Είσαι σίγουρη πως τελικά κάνεις αυτό που θέλεις;

Ο σύγχρονος άνθρωπος βρίσκεται αντιμέτωπος με πολλές (μικρές και μεγάλες) καθημερινές αποφάσεις που αφορούν διάφορα προσωπικά, οικογενειακά και επαγγελματικά ζητήματα…
Κοινή συνισταμένη όλων αυτών των αποφάσεων είναι η προσπάθεια του ανθρώπου να κάνει πάντα αυτό που θέλει, με εξαίρεση φυσικά τους περιορισμούς που οφείλονται σε αντικειμενικούς παράγοντες (π.χ. οικονομική δυσπραγία, έλλειψη ικανοτήτων, αδυναμία επίτευξης συμφωνίας κλπ.). Ο σύγχρονος άνθρωπος χωρίς αμφιβολία προσπαθεί με σθένος για να αποκτήσει όσα θέλει, όπως για παράδειγμα η εισαγωγή στο πανεπιστημιακό ίδρυμα της αρεσκείας του, η δουλειά των ονείρων του, ο γάμος, η τεκνοποίηση και άλλα πολλά. Είναι όμως σίγουρο ότι αυτά είναι τα πραγματικά του «θέλω»; Είναι σίγουρο πως ο σύγχρονος άνθρωπος ξέρει τι θέλει και διοχετεύει την ενέργειά του προς τη σωστή κατεύθυνση;

Πολύ αμφιβάλλω.

Στην εποχή του άκριτου και απόλυτου life style όπου η επιτυχία ταυτίζεται με την εισαγωγή σε πανεπιστημιακό ίδρυμα υψηλής βάσης, η αυτοπραγμάτωση με τον υψηλό μισθό και τη δημιουργία οικογένειας (που έστω και φαινομενικά πρέπει να είναι επιτυχής) και η κοινωνικότητα με τον αριθμό των likes στο facebook, διατηρώ σοβαρές επιφυλάξεις ως προς το αν ο σύγχρονος άνθρωπος ξέρει τι θέλει και αγωνίζεται προς τη σωστή κατεύθυνση. Από την παιδική του ηλικία ο άνθρωπος βομβαρδίζεται με στερεότυπα αναφορικά με το τι σημαίνει ευτυχία, επιτυχία, αυτοπραγμάτωση… Από πολύ νωρίς, η οικογένεια, οι φίλοι, οι συγγενείς, καθώς και ο κοινωνικός περίγυρος διοχετεύουν τη δική τους αντίληψη για το τι σημαίνει ευτυχία, χαρά, ολοκλήρωση και επιτυχία. Σταδιακά, οι “θεωρίες” των άλλων για το τι είναι σημαντικό και αποδεκτό, γίνονται “πρέπει” και τα “πρέπει” μετατρέπονται σε “θέλω”. Έτσι, μεγαλώνοντας ο σύγχρονος άνθρωπος βρίσκεται “φορτωμένος” με ποικίλες προϊδεάσεις οι οποίες τον αποτρέπουν από το να τολμήσει να διερωτηθεί μήπως τελικά θέλει κάτι άλλο από αυτό το οποίο νομίζει. Πώς να το τολμήσει άλλωστε όταν θα προκαλέσει μεγάλη έκπληξη και κριτική αν πει για παράδειγμα πως για εκείνον η αυτοπραγμάτωση δεν έχει να κάνει με τη δημιουργία οικογένειας ή ότι προτιμάει μία ήσυχη δουλειά με χαμηλές απολαβές από μία επικερδή και φανταχτερή δουλειά που θα τον γέμιζε με άγχος. Εξάλλου και στον ίδιο θα φανεί ανορθολογικό να μην σκεφτεί με έναν τρόπο που θεωρείται κοινωνικά αποδεκτός.

Μερικές φορές βλέπω ανθρώπους να “κάνουν πάντα αυτό που θέλουν” και παράλληλα να είναι γεμάτοι γκρίνια, αρνητισμό και συσσωρευμένο θυμό και διερωτώμαι αν πράγματι κάνουν αυτό που θέλουν ή αν είναι δέσμιοι διαφόρων κοινωνικά διαμορφωμένων “θέλω”. Πραγματικά θέλουν να είναι παντρεμένοι όταν την ίδια στιγμή αδυνατούν να είναι πιστοί; Πραγματικά θέλουν να κάνουν τη δουλειά που επέλεξαν όταν τους προκαλεί ένα αίσθημα ασφυξίας και τους κάνει να νιώθουν πιο ελλιπείς ως άνθρωποι παρά πιο πλήρεις; Πραγματικά επιθυμούν να βρίσκονται στην πανεπιστημιακή σχολή που επέλεξαν όταν οι ίδιοι ομολογούν ότι τους αρέσει τρομερά μία άλλη σχολή, η οποία είχε χαμηλότερη βάση και “δεν άξιζε τον κόπο”;

Πάντα πίστευα και πιστεύω ότι μέσα μας υπάρχει ένας “εσωτερικός πομπός” που μας καταδεικνύει αν οι προσωπικές μας ενέργειες και επιλογές πραγματικά μας ικανοποιούν και συμβάλλουν στην ευημερία μας ή όχι. Ας προσπαθήσουμε να ακούσουμε αυτόν τον “εσωτερικό πομπό” . Ας προσπαθήσουμε –όσο δύσκολο και αν είναι- να αμφισβητήσουμε τα “θέλω” μας στην προσπάθειά μας να ανακαλύψουμε σε ποιο βαθμό είναι δικά μας και σε ποιον βαθμό είναι προϊόν κοινωνικής επιβολής. Ας προσπαθήσουμε να ακολουθήσουμε τα δικά μας θέλω είτε αυτά ταυτίζονται με τα κοινωνικά είτε αποκλίνουν. Εξάλλου, τι πιο χρήσιμο για την κοινωνία από την ύπαρξη συνειδητοποιημένων και ισορροπημένων μελών και τι πιο υγιές για εμάς από το να βρισκόμαστε σε μία ατέρμονη προσπάθεια αναζήτησης των πραγματικών μας θέλω απαλλαγμένοι από “χρωματιστά γυαλιά και φίλτρα” που μας αποτρέπουν από το να δούμε κατάματα τον ίδιο μας τον εαυτό. Αν κάνεις αυτό που πραγματικά θέλεις, νιώθεις χαρούμενος, γεμάτος με ενέργεια και -παρά τις αναπόφευκτες δυσκολίες και αναποδιές- δεν χάνεις το χαμόγελό σου και τη θετική σου διάθεση. Αξίζει λοιπόν να ψάξεις πραγματικά για να βρεις τι πραγματικά θέλεις και να μη βολευτείς στο τι σου είπαν ότι πρέπει να θέλεις ή στο τι νομίζεις ότι θέλεις…

post4life.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *