Τι σκέφτεται ο κάθε νέος που ψήφισε ή ψηφίζει Χρυσή Αυγή

Ταυτίζονται με την ιδεολογία της Χρυσής Αυγής, οι νεαροί ψηφοφόροι της το 2012, ξεπερνώντας τα άλλα κόμματα ως προς την ταύτιση των ψηφοφόρων του κόμματος.

Αποδέχονται πλήρως τον αυτοπροσδιορισμό της ΧΑ ως “εθνικιστικού κόμματος”, απορρίπτοντας ως «απεχθείς» τους χαρακτηρισμούς “φασίστες” ή “νεοναζί” ακόμη κι όταν γνωρίζουν ότι υπάρχουν ιδεολογικοπολιτικές συνάφειες της Χρυσής Αυγής με το φασισμό.

Για αυτούς η Χρυσή Αυγή είναι ένα πατριωτικό εθνικιστικό κόμμα που βάζει τους Έλληνες πάνω από όλους και από όλα.

Τα παραπάνω στοιχεία για την ιδεολογικοπολιτική συγκρότηση της Χρυσής Αυγής και τη σχέση της με τη νεολαία αποτελούν μέρος της έρευνας που διενήργησε το τμήμα Κοινωνιολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος MY PLACE (Μνήμη, Νεολαία, Πολιτική και Κοινωνική συμμετοχή των Νέων) σε 14 ευρωπαϊκές χώρες.

“Όπως προκύπτει από τα δεδομένα της έρευνας, το ευρέως διαδεδομένο επιχείρημα ότι οι νέοι στρέφονται στη Χρυσή Αυγή εξαιτίας της οικονομικής εξαθλίωσης είναι πολύ συζητήσιμο”, αναφέρει η Αλεξάνδρα Κορωναίου επιστημονική υπεύθυνη της έρευνας.

“Η έρευνα φέρνει στην επιφάνεια μια σειρά από άλλες παραμέτρους που αποτυπώνουν την απήχηση της Χ.Α. σε ένα τμήμα της νεολαίας”, λέει.

“Για παράδειγμα, μόνο μια μικρή μειοψηφία των νέων αποδέχονται ότι οι δεύτερης και τρίτης γενιάς μετανάστες θα μπορούσαν να θεωρηθούν Έλληνες πολίτες”, συμπληρώνει.

“Ένα πολύ ενδιαφέρον εύρημα”, σημειώνει η κυρία Κορωναίου στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, “είναι γιατί αυτοί οι νέοι δε στρέφονται στα κόμματα της Αριστεράς, τα οποία ορισμένοι χαρακτηρίζουν αντισυστημικά. Η απάντηση για κάποιους συμπυκνώνεται στην απόρριψη των θέσεων ων αριστερών κομμάτων και κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ, όσον αφορά στο μεταναστευτικό ζήτημα. Η μεγάλη πλειοψηφία υποστηρίζει ότι το μόνο πραγματικά αντισυστημικό κόμμα είναι η Χρυσή Αυγή χαρακτηρίζοντας τα υπόλοιπα κόμματα και κυρίως, αυτά της Αριστεράς υποκριτικά”.

Λέει χαρακτηριστικά μία νεαρή ψηφορόρος της Χρυσής Αυγής: “Οι πολιτικοί ενδιαφέρονται μόνο για τη δική τους ευημερία, τα δικό τους πλούτου, αυτοί είναι υπεύθυνοι για ό,τι περνάμε γιατί το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι οι ψήφοι και το χρήμα”.

“Φαίνεται τελικά”, προσθέτει η κυρία Κορωναίου, “ότι η συστηματική διείσδυση και προπαγάνδα της Χ.Α. στα σχολεία και άλλους χώρους δραστηριοτήτων των νέων στον ελεύθερο χρόνο τους αποδίδουν καρπούς,. Η νεολαία είναι μία τεράστια δύναμη στην κατάκτηση της οποίας έδιναν ιδιαίτερη σημασία όλα τα φασιστικά και ναζιστικά κινήματα και κόμματα”.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *