ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΠΟΥΚΑΜΙΣΑ


ΜΠΑΝΓΚΟΚ. Πρόκειται για λαϊκό κίνημα αποτελούμενο από δεκάδες χιλιάδες πάμφτωχους αγρότες από τις βόρειες και ανατολικές επαρχίες, που είχαν ψηφίσει «μονοκούκι» τον λαϊκιστή μεγαλοεπιχειρηματία Τακσίν Σιναουάτρα. Η πραξικοπηματική εκδίωξη του αμφιλεγόμενου αλλά πάντως δημοκρατικά εκλεγμένου κ. Τακσίν από την πρωθυπουργία και τη χώρα, το 2006, η απαγόρευση λειτουργίας του κόμματός του και η αντικατάστασή του από τον «διορισμένο» πρωθυπουργό Αμπχισιζίτ ξεχείλισαν το ποτήρι, οδηγώντας πρώτα στον….
.

σχηματισμό του κινήματος και στη συνέχεια, στα μέσα Μαρτίου, στην αποφασιστική και στρατιωτικά οργανωμένη «κάθοδο των μυρίων» προς την πρωτεύουσα.

3 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ – ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

1 Ποια είναι τα αιτήματά τους;

Τα «κόκκινα πουκάμισα» χαρακτηρίζουν παράνομη τη σημερινή κυβέρνηση και απαιτούν την άμεση παραίτησή της, τη χορήγηση πολιτικής αμνηστίας και τη διενέργεια ελεύθερων εκλογών μέσα στο έτος. Ζητούν επίσης την προσαγωγή σε δίκη των στρατηγών που είναι υπεύθυνοι για τα λουτρά αίματος της 10ης Απριλίου και βέβαια της περασμένης Παρασκευής, κατά τα οποία ελεύθεροι σκοπευτές και στρατιώτες άνοιξαν πυρ «στο ψαχνό» στο συγκεντρωμένο πλήθος.

2 Ποια η σχέση τους με τον Τακσίν Σιναουάτρα;

Αν και το κίνημα γεννήθηκε σε ένδειξη υποστήριξης προς τον εξόριστο πρώην πρωθυπουργό, μέσα από τους αγώνες έχει πλέον ξεπεράσει την πολιτική του «εξάρτηση» από τον αμφιλεγόμενο μεγιστάνα και κινείται «αριστερότερα»: απαιτούν πλέον ένα νέο δημοκρατικό ξεκίνημα, με μεγαλύτερη συμμετοχή των λαϊκών στρωμάτων στην εξουσία, καταπολέμηση των ανισοτήτων και αναδιανομή του συσσωρευμένου σε λίγα χέρια πλούτου και της καλλιεργήσιμης γης. Τα εκατομμύρια του Τακσίν είναι βέβαια «ορατά» στον καταυλισμό των «κόκκινων πουκάμισων», αφού οι πάμφτωχοι αγρότες δεν διαθέτουν τα μέσα για τέτοιες πολύμηνες «επιχειρήσεις».

3 Ποιοι είναι οι ηγέτες τους;

Ενα από τα σημαντικότερα στοιχεία της αντοχής του κινήματος είναι ότι δεν είναι κόμμα- δεν διαθέτει δηλαδή συγκροτημένη ιεραρχία. Μετά την εν ψυχρώ δολοφονία του ταξίαρχου Κατίγια Σαουασντιπόλ, που εγκατέλειψε το αξίωμά του για να οργανώσει το άψογο αμυντικό σχέδιο των «πουκάμισων», την ηγεσία ασκούν άτομα όπως ο πρώην κομμουνιστής γιατρός Ουένγκ Τοτζιρακάρν, ο πρώην τραγουδιστής της ποπ Αρισμάν και αρκετοί ακόμη «αφανείς ήρωες». Πολλοί από τους ηγέτες αυτούς κατηγορούνται πλέον για «τρομοκρατία»- κατηγορία που επισύρει την ποινή του θανάτου…

ΤΟ ΒΗΜΑ
http://diktiospartakos.blogspot.com

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *