε την αγροτική μας παραγωγή. Αν δεν κάνουμε λάθος, το 1980 καλύπταμε το 90% των αναγκών μας σε αγροτικά προϊόντα και σήμερα η σχέση αυτή έχει πλήρως αντιστραφεί.
Είναι αργά για δάκρυα κι οι διαπιστώσεις έχουν πλέον κουράσει. Είναι καιρός για δράση. Όχι, δεν θα αντιμετωπίσουμε ριζικά το πρόβλημα χρέους αγοράζοντας ελληνικά προϊόντα. Θα σώσουμε όμως κάποιες θέσεις εργασίας κι αυτό είναι από μόνο του πολύ σημαντικό στις μέρες που ζούμε. Κι επιπλέον ίσως δώσουμε ένα κίνητρο σε ανθρώπους που θα ήθελαν να ενεργοποιηθούν στην κατεύθυνση της ανασυγκρότησης της βιομηχανικής και της γεωργικής παραγωγής.

Υπάρχουν ελληνικά προϊόντα. Ακόμη! Ας αλλάξουμε καθημερινές συνήθειες. Δεν θα μας κοστίσει κάτι αν αγοράσουμε την ελληνική και όχι την ξένη μπύρα. Να στηρίξουμε την ελληνική και όχι την ξένη καπνοβιομηχανία. Να δώσουμε δουλειά στα ελληνικά καταστήματα. Ακόμη και με τις διακοπές μας, μπορούμε να στείλουμε ένα μήνυμα. Αυτό το Πάσχα δεν είναι ανάγκη να πάμε στην Βουδαπέστη ή στην Κωνσταντινούπολη…

capital

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

12 Comments

  1. Ανώνυμος

    πολλα ελληνικα προιντα ειναι ακριβοτερα απο τα ξενα. Οχι ομως οτι ειναι και κανονας αυτος.Στο ηρακλειο οι πατατες μεσσαρας ειναι ακριβοτερες απο της Αιγυπτου για παραδειγμα.
    Τα μακαρονια τα ελληνικα[ΑΒΕΖ, ΜΕΛΙΣΣΑ,ΚΛΠ] ειναιφθηνοερα απο τα ξενα.
    Απλα λιγο ψαξιμο παραπανω.

    Reply
  2. michael

    Καλά τα ελληνικά προϊόντα αλλά…οι μισθοί έπεσαν, οι συντάξεις μειώθηκαν, οι Έλληνες πτώχευσαν…αλλά οι μαυραγορίτες του ελληνικού λαού πλούτισαν και πλουτίζουν.
    Όχι δεν θα πάρω το πανάκριβο ντόπιο προϊόν , με κουμαντάρει η τσέπη μου και το συμφέρον μου.
    Τέτοιου είδους αναρτήσεις εξυπηρετούν ντόπια συμφέροντα και αυτός είναι και ο λόγος που μας γράφουν στα ούμπαλά τους οι εταιρίες.
    Θα αγοράζω ότι με συμφέρει, κινέζικο, γερμανικό, γαλλικό μέχρι να βάλουν μυαλό και οι δικοί μας καιροσκόποι. Η σύνταξή μου αρκεί για 20 ημέρες αγοράζοντας από τις πιο πάνω χώρες, αν αγοράζω ελληνικά δεν θα έβγαζα ούτε μια εβδομάδα. Η τσέπη μου λοιπόν μου καθορίζει πια την ποιότητα, την ποσότητα και την προέλευση του τι θα ρίξω στο στομάχι μου.Στηρίζοντας τα ελληνικά προϊόντα στηρίζεις το αχόρταγο στομάχι των ντόπιων κερδοσκόπων μαυραγοριτών.
    Είδε κανένας από εσάς να υποχωρήσει η τιμή σε κάποιο ντόπιο προϊόν έστω και 0,5 λεπτά του €;
    ΟΧΙ. Ένα πακέτο μακαρόνια ελληνικά… 3-4 πακέτα εισαγόμενα.Αυτά είναι γνωστά σε όλους τους μισθοσυντήρητους και συνταξιούχους, για τους άλλους δεν με νοιάζει καλά θα κάνουν να συνεχίσουν να στηρίζουν τους μαυραγορίτες.
    Οι μαυραγορίτες χτυπάνε το στομάχι (ότι τρώγεται)που δεν μπορείς να κάνεις τίποτα χωρίς να φας κάτι, σε άλλα είδη αν προσέξατε σταθερές ή και πτωτικές ενδείξεις στις τιμές, σε ότι τρώγεται, κερδοσκοπία.
    Αν θέλουν να ρίξουμε φόλα στα εισαγόμενα τρόφιμα, να φέρουν στα ίσια τις τιμές τους με τα ξένα προϊόντα και να δουν για πότε θα φύγουν από την Ελλάδα .
    Αγαπώ την πατρίδα μου, να πεθάνω για αυτήν…αλλά αγαπώ και την ζωή μου και δεν ανέχομαι να με κλέβουν οι "Ξύπνιοι" εγώ…τους ΧΕΖΩ

    Reply
  3. Ανώνυμος

    Τὶ διαβάζουν τὰ ματάκια μου; Τὶ ἔγινε κύριε Μαυρίδη ἐκεῖ στὸ Capital; Πῶς τέτοια μεταστροφή; Ὡς μετανοοῦσες Μαγδαληνές ἔρχεσθε νὰ ἀπαρνηθῆτε τὴν ἰδέα τοῦ "Διεθνοῦς οἰκονομικοῦ χωριοῦ";
    Δὲν μᾶς πείθουν τὰ ὄψιμα δάκρυά σας.
    Ὡς πρὸς τὴν παραίνεση νὰ καταναλώνουμε ἑλληνικά, δὲν περιμέναμε τοὺς οἰκονομικοὺς κοντυλοφόρους νὰ μᾶς τὸ ποῦν.
    Κυναίγειρος

    Reply
  4. Ανώνυμος

    ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΚΑΡΑΜΕΛΑ ΟΤΙ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΑ , ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΑΚΟΥΩ, ΣΑΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΤΟΥΣ.ΑΝ ΨΑΞΕΙΣ ΠΑΝΤΟΤΕ ΒΡΙΣΚΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΦΘΗΝΟΤΕΡΑ . ΑΠΛΑ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΟΒΑΛΕΙ ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΓΙΑΤΙ ΕΧΕΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ.ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΚΑΘΙΕΡΩΘΟΥΝ , ΚΑΤΕΒΑΖΟΥΝ ΑΜΕΣΩΣ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥΣ.ΜΗΝ ΑΓΟΡΑΖΕΤΕ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΛΟΙΠΌΝ ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ . ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΠΙΑ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΖΩΗΣ Η ΘΑΝΑΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ.

    Reply
  5. Ανώνυμος

    πρωτα απ ολα πρεπει να να υπαρχει πλαφον για τα γεωργικα προιοντα.ερχεται ο καθε μεσαζων αγοραζει τσαμπα και πουλαει οσο θελει.δευτερον φτηνη ενεργεια στους αγροτες.υποχρεωτικα 8 στους 10 ελληνικα χερια με αξιοπρεπες ημερομησθιο.μονο ετσι θα πεσουν οι τιμες αλλα ποιος νοιαζεται…

    Reply
  6. Ανώνυμος

    Καμπάνια για Ελληνικές εταιρίες..είμαι υπέρ και το κάνω προσωπικά ..πως να πείσω ομως τον φίλο άνεργο να αγοράσει τα ακριβότερα Ελληνικά προιόντα??

    Reply
  7. Ανώνυμος

    Συμφωνώ και με το άρθρο και με τους άνωθεν σχολιαστές.

    Να στηρίξουμε τις ελληνικές εταιρείες και τα προϊόντα που παράγουμε. Ήδη το κάνω συνειδητά πολύ καιρό τώρα.Να μας εγγυηθούν, όμως, αυτές οι εταιρείες ότι σε αυτές εργάζονται και θα εργάζονται ΕΛΛΗΝΕΣ και ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ.

    Reply
  8. Ανώνυμος

    12.58 exeis dikio. Kanonika omos oso perissoteroi agorazoume ellinika proionta, toso perissotero mporoume na apaitisoume gia tin meiosi ton timon.Episis thelo na prostheso agoraste stis laikes kai sta mpakalika tis geitonias oso ginetai.

    Reply
  9. Ανώνυμος

    Καλό το άρθρο,και εγώ την ίδια αντίληψη έχω . Ομως όταν προσπαθούσα να πείσω φίλο μου στην Ελληνική γραμμή μου απάντησε… όταν ρίξουν τις τιμές τους οι Ελληνικές εταιρίες (βλέπε γάλα,βλέπε τουρισμός) τότε και εγώ θα κινηθώ προς τα Ελληνικά προιόντα. Βέβαια δεν μπόρεσα να του δώσω μια εξήγηση γιατί τα προιόντα που έρχονται απο το εξωτερικό ,είναι πιο φθηνά απο τα Ελληνικά ?? Και λέω εγώ τώρα μήπως η καμπάνια να ηταν προς τις εταιρίες τις Ελληνικές να χαμηλώσουν τις τιμές τους???

    Reply

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *