Τεταμένη είναι η ατμόσφαιρα στο Μέγαρο Μαξίμου


Του Κ. Π. Παπαδιοχου

Τεταμένη είναι η ατμόσφαιρα στο Μέγαρο Μαξίμου, τη Βουλή και τα υπουργικά γραφεία, παρότι η κυβέρνηση έχει πάρει με τη χορήγηση του δανείου από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ την «ανάσα» που επιζητούσε από τη μεγάλη πίεση των αγορών και η έμπρακτη διάψευση των σεναρίων περί επικείμενου ανασχηματισμού θα έπρεπε να είχε κατευνάσει τα πνεύματα στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος.

Ο κ. Γ. Παπανδρέου και οι επιτελείς του αντιλαμβάνονται πλέον ότι ο δρόμος των επόμενων μηνών θα είναι ανηφορικός, καθώς η επιτυχής υλοποίηση του μνημονίου με τους Ευρωπαίους εταίρους απαιτεί την υπέρβαση σειράς σκοπέλων, ενώ η κυβέρνηση εξακολουθεί να υποφέρει από πολλές «παιδικές ασθένειες».
Τις τελευταίες ημέρες το Μέγαρο Μαξίμου διαπιστώνει ότι…

… σειρά υπουργών, είτε υπό τον φόβο του πολιτικού κόστους είτε λόγω της συνθετότητας των προβλημάτων, αδυνατούν να υπηρετήσουν τους άκρως φιλόδοξους στόχους που έχουν τεθεί έξωθεν για τη χώρα. Η σύγκρουση του κ. Χ. Καστανίδη με τον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου αναφορικά με το κατά πόσο θα πρέπει να ορίζονται κατώτατες αμοιβές για τους δικηγόρους αποτελεί ένα μόνο σχετικό παράδειγμα. Το νομοσχέδιο του κ. Δ. Ρέππα για την απελευθέρωση των μεταφορών και το ασφαλιστικό του κ. Ανδρ. Λοβέρδου ως φαίνεται με την παρούσα τους μορφή δύσκολα θα περάσουν το καθοριστικό τεστ των Βρυξελλών. Επίσης, οι πρόσφατες αιχμές του υπουργού Εργασίας για τη μεγάλη επιβάρυνση του προϋπολογισμού από τη φαρμακευτική δαπάνη αναδεικνύουν εκ των πραγμάτων ζήτημα αποτελεσματικότητας τόσο για την υπουργό Οικονομίας κ. Λούκα Κατσέλη όσο και για την υπουργό Υγείας κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Πάντως, όπως στους περισσότερους κανόνες, υπάρχουν εξαιρέσεις. Πέραν του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου που έχει σηκώσει μόνος το βάρος όλων των οικονομικών μέτρων, αίσθηση στη Βουλή έχει προκαλέσει η επιμονή του κ. Γ. Ραγκούση να αγνοήσει το πολιτικό κόστος και να μην υποχωρήσει σε πιέσεις για αλλαγές στον «Καλλικράτη». Οπως θυμάται έμπειρο κοινοβουλευτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, ο «Καποδίστριας» ξεκίνησε ως σχέδιο να προβλέπει περί τους 700 δήμους και κατέληξε σε περισσότερους από χίλιους, ενώ στον «Καλλικράτη» δεν έχει προστεθεί ούτε ένας στους 325 που είχαν σχεδιαστεί αρχικά.

Σε κάθε περίπτωση, πρόσθετη περιπλοκή για την εφαρμογή του σχεδιασμού του κ. Γ. Παπανδρέου αποτελεί η κατάσταση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Το αμέσως επόμενο διάστημα, το Μέγαρο Μαξίμου καλείται να περάσει από τη Βουλή κρίσιμα νομοσχέδια με μεγάλο πολιτικό κόστος: Τον «Καλλικράτη», το ασφαλιστικό, τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και τον νέο εκλογικό νόμο. Ομως, όπως έδειξαν τα «παρών» και οι διαγραφές των κ. Γ. Δημαρά, Β. Οικονόμου και Σοφίας Σακοράφα στην ψηφοφορία για τα οικονομικά μέτρα, βεβαιότητες για τη συνοχή της «πράσινης» Κ.Ο. δεν μπορούν να υπάρξουν. Τούτο, εξ άλλου, κατέστη ορατό και από την «επιθετική» ερώτηση που κατέθεσαν προς τον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου για τον ρόλο της Τραπέζης της Ελλάδος στην κρίση δέκα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με πρώτη την κ. Βάσω Παπανδρέου. Οπως λέγεται, η ερώτηση προκάλεσε στο παρασκήνιο μεγάλες εντάσεις που οδήγησαν σε οξύ φραστικό επεισόδιο μεταξύ των δύο το βράδυ της Τετάρτης. Είναι δε ενδεικτικό της ανησυχίας που επικρατεί εν όψει της ψήφισης του «Καλλικράτη» την προσεχή Τρίτη, ότι πέραν της σχετικής δραστηριοποίησης του κ. Γ. Ραγκούση, οι κ. Χρ. Παπουτσής, Π. Ευθυμίου και Ρεγγίνα Βάρτζελη έχουν τις τελευταίες ημέρες προσωπικές επαφές με έναν προς έναν τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, η τοποθέτηση του κ. Γ. Νικητιάδη στη θέση της κ. Αντζελας Γκερέκου ερμηνεύθηκε ως μήνυμα κατευνασμού του κ. Γ. Παπανδρέου προς τους παλαιούς -και ως εκ τούτου πιο «επικίνδυνους»- βουλευτές υπό την έννοια ότι ο πρωθυπουργός, σε περίπτωση ευρύτερου ανασχηματισμού δεν πρόκειται να προβεί σε «νεωτερισμούς» ή να στραφεί στο στενό του περιβάλλον, όπως έπραξε κατά τον σχηματισμό της πρώτης του κυβέρνησης τον περασμένο Οκτώβριο.

Τέλος, το βαρύ κλίμα στο κυβερνητικό στρατόπεδο επιτείνει η αίσθηση ότι πλέον το ίδιο το ΠΑΣΟΚ εμπλέκεται στα γρανάζια της σκανδαλολογίας που πυροδότησαν οι εξεταστικές επιτροπές. Τα σενάρια που έφεραν την κ. Αννα Διαμαντοπούλου υπό παραίτηση ερμηνεύονται από το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου ως προάγγελος «στοχοποίησης» και άλλων μελών του υπουργικού συμβουλίου, ενώ κατ’ ορισμένους ο ίδιος ο κ. Γ. Παπανδρέου έχει θέσει τον πήχυ πολύ ψηλά με τις συνεχείς του αναφορές στη διαφάνεια, αλλά και με την αποδοχή των παραιτήσεων, αρχικά του κ. Ντ. Ρόβλια και την περασμένη εβδομάδα της κ. Αντζελας Γκερέκου.

Κορυφαίοι υπουργοί, αλλά και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλος εκτιμούν πως προκειμένου να υπερβεί τα ανωτέρω εμπόδια και να αποκτήσει η κυβέρνηση τον απαιτούμενο από τις κρίσιμες περιστάσεις βηματισμό, ο κ. Γ. Παπανδρέου θα πρέπει να προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης το αργότερο τον επόμενο μήνα. Ομως, πληροφορίες θέλουν τον πρωθυπουργό να μην είναι «έτοιμος» να κάνει το κρίσιμο βήμα. Εξ άλλου υπέρ του να διατηρήσει το όπλο των όποιων αλλαγών για το διάστημα μετά τις εκλογές του φθινοπώρου στην τοπική αυτοδιοίκηση τάσσονται στενοί του συνεργάτες, με πρώτο τον κ. Ν. Αθανασάκη, αλλά και οι υπουργοί που εμπιστεύεται, όπως οι κ. Γ. Ραγκούσης και Π. Γερουλάνος.
.kathimerini

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *