Η εισροή προσφύγων και μεταναστών στο βλέμμα της Ε.Ε. μετά την τραγωδία στη Λαμπεντούζα

Η εισροή φτωχών μεταναστών ή προσφύγων που επιζητούν καταφύγιο στα εδάφη της Ευρωπαϊκής…

Ένωσης αναμένεται να αποτελέσει το βασικό αντικείμενο της συνεδρίασης των υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε., που θα λάβει χώρα την Τρίτη στο Λουξεμβούργο, στον απόηχο της πολύνεκρης τραγωδίας στα ανοιχτά της Λαμπεντούζα.

Η προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει διαμηνύσει πως η Κομισιόν είναι δεσμευμένη για «περαιτέρω μέτρα και συγκεκριμένες ενέργειες» προκειμένου να προσφερθεί βοήθεια σε όσους ζητούν άσυλο στη Γηραιά Ήπειρο, αλλά και ώστε να υποστηριχθούν τα κράτη-μέλη που τους υποδέχονται και οι τρίτες χώρες, από όπου πολλοί πρόσφυγες ή μετανάστες ξεκινούν το ταξίδι τους προς την Ευρώπη.

Περίπου 30.000 άνθρωποι εκτιμάται πως έχουν εισέλθει στην Ε.Ε. μέσω της Ιταλίας έως τώρα το 2013, αριθμός υπερτετραπλάσιος σε σχέση με το 2012, αλλά κάτω από τους 50.000 που υπολογίζεται ότι έφτασαν στη Γηραιά Ήπειρο το 2011, στο μέσω της Αραβικής Άνοιξης.

Εν τω μεταξύ, στους 211 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από το τραγικό ναυάγιο του πλοίου που μετέφερε περίπου 500 Αφρικανούς προς την Ιταλία και βυθίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα στα ανοιχτά της Λαμπεντούζα.

Τα σωστικά συνεργεία και οι δυνάμεις του στρατού που έχουν μεταβεί στο νησί περιγράφουν τα νερά της περιοχές ως ένα «γιγαντιαίο νεκροταφείο», παρά το γεγονός ότι έχουν κατορθώσει να σώσουν 155 ανθρώπους. Ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να ξεπεράσει τους 300.

Οι μαρτυρίες των δυτών που έχουν εξερευνήσει το ναυάγιο του μοιραίου σκάφους είναι δραματικές, καθώς πολλά δεκάδες πτώματα βρέθηκαν στις θέσεις αγωνίας που είχαν λάβει οι άτυχοι ναυαγοί πριν τον πνιγμό τους.

Πηγή: http://www.skai.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *