Η παρολίγον εμπλοκή με τα “κόκκινα δάνεια” δοκιμάζει τις σχέσεις Δένδια- Χαρδούβελη και τα νεύρα του Μαξίμου

Η παρολίγον εμπλοκή με τα “κόκκινα δάνεια” δοκιμάζει τις σχέσεις των υπουργών Ανάπτυξης Νίκου Δένδια και Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, αλλά και τα νεύρα του Μαξίμου, που δεν επιθυμούσε εικόνα αδιεξόδου στο παρά πέντε της ψήφου εμπιστοσύνης.
Για αυτό και προχθές το βράδυ ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ζήτησε από το υπουργείο Οικονομικών να καλέσει σε νέα συνάντηση την τρόικα, παρουσία και του συμβούλου του Χρύσανθου Λαζαρίδη. Το θέμα δεν έκλεισε, αν και σημειώθηκε πρόοδος ως προς το έτερο σκέλος αυτό των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο.

“Δεν υπάρχει συμφωνία για τα κόκκινα δάνεια, δεν υπάρχει όμως και διαφωνία”, λένε Μαξίμου, οικονομικό επιτελείο και Ανάπτυξης. Τα δύο τελευταία σκέλη της ενδοκυβερνητικής εξίσωσης όμως βρίσκονται σε μία υπόγεια αντιπαράθεση, καθώς το μεν υπουργείο Οικονομικών καρφώνει το Ανάπτυξης για δημιουργία εσφαλμένων προσδοκιών ως προς την κατάληξη της συζήτησης, το δε Ανάπτυξης επιμένει πως ουδέποτε ζητήθηκε από την τρόικα λύση- πακέτο για τα δάνεια επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

Εκκρεμότητες υπάρχουν ωστόσο και όσον αφορά στις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο, η ολοκλήρωση της ρύθμισης για τις οποίες αναμένεται αύριο. Το πολιτικό πλαίσιο και στα δύο αυτά θέματα αναμένεται να προσδιορίσει την ίδια ημέρα στη Βουλή ο κ.Σαμαράς, επιχειρώντας να λύσει το νέο πρόβλημα ενδοκυβερνητικού συντονισμού στη διαπραγμάτευση.

Στην πολυπλοκότητα του θέματος και την αλληλοεπίδραση πολλών παραγόντων που πρέπει να ληφθούν υπόψη στο τελικό σχέδιο, υπογράμμιζαν κυβερνητικές πηγές, που υποβάθμιζαν αλλά δε διέψευδαν την ύπαρξη διαφορετικών προσεγγίσεων από τα υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών. Εξέφραζαν πάντως αισιοδοξία ότι το ζήτημα θα λυθεί οριστικά στη δεύτερη φάση της διαπραγμάτευσης, όταν η τρόικα θα έχει στα χέρια της και τα stress tests των τραπεζών, δηλαδή μετά τις 26 Οκτωβρίου.

Της Βίκυς Σαμαρά
http://news247.gr/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *