Κινδυνεύουν ζωές από τις ανενεργές ΜΕΘ στα νοσοκομεία

Σοβαρές ελλείψεις προσωπικού, οδηγούν στο κλείσιμο κλινών εντατικής με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν δεκάδες πολίτες καθημερινά.

Αποκαλυπτικά είναι τα….
στοιχεία για τις ανενεργές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας σε όλη τη χώρα.

Από τις 650 – 700 κλίνες Εντατικής που διαθέτει συνολικά ο δημόσιος τομέας Υγείας τουλάχιστον 160 είναι ανενεργές λόγω κυρίως έλλειψης προσωπικού. Εάν λειτουργούσαν, θα μπορούσαν να νοσηλεύονται περισσότεροι από 4.700 ασθενείς ετησίως.

Μέχρι και 40 ασθενείς αριθμεί η λίστα που διαχειρίζεται καθημερινά το ΕΚΑΒ με περιστατικά που αναζητούν κενή θέση σε ΜΕΘ.

Άλλες 40 με 50 κλίνες εκτιμάται ότι θα κλείσουν έως το τέλος Μαρτίου, αφού λήγουν οι συμβάσεις περίπου 170 νοσηλευτών και γιατρών που είχαν προσληφθεί το 2010 με αφορμή τη γρίπη Α (Η1Ν1).

Σύμφωνα με την “Καθημερινή της Κυριακής”, στο νοσοκομείο “Σωτηρία”, η ΜΕΘ λειτουργεί κυρίως με επικουρικό προσωπικό που σημαίνει ότι όταν λήξουν οι συμβάσεις κινδυνεύει η λειτουργία της.

Στον “Ευαγγελισμό”, από τις συνολικά 50 κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ (Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας) οι πέντε δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού, ενώ με τη λήξη των συμβάσεων τον επόμενο μήνα κινδυνεύουν να κλείσουν τουλάχιστον άλλες πέντε κλίνες.

Στο νοσοκομείο “Αττικόν” μέσα σε οκτώ μήνες “έκλεισαν” οκτώ κλίνες Εντατικής λόγω αποχωρήσεων προσωπικού, ενώ ως τις 15 Φεβρουαρίου αναμένεται να κλείσουν άλλες 5. Συνολικά το νοσοκομείο διαθέτει 27 κλίνες από τις οποίες σήμερα λειτουργούν οι 17.

Ενδεικτικό του τι συμβαίνει στον τομέα της υγείας στη χώρα μας, είναι το πώς η 15χρονη Μυρτώ, που κακοποιήθηκε άγρια στην Πάρο, μπήκε σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Όπως δηλώνει στην εφημερίδα, ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, διευθυντής της Β΄ Πανεπιστημιακής Εντατικής Θεραπείας στο Αττικόν, κ. Απόστολος Αρμαγανίδης, όταν το κορίτσι μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο “Αττικόν”, δεν υπήρχε κενή κλίνη.

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης στη 15χρονη, ένας ασθενής που νοσηλευόταν στην εντατική απεβίωσε και έτσι βρέθηκε κλίνη στην εντατική για την κοπέλα.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *