Πότε ξεκίνησε η παρακολούθηση των στελεχών της ΧΑ απο την ΕΛΑΣ

Φεβρουάριος 2012. Στον 7ο όροφο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη γίνεται μια μίνι υπηρεσιακή σύσκεψη με τη συμμετοχή του τότε υπουργού Προστασίας…

του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Οι συμμετέχοντες προέρχονται από τον κύκλο των ανώτερων αξιωματικών της ΕΛΑΣ αλλά και της ΕΥΠ. Βασικό θέμα στην ατζέντα της συζήτησης είναι η Χρυσή Αυγή.

Το ακροδεξιό κόμμα βρίσκεται, με βάση τις δημοσκοπήσεις της εποχής, ένα βήμα από την κοινοβουλευτική του εκπροσώπηση και, ήδη, υπάρχει μια ανησυχία για το ποιόν των ατόμων που το απαρτίζουν. Από το ύφος της συζήτησης, οι παρευρισκόμενοι συνειδητοποιούν πως το θέμα είναι ιδιαιτέρως σοβαρό και υπάρχει πολιτική βούληση να αποκαλυφθεί το πρόσωπο της ΧΑ.
Χρονικά έχουν προηγηθεί τα επανειλημμένα επεισόδια στον Άγιο Παντελεήμονα, η επίδειξη εκλογικής δύναμης στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές, με την ανάδειξη του Νίκου Μιχαλολιάκου ως δημοτικού συμβούλου στο Δήμο της Αθήνας, και κάποιες σκόρπιες πληροφορίες για τη συμμετοχή μεμονωμένων στελεχών της Χρυσής Αυγής, όπως του Μιχαλολιάκου, του Παναγιώταρου, του Λαγού, σε έκνομες ενέργειες.
Αποφασίστηκε, μετά από μια παρουσίαση όσων στοιχείων ήταν διαθέσιμα για τους υποψηφίους της ΧΑ, να ασχοληθεί η Κρατική Ασφάλεια αλλά και ο αρμόδιος τομέας της ΕΥΠ, ώστε να υπάρξει μια καλύτερη εικόνα για το ακροδεξιό «φαινόμενο», που φαινόταν πως βρισκόταν καθ’ οδόν για τα κοινοβουλευτικά έδρανα.

Οι χρυσαυγίτες είχαν το δικό τους κοριό στην ΕΥΠ
Από τη σύσκεψη του Φεβρουαρίου του 2012, λίγα πράγματα έγιναν τελικά. Η έρευνα για το ποιόν των πρωτοκλασάτων της ΧΑ ουσιαστικά έμεινε στα τετριμμένα. Άλλωστε μια πρώτη έρευνα στους πόρους του κόμματος δεν έδειξε κάτι ανησυχητικό, ενώ η προεκλογική κατάσταση της χώρας και οι δύο υπηρεσιακές κυβερνήσεις αποδείχθηκαν σημαντικότερα θέματα από την αστυνομική έρευνα σε βάθος για καταγγελίες που έφτασαν στην ΕΛΑΣ και αφορούσαν τους εκβιασμούς και τους ξυλοδαρμούς στους οποίους πρωταγωνιστούσαν μέλη της ΧΑ.
Μέχρι που ορισμένοι εξ αυτών εμφανίστηκαν μια ωραία πρωία στο ελληνικό κοινοβούλιο. Οι χρυσαυγίτες βουλευτές φρόντισαν από την αρχή της θητείας τους να δώσουν τα διαπιστευτήριά τους, με τη συμμετοχή τους σε διάφορες ακρότητες εναντίον μεταναστών. Ενέργειες που προκάλεσαν εκ νέου κινητοποίηση στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Υπουργός πλέον ο Νίκος Δένδιας, ενώ διοικητής της ΕΥΠ έχει αναλάβει ο έμπιστος του Αντώνη Σαμαρά, Θεόδωρος Δραβίλας.
Σε νέα σύσκεψη με τη συμμετοχή του στενού κύκλου του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, στα τέλη Αυγούστου, αποφασίστηκε να τεθούν υπό παρακολούθηση ορισμένα από τα πρωτοκλασάτα στελέχη της Χρυσής Αυγής, τα οποία έχουν προκαλέσει με πράξεις τους. Στο στόχαστρο βρίσκονται ο Νίκος Μιχαλολιάκος, ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο Γιάννης Λαγός, ο Ηλίας Παναγιώταρος, ο Νίκος Μίχος, ο Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης κ.ά. Πρόσωπα που, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, είχαν προκαλέσει και για τα οποία άρχισαν να φτάνουν πληροφορίες, είτε για συμμετοχή σε κυκλώματα εκβιαστών, είτε για πρακτικές νονών της νύχτας, είτε για συμμετοχή σε οργανώσεις με παραστρατιωτική φιλοσοφία.
Δεν πέρασαν όμως αρκετές ημέρες και στις 20 Σεπτεμβρίου 2012 ο Ηλίας Κασιδιάρης και ο Χρήστος Παππάς αποκάλυψαν από το βήμα της Βουλής πως η ΕΥΠ παρακολουθεί τις συνομιλίες τους. Στην Κατεχακη επικρατεί αμηχανία, καθώς είναι φανερό πως κάποιοι μέσα από την υπηρεσία «μίλησαν» στη Χρυσή Αυγή. Άλλωστε αποτελεί κοινό μυστικό πως το ακροδεξιό κόμμα απολαμβάνει της εκτίμησης αρκετών ένστολων. Συνεπώς, οι υποψήφιοι πληροφοριοδότες θα μπορούσαν να είναι αρκετοί.

Το plan b, οι παρακολουθήσεις και η γερμανική τεχνογνωσία
Είναι οι μέρες που μόλις έχουν προηγηθεί τα επεισόδια σε Ραφήνα και Μεσολόγγι με τους αναποδογυρισμένους πάγκους μικροπωλητών, μια επίδειξη δύναμης στο Μελιγαλά, αλλά και οι πρώτες καταγγελίες μεταναστών για ξυλοδαρμούς από ομάδες «μαυροφορεμένων» ατόμων.
Τότε αποφασίστηκε να μπει σε εφαρμογή το plan b της ΕΥΠ, με τη συμμετοχή μιας πολύ κλειστής ομάδας ατόμων που απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και για τα οποία μπορεί να εγγυηθεί προσωπικά ο διοικητής της ΕΥΠ.
Πρόσωπα σε θέσεις-κλειδιά που αφορούν τις παρακολουθήσεις ατόμων αλλάζουν, ενώ αποφασίστηκε και η εισχώρηση στο «βαθύ πυρήνα» της Χρυσής Αυγής από αστυνομικούς, στα πρότυπα της γερμανικής και της ιταλικής αστυνομίας, τις περιόδους που η ακροδεξιά είχε αποκτήσει σημαντική επιρροή και σχετιζόταν με σειρά εγκληματικών ενεργειών. Ειδικά η γερμανική αστυνομία προσέφερε αρκετή τεχνογνωσία, ώστε οι Έλληνες μυστικοί αστυνομικοί να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των ανώτατων στελεχών της Χρυσής Αυγής χωρίς να προκαλέσουν υποψίες και, παράλληλα, να αναρριχηθούν στην ιεραρχία της οργάνωσης. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, τέτοιου είδους τεχνογνωσία παρείχαν σε Έλληνες αστυνομικούς και αξιωματικοί του FBI που ασχολήθηκαν με ακραίες αμερικανικές οργανώσεις.

Έτσι μαζεύτηκε ο φάκελος με τις συνομιλίες
Παράλληλα, ο κοριός της ΕΥΠ δουλεύει, με τις έρευνες να έχουν προσανατολιστεί στις δραστηριότητες εκτός κοινοβουλίου των χρυσαυγιτών βουλευτών αλλά και ορισμένων τομεαρχών, σε τοπικές οργανώσεις όπου η Χρυσή Αυγή αυξάνει συνεχώς τη δύναμή της. Οι παρακολουθήσεις εντάσσονται στο πλαίσιο που ορίζει το διαφοροποιημένο πλαίσιο λειτουργίας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών με το Νόμο 3649/2008 για την πρόληψη και αντιμετώπιση δραστηριοτήτων τρομοκρατικών οργανώσεων, καθώς και άλλων ομάδων οργανωμένου εγκλήματος. Κάπως έτσι μαζεύτηκε ο φάκελος με τις συνομιλίες που «καίνε» τον Γιάννη Λαγό, τον Χρήστο Παππά και τον Νίκο Μιχαλολιάκο. Παρ’ όλα αυτά, στα ανώτερα κλιμάκια της ΕΥΠ υπήρχε πάντοτε η βεβαιότητα πως στην υπηρεσία υπήρχε ένα «βαθύ λαρύγγι» που είχε προειδοποιήσει τους χρυσαυγίτες να είναι αρκετά προσεκτικοί σε όσα έλεγαν στα τηλέφωνα που χρησιμοποιούσαν συχνά, ενώ τους δόθηκε και η εντολή να διαθέτουν και ένα νούμερο καρτοκινητού που ανήκε σε διαφορετικό ιδιόκτητη από αυτόν που το χρησιμοποιούσε στην πραγματικότητα. Μέσω αυτών των καρτοκινητών έγιναν πολλές συνομιλίες και η ΕΥΠ καθυστέρησε πολύ να εντοπίσει το σύστημα επικοινωνίας μεταξύ των κορυφαίων στελεχών της οργάνωσης.

Αστυνομικοί σε ρόλο «δούρειου ίππου»
Οι αστυνομικοί στους οποίους έχει ανατεθεί ο ρόλος του insider δεν δυσκολεύονται να εξελιχθούν σε πρόσωπα-κλειδιά για τη λειτουργία της ΧΑ. Καταρχήν δεν χρειάζεται να κρύβουν πως είναι αστυνομικοί, γιατί η παρουσία τους δεν ξενίζει τους χρυσαυγίτες που το μαθαίνουν. Άλλωστε και πολλοί ακόμη συνάδελφοί τους έχουν ξεκινήσει «μπίζνες» με στελέχη της ΧΑ. Εξασφαλίζουν σύντομα την αποδοχή τους από το σύστημα της Χρυσής Αυγής, γιατί μπορούν και «ανοίγουν» διάφορες πόρτες με τις γνωριμίες τους σε αστυνομικά τμήματα. Για τις κινήσεις τους υπάρχει πάντοτε η έγκριση της ηγεσίας της ΕΥΠ. Έτσι, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη γνωρίζει πολύ γρήγορα ποια αστυνομικά τμήματα είναι φιλικά προσκείμενα στη Χρυσή Αυγή και ποιοι αστυνομικοί «κλείνουν το μάτι» σε αυτήν και κάνουν δουλειές μαζί της.
Στην προεργασία αυτή οφείλεται και ο γρήγορος εντοπισμός από τις Εσωτερικές Υποθέσεις της ΕΛΑΣ ενός μεγάλου αριθμού ένστολων που διατηρούσαν στενές σχέσεις με χρυσαυγίτες.

Η Αντιτρομοκρατική αναλαμβάνει δράση
«Το πάθημα μας έγινε μάθημα» είναι η φράση που ακούγεται με τη μεγαλύτερη συχνότητα στους διαδρόμους του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Στον 7οόροφο της Κατεχάκη επανήλθε η ηρεμία ύστερα από τις προφυλακίσεις του Νίκου Μιχαλολιάκου και του Χρήστου Παππά και σταμάτησαν τα «γαλλικά» που ακούστηκαν στην είδηση της μη προφυλάκισης των Κασιδιάρη, Μίχου και Παναγιώταρου.
Η ευθύνη των ερευνών για να «δεθούν» οι κατηγορίες για την εγκληματική δράση στελεχών της Χρυσής Αυγής έχει περάσει στην Αντιτρομοκρατική, η οποία αναλαμβάνει τις παρακολουθήσεις των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων των μελών της ΧΑ, αλλά και την ολοκλήρωση της ημιτελούς έρευνας για επιθέσεις που καταλογίζονται στη Χρυσή Αυγή.

«Πρώτο βιολί» Τζοΐτης
Με τον τρόπο αυτό υπάρχει και μια εσωτερική αναβάθμιση του Αλκιβιάδη Τζοΐτη, διοικητή σήμερα της Αντιτρομοκρατικής, που αναλαμβάνει «πρώτο βιολί» στην υπόθεση. Ρόλο υφισταμένου στην υπόθεση αναλαμβάνει η Κρατική Ασφάλεια, η οποία έχει αναλάβει να διαλευκάνει καταρχήν την υπόθεση του Περάματος, όπου χρυσαυγίτες επιτέθηκαν σε μέλη του ΚΚΕ. Από κοντά βέβαια θα βρίσκεται και ένας ολιγάριθμος πυρήνας στελεχών της ΕΥΠ, που αποτελούν προσωπικές επιλογές του διοικητή της υπηρεσίας, Θεόδωρου Δραβίλα, ώστε να υπάρχει ισομερής ενημέρωση. Άλλωστε ο κ. Δραβίλας είναι προσωπικός φίλος και επιλογή του Αντώνη Σαμαρά, ενώ ύστερα από όσα έγιναν με Κασιδιάρη, Μίχο και Παναγιώταρο δεν φέρεται να έχει πλήρη εμπιστοσύνη στις αναφορές του Νίκου Δένδια. Και για το λόγο αυτόν θέλει και μια δεύτερη ενημέρωση, από ανθρώπους που εμπιστεύεται περισσότερο.
Η υπόθεση της Χρυσής Αυγής άλλωστε πλήγωσε κυρίως την ΕΛΑΣ και ταρακούνησε τον Νίκο Δένδια, που διαπίστωσε πως κάποιοι αξιωματικοί, τους οποίους ο ίδιος είχε βάλει στο στενό του κύκλο, δεν του ήταν ιδιαιτέρως πιστοί.

Μίνι Watergate της ΕΥΠ
Σύμφωνα μάλιστα με κύκλους του αρχηγείου της ΕΛΑΣ, οι πρόσφατες απομακρύνσεις αξιωματικών της αστυνομίας από θέσεις-κλειδιά στην ΕΛΑΣ αλλά και την ΕΥΠ ενδέχεται να σχετίζονται από ένα νέο σκάνδαλο υποκλοπών με «θύματα» ανώτερους αξιωματικούς. Το μίνι Watergate της ΕΥΠ σχετίζεται με την 3η Διεύθυνση Αντικατασκοπίας της υπηρεσίας και, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, υπήρχαν σοβαρές ενδείξεις για την παρακολούθηση κινητών τηλεφώνων υποστρατήγων και αντιστρατήγων της ΕΛΑΣ, που σχετίζονται περισσότερο με τις επερχόμενες κρίσεις στο Σώμα. Παρόμοιο σκάνδαλο εσωτερικών υποκλοπών είχε απασχολήσει την ΕΥΠ και πριν από 3 χρόνια και τότε υπήρχε βιαστική απομάκρυνση του ανθρώπου που είχε πρόσβαση στον κοριό της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

Ξεψαχνίζουν παλιές υποθέσεις, για να βρουν νέα στοιχεία
Η Αντιτρομοκρατική θα ασχοληθεί με την εξιχνίαση τουλάχιστον 12 περιστατικών επιθέσεων που καταλογίστηκαν στη Χρυσή Αυγή μέσα στη δικογραφία και για τα οποία όμως δεν υπήρξε σχεδόν καμία πρόωρη διερεύνηση. Οι αστυνομικές αρχές εκτιμούν πως, αν οι υποθέσεις αυτές ερευνηθούν σε βάθος, θα προκύψουν στοιχεία που θα δένουν και άλλα στελέχη της ΧΑ. Στο πλαίσιο αυτό, θα αναζητηθούν πρόσωπα που, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν παρόντα στις επιθέσεις, ενώ ο κοριός της υπηρεσίας τής δίνει τη δυνατότητα και αναδρομικής αναζήτησης των κλήσεων που είχαν γίνει. Στις υποθέσεις αυτές, που περιλαμβάνουν δυο δολοφονικές επιθέσεις, αλλά και οργανωμένες επιθέσεις των ταγμάτων εφόδου σε βάρος αλλοδαπών, στάθηκε ουσιαστικά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, που σε συνέντευξή του προσπάθησε να μεταθέσει τις ευθύνες για την τροπή που πήρε η υπόθεση. «Αν είχαν ζητηθεί περισσότερα ή συμπληρωματικά στοιχεία, οι διωκτικές αρχές θα ζητούσαν περισσότερο χρόνο και θα έφερναν εις πέρας την εντολή που τους ανατέθηκε με την ίδια επιμέλεια και με τον ίδιο επαγγελματισμό που έχουν επιδείξει από πλευράς τους μέχρι σήμερα».
Αυτή είναι και η δικαιολογία που προέβαλαν οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ οι οποίοι επιφορτίστηκαν με την έρευνα, λέγοντας πως «είχαμε εντολές να κάνουμε γρήγορα, να τελειώνουμε σε λίγες μέρες, έτσι αναγκαστήκαμε να ψάξουμε μόνο τη Νίκαια. Η έρευνα για τις παλιές υποθέσεις υπολογίζαμε ότι θα γίνει σε δεύτερο χρόνο».
Παράλληλα, θα ζητηθεί η συνδρομή της Οικονομικής Αστυνομίας και της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προκειμένου να αποκαλυφθούν πιθανοί χρηματοδότες της ΧΑ και οι διαδρομές του χρήματος που ακολουθεί το ακροδεξιό κόμμα, ώστε να «δέσει» και από εκεί η υπόθεση.
«Δεν είμαστε αφελείς να πιστεύουμε πως τώρα τα μέλη της ΧΑ θα εξακολουθούν με την ίδια ευκολία να αποκαλύπτουν πράγματα και καταστάσεις όταν μιλούν στα κινητά τους. Ωστόσο θεωρούμε πως υπάρχει ένας μεγάλος αναξιοποίητος όγκος δεδομένων για την υπόθεση που δεν διερευνήθηκε επαρκώς», αναφέρει στο «Καρφί» ανώτερος αξιωματικός της ΕΛΑΣ.

Του Στέλιου Βραδέλη

www.tokarfi.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *