Η ενοχοποίηση της ανεργίας

Η καλύτερη στόχευση αλλά και δικαιότερη επίδραση του συστήματος των κοινωνικών επιδομάτων, προκαλεί εύλογες ανησυχίες και πολλά ερωτηματικά. Καταρχήν θέτει μείζον ζήτημα το αν και κατά πόσο είναι συνταγματικά δυνατό αυτός που χάνει την εργασία να μην έχει το δικαίωμα είσπραξης ενός νόμιμου δικαιώματός του, έως ότου καταστεί εφικτό να…..
επανενταχθεί ομαλά στο περιβάλλον
εργασίας. Η πρόταση όμως αυτή καταδεικνύει και κάτι ακόμη: δικαίωμα στην πολιτική των επιδομάτων θα έχουν μόνον όσοι δεν έχουν απολύτως κανένα οικονομικό δικαίωμα, εφόσον οι ίδιοι δε θα διαθέτουν περουσιακά στοιχεία. Γίνεται δηλαδή μια πρωτοφανής απόπειρα εγκαθίδρυσης ενός οικονομικού μοντέλου, επομένως και διοικητικού-εξουσιαστικού, όπου δικαίωμα στην κοινωική και οικονομική ζωή του τόπου θα έχουν όσοι πράγματι έχουν οικονομική δυνατότητα, ενώ αντίθετα οι “απόκληροι” της ζωής, ως άλλοι σύγχρονοι πληβείοι θα έχουν “δικαίωμα” στην ελεημοσύνη της επιδοματικής κρατικής(;) πολιτικής, εφόσον δεν έχουν στον ήλιο μοίρα! Με άλλα λόγια και με ένα απλό καθημερινό παράδειγμα, πώς είναι δυνατόν να επιβιώσει κάποιος με επίδομα ανεργίας, εφόσον πληροί τις νομικές προϋποθέσεις βάσει των όσων προβλέπονται, που αγγίζει τα 454,25 ευρώ, αν στην κατοχή δεν έχει περουσιακό στοιχείο; Ή αντίστροφα, κάποιος που κληρονόμησε την πρώτη κατοικία του θα έχει δικαίωμα να λαμβάνει αυτό το επίδομα ανεργίας; Ανεξαρτήτως του τί θα ισχύσει πραγματικά, γιατί οι υπογραφές δεσμεύουν, έστω και…αναθεωρημένες, το ανησυχητικό σε αυτήν την πρόταση είναι ότι για πρώτη φορά συνδέεται ένα κοινωνικό και νόμιμο αγαθό με τον πλήρη και σε βάθος έλεγχο της οικονομικής, άρα και ιδιωτικής, επομένως και προσωπικής κατάστασης του πολίτη, καθιστώντας τον έρμαιο των οικονομικών διαθέσεων των εκάστοτε κυβερνώντων. Ένα επίσης ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι για πρώτη φορά η ιδιωτικότητα αποπειράται να γίνει αντικείμενο εξονυχιστικού ελέγχου, προκειμένου να γίνει χρήση ενός αυτονόητου αγαθού: της προστασίας του Πολίτη από την επίσημη Πολιτεία, όταν αυτός βρεθεί για ορισμένο χρονικό διάστημα στο περιθώριο της οικονομικής δραστηριότητας…

http://politicanea.blogspot.com

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

2 Comments

  1. agistri

    Θα διαφωνήσω με την ανάλυση του "πολιτικά νέα" διότι κατ αρχή δεν ενοχοποιείται η ανεργία, αλλά η εργασία.
    Τι είναι όμως και πως ορίζεται η εργασία;
    Η ποινικοποίηση της ανάγκης του ανθρώπου να αποκτήσει τα αναγκαία για την επιβίωσή του.
    Πως συντελείτε αυτή η ποινικοποίηση;
    Η δυνατότητα της κάλυψης των αναγκών, δεν αποτελεί το δικαίωμα ελευθερίας του ατόμου, αλλά "εκποίηση" μέρους της ιδιοκτησίας του κατόχου των όρων επιβίωσης. Δηλαδή του εργοδότη.
    Η εργασία, δηλαδή η ελάχιστη συμμετοχή του ατόμου σε μια διεργασία παραγωγής αναγκαίων πραγμάτων ή ειδών διατροφής, όπου η ελευθερία του αποτελεί αγαθό και μέσο απόκτησης το μέρους εκείνου του ικανού να ζήσει αυτός και η οικογένεια του, μεταβάλλεται σε εκχώρηση της ελευθερίας του στον ιδιοκτήτη των μέσων κάλυψης των αναγκών του, και επομένως, θέτει σε καθεστώς εξάρτησης και υποτέλειας το άτρομο του, την οικογένεια του, την ελευθερία του και τις ανάγκες του.
    Αλλά αυτό το καθεστώς ταυτόχρονα του παρέχει επι ποινή της απόλυσης ή της ανεργίας ή της εξάρτησης ή της ευμάρειας ή της απόκτησης περιουσιακών στοιχείων ή κλπ, εφ' όσον το άτομο προσέρχεται στο καθεστώς δουλείας της εργασίας όπως αυτό καθορίζεται είτε απο το κράτος είτε απο τον εργοδότη.
    Η άλλη εργασία , είναι η εν ελευθερία παραγωγή αναγκαίων και επιπλέον πλούτο, δηλαδή το ελεύθερο επάγγελμα.

    αυτό λοιπόν που συμβαίνει σήμερα, είναι ότι ενοχοποιείται η εργασία, αυτή όπως την περιγράφω και ισχύει και όχι όπως σας έμαθαν ότι ισχύει, και επιπλέον ενοχοποιείται η εξέλιξη του ατόμου δια της εργασίας του, που ό,τι και αν στο παρελθόν θεωρούταν ώς φυσική συνέπεια εκπορευόμενη από την εργασία (εξέλιξη μισθού, Αυτοκίνητο, εξοχικό, καταθέσεις, κλπ) μπορεί να είναι "νόμιμο" μόνο αν δεν προέρχεται απο την εργασία. Ακριβώς όπως ενοχοποιήθηκαν οι αποταμιεύσεις στις Τράπεζες η η απόκτηση περιουσιακών στοιχείων που πρέπει να δικαιολογήσει κάποιος στην εφορία.

    Reply
  2. Λιακόπουλος Δ. (Ελωχίμ ΕΠΕ)

    ΠΡΟΣΟΧΗ ΕΛΛΗΝΕΣ !!! ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ !!!
    ΤΟ ΝΕΟ ΕΚΡΗΚΤΙΚΟ ΜΕΙΓΜΑ – ΠΑΚΕΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ:
    ===============================
    Βιβλίο 1ο:
    – ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ Ο.Ε.Α. – ΠΩΣ ΝΑ ΣΩΘΕΙΤΕ!
    ΞΕΚΙΝΗΣΕ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΛΩΧΙΜ-ΝΕΦΕΛΙΜ!

    Βιβλίο 2ο:
    – Ο ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΤΑΪΖΕΙ ΝΕΦΕΛΙΜ ΣΕ ΜΥΣΤΚΑ ΥΠΟΓΕΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ !!!
    Οι ΕΡΠΕΤΟΜΟΡΦΟΙ Ζουν ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ !!! Τι Μορφές έχουν! Πως να τους ξεχωρίσετε και…
    ΠΩΣ ΝΑ ΠΡΟΦΥΛΑΧΤΕΙΤΕ !!!

    Βιβλίο 3ο:
    – ΟΙ ΑΝΔΡΟΜΕΔΙΟΙ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΝΑ ΣΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!
    ΜΗΝ ΞΕΣΗΚΩΘΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ, ΘΑ ΜΑΣ ΣΩΣΟΥΝ ΟΙ ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ, ΤΑ ΑΔΕΛΦΙΑ ΜΑΣ, ΟΙ ΑΠΩΛΛΩΝΙΟΙ ΕΛ (τρομάρα μας!!!).
    Συγγραφέας: Λιακόπουλος Δ. Προλογίζει ο Γιώργης Πάλμος.

    Βιβλίο 4ο:
    – ΛΕΜΕ ΝΑΙ, ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΟΥ ΟΡΥΚΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΖΕΦΡΥ! ΠΟΥΛΑΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΜΕΘΑΥΡΙΟ! ΕΜΕΙΣ ΝΑ ΠΕΡΝΑΜΕ ΚΑΛΑ, ΝΑ ΤΡΩΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΓΛΕΝΤΑΜΕ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ, ΝΑ ΠΑΝ ΝΑ ΓΑΜΗΘΟΥΝ!!! Ε ρε, κάτι γλέντια στα μπουζούκια… !!!
    Συγγραφέας: Μάκης Τρυανταφυλλόπουλος.

    Βιβλίο 5ο:
    – ΣΤΗΣΤΕ ΚΩΛΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ!
    (Στήνουμε κώλο σε όλους τους Λαθραίους γιατί, είμαστε φιλόξενοι και φιλάνθρωποι!!!).
    Προλογίζει η αλλοδαπή Σύρια Συντρόφισσα ΑΦΡΑ ΑΛ ΣΑΛΕΧ. Συγγραφέας: Άννα Σα-Ραγκούση Νταλάρα.

    Βιβλίο 6ο:
    – ΛΕΜΕ ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΦΙΛΙΑ! ΧΑΡΙΖΟΥΜΕ ΑΙΓΑΙΟ, ΘΡΑΚΗ ΚΑΙ ΚΡΗΤΗ ΣΤΑ ΑΔΕΛΦΙΑ ΜΑΣ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ! ΖΗΤΩ Ο ΣΟΥΛΤΑΝΟΣ !!!
    Συγγραφέας: Μαριάμ Ρεπούση.

    Βιβλίο 7ο:
    – ΝΑΙ, ΜΑΖΙ ΤΑ ΦΑΓΑΜΕ! ΚΑΙ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΤΡΩΜΕ! ΨΗΦΙΣΤΕ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΡΩΤΕ ΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ ΜΕ ΧΡΥΣΑ ΚΟΥΤΑΛΙΑ! (εκ βαθέως ανάλυση του επίτιμου διδάκτωρ νομικής και οικονομικών κ. Θ. Πάγκαλου).

    Βιβλίο 8ο:
    – ΚΑΝΑΚΗΔΕΣ, ΛΑΖΟΠΟΥΛΟΣ, ΟΛΑ 9 + ΕΛΛΗΝΟΦΡΕΝΕΙΑ.
    ΠΩΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ ΚΙ ΕΣΥ ΓΕΛΩΤΟΠΟΙΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΟΝΟΜΑΣ ΕΝΑ ΣΩΡΟ ΦΡΑΓΚΑ!! (Το μυστικό της επιτυχίας τους: Όταν η σάτυρα καλύπτει Μεγαλοεκδότες, Μεγαλοεργολάβους και ξεφτυλίζει κάθε τι Ελληνικό, αμοίβεται αδρά!).
    Συγγραφέας: Άρης Πορτοσάλτε.
    Εκδόσεις: Αλαφούζος και ΣΙΑ Α.Ε.

    Βιβλίο 9ο:
    – MEGA Channel
    20 ΧΡΟΝΙΑ ΑΜΕΡΟΛΗΠΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ!
    (Σχόλια και ανάλυση της Όλγας Τρέμη! Προλογίζει ο Νίκος Ευαγγελάτος).

    Βiβλίο 10ο:
    – Η ΑΓΓΛΙΚΗ, ΕΠΙΣΗΜΗ ΓΛΩΣΣΑ της ΕΛΛΑΔΟΣ.
    Λόγοι κατάργησης της Αρχαίας Ελληνικής. Εισαγωγή στα greeklish, σταδιακή κατάργηση της Νεοελληνικής και θέσπιση της αγγλικής ως επισήμου γλώσσας!
    Προλογίζει η Θάλεια Δραγώνα. Συγγραφέας: Άννα Διαμαντοπούλου.

    Βιβλίο 11ο:
    – Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ των ΕΛΛΗΝΩΝ.
    Είμαστε απόγονοι του ΑΥΝΑΝ και του ΙΜΠΡΑΗΜ πασσά!
    Προλογίζει ο Πέτρος Τ(σ)ατσόπουλος. Συγγραφέας: Θάνος Βερέμης. Σχολιαζει η Μαριάμ Ρεπούση!
    ————————–
    ΥΠΕΡΠΡΟΣΦΟΡΑ:
    ΜΟΝΟ 10 ευρώ (+ 100 ευρώ έξοδα αποστολής!).
    ΟΛΑ ΤΖΑΜΠΑ!!!!!
    Σηκωθείτε από καρέκλες, ντιβάνια, καναπέδες και τουαλέτες και τηλεφωνήστε τώρα στο 2310521010 !!!
    ΠΡΟΛΑΒΕΤΕ ΤΩΡΑ, είναι τελευταία εκπομπή!!!
    Δεν ξανακάνουμε άλλη! ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΚΠΟΜΠΗ!!!

    Reply

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *