Σκληρές αλήθειες


 Γράφει ο Τειρεσίας

Θα μπει στον πειρασμό η κυβέρνηση να βγει στις αγορές πρόωρα ή θα δείξει «χαρακτήρα» και θα προτιμήσει να μεταθέσει για αργότερα τη «μεγάλη επιστροφή»;
Το ερώτημα ακούγεται κρίσιμο – ή τουλάχιστον έτσι θέλουν να το παρουσιάζουν οι ….
πολιτικοί – ωστόσο, ο “Τειρεσίας” θεωρεί ότι τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: Αν ο κ. Αντώνης Σαμαράς και το οικονομικό του επιτελείο λειτουργούν βάση στρατηγικής και σχεδίου, με στόχο πάντα την ομαλή έξοδο της χώρας από τη στενωπό, θα επιλέξουν την «κουρτίνα 2». Αλλιώς, θα βάλουν την Ελλάδα σε νέα περιπέτεια, πριν καλά – καλά βγει από την τωρινή.
Και εξηγούμαι: Με όρους αγοράς, και παρά την υποχώρηση του spread του 10ετούς ομολόγου κάτω από τα επίπεδα των 600 μονάδων βάσης, το επιτόκιο με το οποίο θα δανειζόταν η χώρα μας από τις ελεύθερες αγορές κεφαλαίων, θα κινούνταν πέριξ του 8%. Ακόμα και αν υποτεθεί ότι αυτή η υποχώρηση θα συνεχισθεί τους επόμενους μήνες, το επιτόκιο δανεισμού της Ελλάδας από τις ελεύθερες αγορές κεφαλαίων δεν πρόκειται να πέσει κάτω από το 6% στο ορατό μέλλον.
Το επιτόκιο αυτό, σε σχέση με το 9% και το 10%, που αναλογούσε στην χώρα μας μέχρι πριν λίγους μήνες, είναι σαφώς μικρότερο. Όμως, εξακολουθεί να παραμένει υπερβολικά υψηλό, αν συγκριθεί με το επιτόκιο με το οποίο δανείζεται σήμερα από τους επίσημους δανειστές της. Το τελευταίο υπολογίζεται στο 1,8%! Κατά συνέπεια, κάθε περαιτέρω συζήτηση είναι περιττή.
Βεβαίως, υπάρχει και ο αντίλογος: η χώρα, για να πάρει αυτό το επιτόκιο, θα πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζει το γνωστό πρόγραμμα λιτότητας. Ο αντίλογος στον αντίλογο όμως είναι προφανής: Αυτά τα μέτρα θα πρέπει να υλοποιούνται είτε υπάρχει πρόγραμμα είτε όχι. Αν θέλουμε, βεβαίως, να διασωθούμε μια και καλή.
Κατά συνέπεια, αυτό που έχει να κάνει ο κ. Σαμαράς είναι να κλείσει τα αυτιά του στις Σειρήνες και να οδηγήσει τη χώρα σε ασφαλές λιμάνι. Έστω κι αν αυτό το δύσκολο ταξίδι διαρκέσει μερικούς μήνες ακόμα. Γιατί αν επιλέξει την εύκολη λύση της πρόωρης εξόδου, για προεκλογικούς λόγους, ενόψει Μαΐου, τότε είναι πολύ πιθανό όλη η μεγάλη προσπάθεια που έγινε μέχρι τώρα να πάει στράφι…

Ο Τειρεσίας

http://www.voria.gr/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *