Στοκχόλμη
Τη διακοπή της ιατρικής υποστήριξης της ζωής μετά από αίτημα του ασθενή νομιμοποεί η Σουηδία. Η απόφαση με την οποία τερματίζεται περίοδος νομικής αβεβαιότητας επιτρέπει σε 32χρονη γυναίκα, εντελώς παράλυτη και εξαρτώμενη από έναν αναπνευστήρα από την ηλικία των έξι ετών, να θέσει τέλος στη ζωή της.
«Ένας ασθενής που επιθυμεί να διακόψει μια θεραπεία έχει το δικαίωμα να το πράξει. Η μόνη προϋπόθεση είναι να κατανοεί τις πληροφορίες που του ή της παρέχει ο ιατρός και να μετρά τις συνέπειες της απόφασής του» αναφέρεται στη δήλωση του σουηδικού Εθνικού Γραφείου Υγείας.
Η ενεργητική ευθανασία -στην οποία χορηγείται στον …
… ασθενή το ίδιο το φαρμακευτικό μέσο για τον τερματισμό της ζωής του- παραμένει παράνομη στη Σουηδία.
Η απόφαση του Εθνικού Γραφείου Υγείας ανταποκρίνεται σε αίτημα της Σουηδικής Ιατρικής Εταιρείας για νομική αποσαφήνιση, καθώς υπάρχουν δύο αντικρουόμενες διατάξεις. Η μια διάταξη επιτρέπει στον ασθενή να αποφασίσει να διακόψει τη θεραπεία, ενώ η δεύτερη καθιστά την υποβοηθούμενη αυτοκτονία (για παράδειγμα η αποσύνδεση από τον αναπνευστήρα) πλημμέλημα.
«Αυτή είναι μια πολύ καλή απόφαση, πολύ σαφής που ανταποκρίνεται ακριβώς σε αυτό που θέλαμε να γνωρίζουμε» δήλωσε η Εύα Νίλσον Μπάαγκενχολμ, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου.
Η νομιμοποίηση της παθητικής ευθανασίας επιτρέπει στους γιατρούς να απαντήσουν θετικά στο αίτημα μιας γυναίκας με σοβαρή αναπηρία, η οποία διεκδικούσε το δικαίωμα να πεθάνει.
Εντελώς παράλυτη και εξαρτώμενη από έναν αναπνευστήρα από την ηλικία των έξι ετών, η ασεθνής ζήτησε να αποσυνδεθεί ο αναπνευστήρας που την κρατά στη ζωή μέσω επιστολής της που απευθύνεται στο Εθνικό Γραφείο Υγείας και την οποία δημοσιοποίησε ο σουηδικός Τύπος.
«Δεν θέλω να υποφέρω ή να σαπίζω άλλο, ο αναπνευστήρας είναι το μόνο πράγμα που με κρατάει ζωντανή» αναφέρει στην επιστολή της.
«Η επιθυμία μου είναι σαφώς να κλείσει ο αναπνευστήρας κατά τη διάρκεια του ύπνου μου. Κανένας άνθρωπος στον κόσμο δεν μπορεί να πάθει ασφυξία ενώ είναι ξύπνιος χωρίς να πάθει πανικό. Αν θα μπορούσα να το κάνω εγώ, θα το είχα κάνει» προσθέτει.
Μαθαίνοντας την απόφαση του Εθνικού Γραφείου, η γυναίκα αυτή δήλωσε στην εφημερίδα Expressen ότι «είναι πολύ ευτυχής και βρήκε την ειρήνη της ψυχής της».
Use Facebook to Comment on this Post