Τραγωδία δίχως τέλος στο Ιράκ

Τουλάχιστον 34 άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες σε νέες βιαιότητες στη Βαγδάτη και τα περίχωρά της, ανάμεσά τους…

οκτώ σε συγκρούσεις κι επιδρομές ελικοπτέρων στα δυτικά της πρωτεύουσας του Ιράκ, ανέφεραν ιατρικές πηγές και πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας. Αντάρτες επιτέθηκαν εναντίον στρατιωτικών στην περιοχή Αμπού Γράιμπ, στα δυτικά της πρωτεύουσας, με αποτέλεσμα να ανταποδώσουν πυρά ελικόπτερα της αεροπορίας στρατού.

Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν, αλλά δόθηκαν αλληλοαντικρουόμενες εκτιμήσεις για τον απολογισμό αυτό. Σύμφωνα με έναν αξιωματικό των τοπικών υπηρεσιών ασφαλείας όλοι οι νεκροί είναι πολίτες οι οποίοι σκοτώθηκαν από τα πυρά των ελικοπτέρων.

Αντιθέτως, ένας άλλος αξιωματικός είπε ότι όλοι οι νεκροί είναι αντάρτες και ότι ο απολογισμός συμπεριλαμβάνει όσους σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν στην επίθεση και στην αεροπορική επιδρομή. Μια ιατρική πηγή από την δική της πλευρά ανέφερε ότι η πλειονότητα των θυμάτων είναι άμαχοι και ότι ανάμεσα στους νεκρούς είναι και στρατιώτες.

Στο μεταξύ στη Βαγδάτη μια επίθεση με ένα όχημα παγιδευμένο με εκρηκτικές ύλες η οποία είχε στόχο νεοσύλλεκτους του στρατού στοίχισε τη ζωή σε 9 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 17. Η επίθεση αυτή σημειώθηκε στη συνοικία Αλάουι, κοντά σε ένα σταθμό λεωφορείων και ταξί. Επίσης στη Βαγδάτη, ένα παγιδευμένο όχημα εξερράγη σε μια πλατεία στη συνοικία Καντιμίγια, με αποτέλεσμα πέντε άνθρωποι να βρουν το θάνατο και 16 να τραυματιστούν.

Στα νότια της πρωτεύουσας, δύο αντάρτες σκοτώθηκαν και περίπου 20 τραυματίστηκαν στη Λατιφίγια. Μια βόμβα που είχε τοποθετηθεί στο πλάι ενός δρόμου στην περιοχή Μανσούρ της πρωτεύουσας του Ιράκ σκότωσε εξάλλου έναν άνθρωπο και τραυμάτισε δύο. Στα βόρεια της χώρας, στη Σουλεϊμανίγια, σημειώθηκε μια επίθεση εναντίον του Μπαχτιγιάρ Φαγίχ, ενός στρατηγού στην αυτόνομη περιοχή του Κουρδιστάν, προκαλώντας ζημιές στο όχημά του αλλά χωρίς ο ίδιος να τραυματιστεί.

Ένας καμικάζι πυροδότησε το παγιδευμένο με εκρηκτικά όχημά του στην Τουζ Χουρμάτου, σκοτώνοντας 5 ανθρώπους και τραυματίζοντας 36 ακόμη, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο. Στην Τικρίτ, ένοπλοι δολοφόνησαν έναν ανώτερο αξιωματικό των ειδικών δυνάμεων του στρατού και το σωματοφύλακά του.

 Στην Μοσούλη, ένοπλοι σκότωσαν έναν φύλαρχο και έναν ιμάμη, υποστηρικτές των αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων. Επίσης στη Μοσούλη, ένας εικονολήπτης και ο οδηγός του τραυματίστηκαν όταν μια βόμβα που είχε τοποθετηθεί στο όχημά τους εξερράγη. Στην πόλη έχουν δολοφονηθεί μέσα στους τελευταίους τρεις μήνες πέντε δημοσιογράφοι.

Το Ιράκ σπαράσσεται από τις αρχές του 2013 από σχεδόν καθημερινά κι ιδιαίτερα αιματηρά επεισόδια, με το επίπεδο της βίας να είναι συγκρίσιμο μόνο με την περίοδο του θρησκευτικού εμφυλίου (2006-2007) στη χώρα. Μέχρι στιγμής ο απολογισμός των βιαιοτήτων τον Ιανουάριο έχει ξεπεράσει ήδη εκείνον του συνόλου του Ιανουαρίου του 2013, με πάνω από 440 νεκρούς. Το 2013 καταγράφηκαν πάνω από 6.800 νεκροί.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *