Πίεση για άμεση λύση στην κρίση του χρέους

Δύο σημαντικές συναντήσεις θα πραγματοποιήσει σήμερα ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου προκειμένου να συζητήσει την κρίση χρέους στην ευρωζώνη και το ελληνικό πρόβλημα, ενώ θα προβάλλει, επίσης, τις αποφάσεις και τα νέα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση. Ο κ. Παπανδρέου θα έχει την πρώτη συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Χέρμαν Βαν Ρομπέι στη Βαρσοβία και αργότερα το απόγευμα θα ταξιδέψει στο Παρίσι όπου θα….
συναντηθεί με τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Νικολά Σαρκοζί.

Η ελληνική πλευρά θα έχει την ευκαιρία να θέσει για ακόμη μια φορά το θέμα της επιτάχυνσης της Συμφωνίας της 21ης Ιουλίου, αλλά και το θέμα της κατάρτισης ενός ευρύτερου ευρωπαϊκού αναπτυξιακού προγράμματος. Ο πρωθυπουργός θα εκφράσει επίσης την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να τηρήσει τους όρους που έχει επιβάλλει η Τρόικα.

Η ψήφιση του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης από το γερμανικό κοινοβούλιο και παράλληλα το νέο ρεκόρ απόδοσης των ιταλικών δεκαετών ομολόγων προκάλεσε ανάμικτα συναισθήματα στις ευρωπαϊκές ηγεσίες. Στην ελληνική κυβέρνηση εκτιμάται πως πολύ σύντομα οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα δώσουν μια λύση, αφού η κρίση χρέους στην Ελλάδα «μολύνει» ήδη επικίνδυνα κάποιες από τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού υπολογίζουν πως η συζήτηση των λεπτομερειών για την υλοποίηση της Συμφωνίας της 21ης Ιουλίου μπορεί να διαρκέσει ακόμα και μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, ενώ αποσυνδέουν αυτή τη διαδικασία με την καταβολή της 6ης δόσης. Γι’ αυτό θεωρούν πολύ σημαντικές τις δύο συναντήσεις, αφού είναι μέρος της επώδυνης διαδικασίας διαπραγματεύσεων, η οποία «γίνεται καθημερινά», όπως χαρακτηριστικά τονίζουν, απαντώντας παράλληλα στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αντώνη Σαμαρά.

Η συζήτηση με τον κ. Σαρκοζί θα γίνει στο ίδιο πλαίσιο με εκείνο της πολύωρης συνάντησης με την Γερμανίδα καγκελάριο κα Άγκελα Μέρκελ. Ο πρωθυπουργός πρόκειται να τονίσει την ανάγκη αναπτυξιακών πρωτοβουλιών για να αποδώσουν τα παράλληλα εισπρακτικά μέτρα, θα αναφερθεί στις μεταρρυθμίσεις του δημοσίου τομέα και στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

http://www.protothema.gr/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *