Συνεχίζεται ο “πόλεμος” Κουρουμπλή κατά των ιδιωτικών κλινικών

Μετά το σάλο που προκλήθηκε σε ασφαλισμένους και ιδιωτικά θεραπευτήρια την προηγούμενη εβδομάδα από τις ανακοινώσεις του… υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή, πως δηλαδή το κράτος θα
αποζημιώνει μόνο τις εξετάσεις που δεν μπορούν να γίνουν από τα δημόσια νοσοκομεία, ο ίδιος επανέρχεται ξανά με νέες δηλώσεις, διατηρώντας το «μέτωπο» που έχει ανοίξει με τις κλινικές.

Μιλώντας στην «Εφημερίδα των Συντακτών», ο υπουργός Υγείας προανήγγειλε την αποκάλυψη σκανδάλου στο οποίο εμπλέκονται ιδιωτικές εταιρείες, αφήνοντας να εννοηθεί πως επιχειρήσεις κερδοσκοπούσαν σε βάρος του ΕΟΠΥΥ. Επιπλέον σημείωσε πως στην Ελλάδα η ιδιωτική δαπάνη υγείας αγγίζει 45%-46% όταν το μέσο ποσοστό στην Ευρώπη είναι 25%, κάνοντας λόγο για πολιτικές που ευνόησαν τον ιδιωτικό τομέα.

Αν και ο υπουργός Υγείας προσπάθησε να δώσει διευκρινήσεις επί των αρχικών του δηλώσεων, επισημαίνοντας πως δεν τίθεται θέμα με την κάλυψη των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ που νοσηλεύονται σε ιδιωτικές κλινικές, φαίνεται πως το θέμα της αλλαγής των παροχών περίθαλψης προς τους ασφαλισμένους δεν έχει λήξει. Στο στόχαστρο μπαίνουν και οι ασφαλιστικές εταιρείες που συνεργάζονται με τις ιδιωτικές κλινικές. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, το υπουργείο Υγείας σχεδιάζει να τροποποιήσει το σύστημα αποζημίωσης σε περίπτωση νοσηλείας σε ιδιωτικές κλινικές, ώστε οι κλινικές να πληρώνονται πρώτα από τις ασφαλιστικές εταιρείες και μετά από τον ΕΟΠΥΥ.

Από την πλευρά τους οι ιδιώτες επιχειρηματίες στο χώρο της περίθαλψης απαντούν πως ήταν οι ίδιες που ζήτησαν να γίνει την προηγούμενη χρονιά διαχειριστικός έλεγχος στα τιμολόγια που έστειλαν στον ΕΟΠΥΥ, πληρώνοντας μάλιστα τις εταιρείες που διενήργησαν τον έλεγχο, προκειμένου να προχωρήσει η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Οργανισμού (οι οποίες ξεπερνούν τα 150 εκατ. ευρώ). Αν και δεν αρνούνται το γεγονός πως κάποιες κλινικές επιβάρυναν τον ΕΟΠΥΥ, υποστηρίζουν πως όσοι παρανόμησαν θα πρέπει να τιμωρηθούν. Πάντως, παρά τις εκτιμήσεις πως οι κλινικές είχαν υπερχρεώσει τον ΕΟΠΥΥ, ο έλεγχος έδειξε σε πρώτη φάση διαφορές της τάξεως των 40 εκατ. ευρώ περίπου, ποσό που ναι μεν είναι σημαντικό, απέχει όμως πολύ από τις χρεώσεις που αναμένονταν.

Την ίδια ώρα, στελέχη από το χώρο των ιδιωτικών θεραπευτηρίων υποστηρίζουν πως αν το υπουργείο Υγείας είχε διαμορφώσει «αξιοπρεπείς» και σύγχρονες δημόσιες δομές περίθαλψης, αν τα νοσοκομεία ήταν επαρκώς στελεχωμένα και δεν απαιτούνταν πολύμηνη αναμονή ακόμη και για μια απλή εξέταση, τότε η στροφή προς τη δημόσια Υγεία θα ήταν και θεμιτή και δικαιολογημένη.

Πάντως επισήμως η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν έχει παρουσιάσει ολοκληρωμένο σχέδιο προς τους ιδιώτες παρόχους για τις αλλαγές που θα επιχειρηθούν στην περίθαλψη. 

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *