Τα σενάρια αποφάσεων

Η Δευτέρα ξεκινάει με νεφώσεις, καλή εβδομάδα από το artamou. Με το παρακάτω δημοσίευμα, αν τα πράγματα γίνουν όπως αναφέρεται, η Ελλάδα τις επόμενες μέρες θα αλλάξει εκ βάθρων. Απλά φανταστείτε ότι θα πρέπει να πληρώνονται μισθοί και συντάξεις από το “πλεόνασμα” μας! Οι μισθοί και οι συντάξεις σύμφωνα με τους χοντροκομμένους υπολογισμούς μας, τους πρώτους μήνες θα είναι 200 – 300 ευρώ! Εκτός αν απολυθούν οι μισοί υπάλληλοι, ή μοιράζονται ομόλογα, ή κουπόνια, ή αποφασιστεί στην….
έσχατη περίπτωση να τυπώσουμε μόνοι μας μεταξύ μας, ένα είδος χαρτιού που ονομάζεται άλλο νόμισμα…
tvxs.gr
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες προερχόμενες από τις Βρυξέλλες, αν επιτευχθεί λύση βάση του Γαλλογερμανικού σχεδιασμού, αυτή θα ορίζει ότι οι δανειστές και εταίροι μας αναλαμβάνουν την εξυπηρέτηση του χρέους, ενώ η Ελλάδα αναλαμβάνει την εξυπηρέτηση των ελλειμμάτων.
Θα πρέπει να μπορεί, με άλλα λόγια, η Ελλάδα να πληρώνει μόνη της μισθούς και συντάξεις και έτσι εκ’ των πραγμάτων να αναγκασθεί να δημιουργήσει πρωτογενές πλεόνασμα.
Όλες οι ενδείξεις πάντως συγκλίνουν ότι μη εκούσια συμμετοχή των ιδιωτών δεν έχει τεθεί στο τραπέζι των Βρυξελλών. Γερμανικές τραπεζικές πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι οι τραπεζίτες συμφωνούν σε εθελοντικό «κούρεμα» έως και 40%, αλλά οι πολιτικές πιέσεις αφορούν σε μεγαλύτερο ποσοστό, της τάξεως του 50%.
Σε ό,τι αφορά τις συνέπειες ενός «κουρέματος» σε ποσοστό 50% ή και 60% για τις τράπεζες, οι Ευρωπαίοι ηγέτες και στελέχη της κυβέρνησης επισημαίνουν ότι οι τράπεζες και οι καταθέσεις είναι απολύτως διασφαλισμένες.
Τα κεφάλαια που ενδεχομένως θα χρειαστούν κάποιες τράπεζες θα πρέπει, όπως τόνισε η Άνγκελα Μέρκελ, να τα αναζητήσουν αρχικά στις αγορές, αν αυτό αποτύχει στα κράτη, και αν και αυτό δεν είναι δυνατό στο ευρωπαϊκό Ταμείο το οποίο υπάρχει για το σκοπό αυτό.
Σε ό,τι αφορά στα ασφαλιστικά ταμεία που κρατούν σημαντικό ποσοστό του ελληνικού χρέους, αυτά θα κληθούν να τα στηρίξούν τα κράτη, με αποτέλεσμα την επιβάρυνση του ελλείμματος.

Συνάντηση Παπανδρέου με Μέρκελ-Σαρκοζί.
Αργά χθες το βραδυ πραγματοποιήθηκε και η συνάντηση του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με την Γερμανίδα καγκελάριο και τον Γάλλο Πρόεδρο .Παρόντες ήταν, από ευρωπαϊκής πλευράς, οι πρόεδροι της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ και Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και, από ελληνικής, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.
Συμφωνήθηκε η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τις τράπεζες που έχουν ελληνικά κρατικά ομόλογα ως την Τετάρτη, με στόχο την σημαντική μείωση του ελληνικού βάρους στην εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους αλλά και την ομαλή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και των ελληνικών ασφαλιστικών ταμείων. Η θέση των Ευρωπαίων ήταν ότι η ρύθμιση που θα συμφωνηθεί με τους προηγούμενους κατόχους ομολόγων θα πρέπει έχει εκούσιο χαρακτήρα και δεν θα συνιστά πιστωτικό επεισόδιο.

Δηλώσεις Παπανδρέου
«Στόχος μας είναι η ελάφρυνση του βάρους του χρέους που βαραίνει τις πλάτες του Έλληνα πολίτη», δήλωσε ο πρωθυπουργός μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής… Στόχος είναι μία βιώσιμη λύση η οποία θα συμπεριλαμβάνει στην κατανομή του βάρους τον ιδιωτικό τομέα και ειδικά τις τράπεζες.
«Κανένας πολίτης σε καμιά ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει σηκώσει παρόμοιο βάρος σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα», συμπλήρωσε ο κ. Παπανδρέου. «Η δική μας προσπάθεια αναγνωρίζεται από όλους. Είμαστε ένας περήφανος λαός και δικαιούμαστε σεβασμό».

http://arta-mou.blogspot.com

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *