ΠΕΡΙ….ΚΟΥΡΕΜΑΤΟΣ !!!

Πυκνώνουν οι εκτιμήσεις παραγόντων των αγορών που προτείνουν στην Ελλάδα να ακολουθήσει το μοντέλο αναδιάρθρωσης της Ουρουγουάης. Η χώρα αυτή της Λατινικής Αμερικής το 2003 αντιμετωπίζοντας πολύ σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα υποχρεώθηκε να ακολουθήσει ένα ήπιο μοντέλο αναδιάρθρωσης χρέους.
Συγκεκριμένα προχώρησε σε επιμήκυνση του χρέους της και ταυτόχρονα υλοποίησε και…..
haircut 20%.
Το πακέτο λύσης της Ουρουγουάης εμπεριείχε και άλλες παραμέτρους προφανώς αλλά η ουσία είναι το αποτέλεσμα…
Με την λύση αυτή εκτόνωσε την πίεση που ασκείτο στο χρέος της και την οικονομία της και σύντομα συνέβησαν δύο άξια αναφοράς γεγονότα.
Η χώρα βγήκε εκ νέου στις αγορές και ταυτόχρονα μειώθηκαν σημαντικά τα spreads…
Για την Ουρουγουάη η λύση αυτή ήταν σωτήρια.
Διεθνώς έχουν επιλεγεί πολλές λύσεις για την αντιμετώπιση της μη εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους.
Το 2004 με 2005 η Αργεντινή προχώρησε σε μια ακραία κίνηση haircut στα ομόλογα της κατά 71% με 75%.
Το 2002 το Εκουαδόρ προχώρησε σε haircut 27%.
Το 2000 η Ρωσία σε μερικό haircut καθώς δεν αφορούσε όλα τα ομόλογα 42%.
Το 2002 η Μολδαβία προχώρησε σε ένα ήπιο haircut 10%
Όμως από όλες αυτές τις λύσεις αποδείχθηκαν μερικώς ή ολικώς αποτελεσματικές αλλά η καλύτερη στην πράξη αποδείχθηκε της Ουρουγουάης…
Μήπως η Ελλάδα να κοιτάξει την λύση της Ουρουγουάης….

http://patrinaki.blogspot.com/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

19 Comments

  1. Ανώνυμος

    ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΤΡΕΣ ΜΕ ΑΡΧΙΔΙΑ ΣΑΝ ΤΟΝ ΚΟΡΡΕΑ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΡΧΙΔΙΑ ΑΝΤΡΕΣ ΣΑΝ ΤΟΝ ΓΑΠ, ΠΑΓΚΑΛΟ ΚΤΛ ΚΤΛ

    Reply
  2. PATRINAKI

    Οι ρίζες της κρίσης χρέους του Ισημερινού ξεκινούν την περίοδο 1976-1979, όταν το τότε δικτατορικό καθεστώς της χώρας συνομολόγησε χρέος 3,4 δισ. δολαρίων.

    Τα δύο τρίτα του χρέους αυτού πήγαν για τη χρηματοδότηση στρατιωτικών εξοπλισμών.

    Μόνο το 2007 ο Ισημερινός πλήρωνε περισσότερα από 1,75 δισ. δολάρια για την εξυπηρέτηση του χρέους, περισσότερα από όσα η κυβέρνηση δαπάνησε για την υγεία, την κοινωνική πρόνοια, την κατοικία, την αστική ανάπτυξη και το περιβάλλον μαζί.

    Η κυβέρνηση του οικονομολόγου Ραφαέλ Κορέα, επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος «Alianza Ραίς» (Συμμαχία για την Πατρίδα), με το που εξελέγη για πρώτη φορά το 2007 έθεσε ως άμεση προτεραιότητα την καταπολέμηση της μεγάλης φτώχειας, αμφισβητώντας τη νομιμότητα του χρέους.

    Τον Ιούλιο του 2007 συνέστησε Δημόσια Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου (Public Debt Audit Commission), η οποία αποτελούνταν από εκπροσώπους του υπουργείου Οικονομικών και άλλων φορέων, καθώς και από διαπρεπείς ξένους οικονομολόγους και ακτιβιστές οργανώσεων κατά του χρέους.

    Ο οικονομικός έλεγχος του χρέους κατέληξε σε ενδιαφέροντα συμπεράσματα: όπως το ότι εκπρόσωποι των τραπεζών Smith Barney (ανήκει σήμερα στη Citigroup) και JP Morgan προχώρησαν σε αναδιάρθρωση χρέους το 2000, χωρίς την έγκριση της χώρας, χρεώνοντας επιτόκια 10% και 12%.

    Οτι υπήρξαν παρατυπίες στην έκδοση ομολόγων, που έρχονταν σε αντίθεση ακόμη και με αυτούς τους κανονισμούς της πανίσχυρης Αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ότι οι συμφωνίες έκδοσης ομολόγων δεν ήταν σύννομες με το Σύνταγμα της χώρας και ότι οι ανάδοχοι της έκδοσης είχαν ασυλία έναντι των οποιωνδήποτε ζημιών που θα είχαν σχέση με την έκδοση των «διεθνών ομολόγων» (Global Bonds), απαλλάσσοντάς τους από το οποιοδήποτε ρίσκο.

    Με βάση το πόρισμα της εν λόγω επιτροπής, η κυβέρνηση Κορέα κήρυξε άνομο χρέος ύψους 3,2 δισ. δολαρίων και προχώρησε σε στάση πληρωμών.

    Η απόφαση στην αρχή προκάλεσε κάποιες αναταράξεις στις διεθνείς αγορές, χωρίς όμως ιδιαίτερη συνέχεια, όπως σε άλλες κρίσεις ομολόγων, όπως για παράδειγμα αυτήν του Μεξικού το 1994.

    Η στάση πληρωμών του Κορέα συνοδεύτηκε από αναδιάρθρωση χρέους -το Εκουαδόρ θα πληρώσει 35 σεντς για κάθε δολάριο- και βέβαια από μια ριζική αναθεώρηση του οικονομικού προσανατολισμού της χώρας, με έλεγχο επί των πλουτοπαραγωγικών πηγών της.

    Η λύση στην Κίνα

    Το Εκουαδόρ αποκλείστηκε από τις αγορές, σύναψε ωστόσο διμερείς συμφωνίες δανεισμού με την Κίνα ύψους 3 δισ. δολαρίων, με αντάλλαγμα τις εξαγωγές πετρελαίου και τη χρηματοδότηση ενός υδροηλεκτρικού έργου.

    Οσο για την ανάπτυξη; Χωρίς βέβαια να έχουν λυθεί τα οξύτατα προβλήματα φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, η οικονομία της χώρας αναπτύχθηκε κατά 4,5% τα δύο πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης Κορέα.

    Φέτος η οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 3,7% και 5,06% του χρόνου, μετά την πολύ μικρή ανάπτυξη 0,4% πέρυσι, εξαιτίας της διεθνούς οικονομικής κρίσης και της μείωσης της ζήτησης για πετρέλαιο.

    Reply
  3. Ανώνυμος

    Ραφαήλ Κορρέα με δύο ρ!!! Ανδρας, Πατριώτης, Σπάνιος άνθρωπος!!! ΒΡΟΥΝΤΖΙΝΑ ΑΡΧΙΔΙΑ ΕΧΕΙ Ο ΑΝΔΡΑΣ!!!!!Ακριβώς το αντίθετο των δικών μας ευνουχισμένων γύφτων της πολιτικής!!! Δείξε μου κάποιον στήν ενεργή Πολιτική πού να πλησιάζει σ'αυτήν την προσωπικότητα και θα σας πώ ότι υπάρχει ελίπδα και για μας!!! Δυστυχώς περιβαλώμεθα από πουλημένους και ανάξιους προδότες!! Ο λαός κάποτε θα ξυπνήσει γιατί πάντοτε ξυπνάει, αλλά θα είναι αργά!!! Μεχρι τότε οι Πολιτικοί μας Από τον προδότη ΓΑΠΑ μέχρι και τόν σαματατζή τού κατεστημένου και ερωτευμένου με τούςλαθρομετανάστες Τσίπρα, από τον Σαμαρά και Γλυφο-Ψωμιαδη, Καρατσζαφέρη και Ντόρα μέχρι την Δαμανάκη και τόν Κουβέλη, είναι όλοι τους ανεξαιρέτως, είναι υπηρέτες τού συστήματος και τού κατεστημένου!! Σκουλήκια πού έρπουν στά πόδια τών αφεντικών τους, πρώην λαθρεμπόροι και κατασκόποι αλλά μεγαλόσχημοι τώρα, για να τούς επιτρέψουν να μίνουν λίγο ακόμη στήν εξουσία!!

    Reply
  4. Ανώνυμος

    Μείωση των βουλευτών σε 100 από 300
    Διαφορά 200 άτομα
    200*10.000 € /μήνα = 2.000.000 € /μήνα εξοικονόμηση
    έτσι για αρχή
    Τα πολλά λόγια είναι φτώχια

    Reply
  5. Ανώνυμος

    Δεν μας λές όμως αρθρογράφε, εκτοτε πώς ζεί ο λαός της Ουραγουάης, τι κοινική πρόνοια απολαμβάνει και τί ποσοστό των Κρατικών εσόδων πηγαίνουν στό χρέος και τι ποσοστό απομένει για συντάξεις μισθούς νοσοκόμεία και για την Κρατική κοινωνική πρόνεια;;; ¨Οταν μας τα τεκμηριώσεις αυτά θα σε ακόύσω με μεγάλη προσχή!!!!

    Reply
  6. Ανώνυμος

    Τωρα που σε διαβαζω φιλε 1.57 προβληματιστηκα και 'γω Μακαρι να κανουμε λαθος και να βρεθει καποιος
    ΖΗΤΗΤΑΙ ΚΟΡΕΑ λοιπον αλλα ελληνικα 1.52

    Reply
  7. Ανώνυμος

    ΕΛΛΗΝΕΣ !
    Ακούστε την Ο.Ε.Α. για να σωθείτε!
    Στο ellhnkaichaos.blogspot.com
    υπάρχει το Α’ + Β' ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ
    + ΤΡΙΜΕΡΕΙΣ ΑΡΧΑΙΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ
    ΤΕΧΝΕΣ ΤΡΙΜΕΡΟΥΣ ΕΠΙΒΙΩΣΕΩΣ.
    450.000 Αλβανοί ουτσεκάδες (UCK+UCC) και
    600.000 χατζαροφόροι ισλαμιστές ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
    περιμένουν το σύνθημα για να μας ΞΕΣΚΙΣΟΥΝ.
    Λέτε, αν περιμένουμε, έτσι να κάνουμε και καινούριες γνωριμίες;(!)

    Reply
  8. Ανώνυμος

    Ο Ραφαέλ Κορέα το Δεκέμβριο του 2008 απαρνήθηκε το εθνικό χρέος, χαρακτηρίζοντάς το παράνομο επειδή συσσωρεύτηκε μέσω συμφωνιών που υπέγραψαν στρατιωτικά καθεστώτα και υποσχέθηκε να προσφύγει σε διεθνή δικαστήρια για το θέμα.

    ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΙΔΑΤΟΙ ΗΓΕΤΕΣ. ΤΙ ΣΧΕΣΗ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΝΤΟΠΙΑ ΚΟΘΩΝΙΑ ΜΕ ΑΥΤΟΝ;

    Aς κάνουν και οι δικοί μας το ίδιο για τα χρέη που είχαμε…επί χούντας! …χαχαχα!
    Εμείς την πατήσαμε απο τους δημοκράτες πολιτικούς. Η χούντα μπορεί να έβαλε την Ελλάδα στον γύψο (ποτέ δεν κατάλαβα τι σημαίνει αυτό) αλλά η δημοκρατία μας πήρε όπως ήμασταν μαζί με τον γύψο και μας πέταξε σε έναν βόθρο.

    Reply
  9. Ανώνυμος

    ΕΠΑΝΕΡΧΟΜΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ 1:53 ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ, ΟΤΙ Ο ΚΟΡΕΑ ΕΣΩΣΕ ΤΟΝ ΙΣΗΜΕΡΙΝΟ.

    Reply
  10. Ανώνυμος

    15 Απριλίου 2011 1:52 μ.μ.
    Στην διαπίστωση σου, απαντάω με το ερώτημα "Είμαστε Έλληνες;"
    πολύ αμφιβάλω! μη μου πεις επειδή το λέει στην ταυτότητα…

    Reply
  11. Ανώνυμος

    ΑΣ ΒΡΟΥΜΕ ΠΡΩΤΑ ΕΝΑΝ "ΚΟΡΕΑ" ΟΠΩΣ Ο ΙΣΗΜΕΡΙΝΟΣ
    ΒΓΗΚΕ ΚΑΙ ΕΙΠΕ ΣΤΟΝ ΛΑΟ ΤΟΥ "ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΣΚΟΤΩΣΤΕ ΜΕ, ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ" ΠΟΥ ΤΕΤΟΙΑ ΚΟΤΣΙΑ ??

    Reply
  12. Ανώνυμος

    Μηπως να κοιταξουμε την πατριδα μας και να πρωτοτυπησουμε?
    Καθε τοπος εχει τις ιδιαιτεροτητες του
    Δεν ειμαστε Αργεντινη ουτε Ουρουγουαη
    ειμαστε ΕΛΛΗΝΕΣ δεν μας λειπουν τα μυαλα ουτε και οι ανθρωποι με περγαμηνες και διακρισεις στο εξωτερικο αναφερομαι γιατι οι εδω ειναι σχεδων ολοι προσκυνημενοι
    Αντε λοιπον παρατηστε μας με το τι εκανε ο ενας και τι ο αλλος

    Reply

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *