Μετά τους οικονομικούς εισαγγελείς, έρχεται και ο εισαγγελέας διαφθοράς

Oμάδα «Ράμπο», αποτελούμενη από δικαστές και εισαγγελείς, αναλαμβάνει το βάρος να εκκαθαρίσει υποθέσεις διαφθοράς, πολιτικού χρήματος και …
οικονομικού εγκλήματος με πολιτικές απολήξεις. Παράλληλα, πρόθεση της κυβέρνησης είναι και η θεσμοθέτηση ειδικού εισαγγελέα διαφθοράς, με στόχο την επιτάχυνση των ερευνών.

Συγκεκριμένα, για το Πρωτοδικείο της Αθήνας μελετάται η ανάθεση καθηκόντων ειδικών ανακριτών για υποθέσεις πολιτικής και κρατικής διαφθοράς, και σε άλλους, πλην των έξι δικαστικών που ήδη χειρίζονται υποθέσεις σκανδάλων. Η κίνηση αυτή θα γίνει με βάση τον ειδικό νόμο για την ταχεία διεκπεραίωσή τους, με την υπαγωγή σε αυτούς και των ανακριτών -περί τους δέκα- που χειρίζονται, προς το παρόν, υποθέσεις που παραπέμπονται ειδικά με τον νόμο περί καταχραστών του δημοσίου χρήματος.

Ανάλογη κινητικότητα παρατηρείται και στην Εισαγγελία, όπου τίθεται επί τάπητος η ενίσχυση του πετυχημένου τμήματος οικονομικού εγκλήματος. Πρόκειται γι’ αυτό που έφερε σε πέρας την έρευνα για τις μίζες στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου, αλλά και δεκάδες άλλες υποθέσεις με διασπάθιση δημοσίου χρήματος εκατομμυρίων ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η πρόθεση της κυβέρνησης για τοποθέτηση ειδικού εισαγγελέα διαφθοράς, με αντικείμενο τις έρευνες για το πολιτικό χρήμα και τη διασπάθιση δημοσίου χρήματος σε μια προσπάθεια όχι μόνον επιτάχυνσης των σχετικών ερευνών, αλλά κυρίως ενίσχυσης των μηχανισμών της δικαιοσύνης, που καλούνται να εκκαθαρίσουν τις πλέον σκοτεινές και αθέατες πλευρές της άσκησης πολιτικής.

Την ίδια ώρα, οι δικαστικές αρχές ζητούν τεχνικά μέσα, υπολογιστές και εξειδικευμένους επιστήμονες για τον έλεγχο οικονομικών δεδομένων και τραπεζικών λογαριασμών σε μόνιμη βάση. Στόχος είναι -ακόμα και υπό τις σημερινές συνθήκες δημοσιονομικής κατάρρευσης- να δοθεί δυνατότητα στην ομάδα «ράμπο», δικαστών και εισαγγελέων, να αποκαλύψουν τους αποδέκτες του πολιτικού χρήματος και να εξιχνιάσουν σοβαρές υποθέσεις οικονομικής εγκληματικότητας.

Ειδικευμένοι ανακριτές

Ολα τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι συντελούνται έντονες διεργασίες το τελευταίο διάστημα στον χώρο της δικαιοσύνης. Οπως προαναφέρθηκε, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην εκκαθάριση υποθέσεων πολιτικής και κρατικής διαφθοράς, καθώς ομάδα συγκεκριμένων δικαστών και εισαγγελέων βρίσκεται στην αιχμή του δόρατος και έχει αναλάβει το βαρύ φορτίο των ερευνών για εκατοντάδες σκανδαλώδεις συμβάσεις και δημόσια έργα.

Στην παρούσα οικονομική και κοινωνική συγκυρία, οι δικαστικές αρχές επωμίζονται εκ των πραγμάτων την ευθύνη να φέρουν σε πέρας τις έρευνες για σοβαρότατες υποθέσεις, παρά τις δεδομένες αγκυλώσεις και ανεπάρκειες του δικαστικού μας συστήματος.

Μόνον στο Πρωτοδικείο της Αθήνας και με βάση τον ειδικό νόμο για άμεση εκκαθάριση των σκανδάλων – 4022 του 2011- έξι, προς το παρόν, εξειδικευμένοι ανακριτές χειρίζονται πάνω από 60 μεγάλες υποθέσεις δημοσίου συμφέροντος, στη λογική της αναζήτησης των αποδεκτών παράνομου χρήματος, όχι μόνο στο επίπεδο υψηλόβαθμων κρατικών παραγόντων, αλλά και πολιτικών προσώπων.

Παράλληλα, στην Εισαγγελία της Αθήνας δέκα εισαγγελικοί λειτουργοί συγκροτούν την ομάδα «κρούσης» για το οικονομικό έγκλημα, ερευνώντας δεκάδες υποθέσεις με τεράστιο πολιτικό και οικονομικό ενδιαφέρον. Εν προκειμένω έμφαση δίνεται, πέραν των εξοπλιστικών, στις νοσοκομειακές δαπάνες, τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και σε πολλές συμβάσεις του Δημοσίου που «μπάζουν» από παντού και υποκρύπτουν παράνομες δοσοληψίες και πολιτικό χρήμα.

Με την τεχνογνωσία που έχει ήδη αποκτηθεί από τη σύνθετη υπόθεση του πρώην υπουργού Ακη Τσοχατζόπουλου, οι ειδικοί ανακριτές προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς τις έρευνες για εξοπλιστικές δαπάνες, διαφθορά δήμων -γι’ αυτούς έχει οριστεί ξεχωριστά ανακριτής, καθώς η ερευνώμενη διαφθορά είναι τεράστια- μεγάλες συμβάσεις δημοσίων έργων (προαστιακός κ.λπ.) και δεκάδες άλλες.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *