«Η πόρτα για την ενότητα της Κεντροαριστεράς είναι πάντα ανοικτή»

Βενιζέλος: O ΣΥΡΙΖΑ ότι κομματοποίησε ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές
Πρόσκληση πανστρατιάς προς…

«όλα τα στελέχη και τις αντιλήψεις της προοδευτικής παράταξης», απευθύνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος. Παράλληλα εκφράζει την εκτίμηση ότι ο λαός με την ψήφο του την Κυριακή θα δώσει απάντηση για το αν αυτή η Βουλή μπορεί να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας το 2015.

Μιλώντας στο Έθνος σήμερα ο κ. Βενιζέλος σημειώνει ότι η «πόρτα μας είναι πάντα ανοικτή», εκτιμώντας ότι είναι τώρα η ώρα να αξιοποιηθούν στην κυβέρνηση εθνικής ανάγκης όλες οι δημιουργικές δυνάμεις του τόπου.

Παράλληλα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι κομματικοποίησε με άτεχνο και ωμό τρόπο, όχι μόνο τις ευρωεκλογές, αλλά και τις αυτοδιοικητικές εκλογές από τον πρώτο γύρο.

Σχετικά με τη Χρυσή Αυγή ο κ. Βενιζέλος σημειώνει ότι υπάρχει πρόβλημα δημοκρατικών αντανακλαστικών και υπενθυμίζει ότι τέτοια φαινόμενα υπάρχουν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες ανεξαρτήτως οικονομικών συνθηκών, ενώ σε άλλες όχι, επίσης ανεξαρτήτως οικονομικών συνθηκών.

«Κακώς συνεπώς συνδέουμε τα φαινόμενα αυτά κατά τρόπο ευθύγραμμο με την οικονομική κρίση. Επίσης, είναι προφανές ότι η απαξίωση του πολιτικού συστήματος και των δημοκρατικών θεσμών, η συνεχής χυδαιολογία κατά του πολιτικού προσωπικού και κατά της ίδιας της πολιτικής ζωής του τόπου, δίνει σε πολλούς αφορμή ή ευκαιρία να εκφραστούν με έναν δήθεν αντισυμβατικό τρόπο, δηλαδή, με βίαιο, ακροδεξιό, φασιστικό τρόπο».

«Τώρα το μεγάλο στοίχημα είναι να ξαναενώσουμε το έθνος και την κοινωνία, γιατί δυστυχώς διχαστήκαμε στη λανθασμένη και ξεπερασμένη βάση “μνημόνιο-αντιμνημόνιο”», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συμπληρώνοντας ότι: «αυτή είναι μια κυβέρνηση εθνικής ανάγκης, που δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως στενά δικομματική, γιατί όσο ποτέ άλλοτε στη σύγχρονη ιστορία μας, τώρα πρέπει να αξιοποιήσουμε όλες τις δημιουργικές δυνάμεις του έθνους και της κοινωνίας. Προϋπόθεση όμως είναι να διασφαλιστεί η σταθερότητα που εμείς τη θέλουμε προοδευτική σταθερότητα».

Συγκρίνοντας τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ το 2012 με τα αντίστοιχα (ανά περιφέρεια) στον πρώτο γύρο για να καταδείξει τη μείωση των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ και αν θα κρατήσει την ίδια τακτική για το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος απάντησε: «Χρησιμοποίησα τα κριτήρια που θέλησε να χρησιμοποιήσει ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κομματικοποίησε με άτεχνο και ωμό τρόπο όχι μόνον τις ευρωεκλογές, αλλά και τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές από τον πρώτο γύρο. Εμείς δεν μιλήσαμε ποτέ για ποσοστά, αλλά για μια συνολική εντύπωση, για συνδυαστική ερμηνεία του αποτελέσματος. Αφήστε που η εμπειρία των exit polls μάς δείχνει ότι όλη η συζήτηση για τα ποσοστά επί τη βάσει δημοσκοπήσεων διεξάγεται σε μια σαθρή βάση».

Για τα υψηλά ποσοστά της Χρυσής Αυγής, είπε: «Το ποσοστό είναι υψηλότερο στον δήμο Αθηναίων, μόλις μία μονάδα υψηλότερο στην Περιφέρεια Αττικής. Αλλά ούτως ή άλλως έχουμε ένα πρόβλημα δημοκρατικών αντανακλαστικών σε σχέση με ένα ναζιστικό μόρφωμα που λειτουργεί ως κέλυφος μιας εγκληματικής οργάνωσης, κατά της οποίας έχει ασκηθεί σωρεία ποινικών διώξεων. (…)», είπε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε: «Είναι προφανές ότι η απαξίωση του πολιτικού συστήματος και των δημοκρατικών θεσμών, η συνεχής χυδαιολογία κατά του πολιτικού προσωπικού και κατά της ίδιας της πολιτικής ζωής του τόπου, δίνει σε πολλούς αφορμή ή ευκαιρία να εκφραστούν με έναν δήθεν αντισυμβατικό τρόπο, δηλαδή με βίαιο, ακροδεξιό, φασιστικό τρόπο», ανέφερε ο κ. Βενιζέλος.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *