ΠΑΛΙ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΑ ΚΛΕΙΣΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΝΟΙΞΑΝ ΠΟΤΕ!

  Το ανεκδοτο με τα κλειστα επαγγελματα το ξερετε!

  Γιατι εχει καταντησει ανεκδοτο αυτο το ανοιγμα των επαγγελμα  στην Ελλαδα! Και  παλι στο προσκηνιο τον μεσων ενημερωσης ειναι το ανοιγμα των επαγγελματων. Απο το 2009 ακουμε και γραφουν διαφορα,για την απελευθέρωση των επαγγελματων,μονο που τωρα φτασαμε στο 2014 και ανοιγμα στην…
πραγματικοτητα δεν ειδαμε!
 Εχουμε χασει το μετρημα,για το ποσες τροπολογιες και νομοσχεδια εχουν ψηφιστει στην βουλή για το θεμα αυτο, και τιποτα δεν εχει αλλαξει.
Η μοναδικη μεταρρυθμιση που μας επέβαλε η τροικα, χωρις να εχει καποιο κακο αντικτυπο στην κοινωνια της Ελλαδας, που ισως  θα συνεβαλε εστω και λιγο στην μειωση της ανεργιας, που εχει φτασει στο 27%,το Ελληνικο κρατος,η καλυτερα,η Ελληνικη κυβερνηση  εχει αποτυχει παταγωδως να υλοποιήσει αυτην την μεταρρυθμιση, εχοντας ενδωσει στις διαμαρτυριες των διαφορων επαγγελματικων συλλογων , που αντιτειθενται στο ανοιγμα των επαγγελματων, προστατευοντας τα μονοπωλιακα τους συμφέροντα!
 Αν και ψηφίσθηκε ο νόμος 3919/2011 για την «επαγγελματική ελευθερία και την κατάργηση των αδικαιολόγητων περιορισμών στην πρόσβαση και άσκηση επαγγελμάτων» και αναλήφθηκαν δεσμεύσεις εκ μέρους της κυβέρνησης στο μνημόνιο, τα επαγγέλματα παραμένουν κλειστά, καθώς εξακολουθούν να ισχύουν οι περιορισμοί του παρελθόντος για την άσκησή τους. Την ανάγκη να επισπευστούν οι εναπομένουσες νομοθετικές παρεμβάσεις για την απελευθέρωση επαγγελμάτων και οικονομικών δραστηριοτήτων επισημαίνει το Κέντρο Οικονομικού Προγραμματισμού και Ερευνών (ΚΕΠΕ) σε έκθεση που έδωσε στην δημοσιότητα.

Σύμφωνα με το ΚΕΠΕ παρά τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει στην κατεύθυνση της απελευθέρωσης των επαγγελμάτων, είναι απαραίτητο να επισπευστούν οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας και κυρίως να προχωρήσει η ενεργοποίηση των ψηφισθέντων νόμων. Ομως το ΚΕΠΕ βλεπει σημαντικο προβλημα με τον νομο 3919/2011 για την «επαγγελματική ελευθερία, γιατι δεν μπορει να ανοιξει διαφορα επαγγελματα  οπως πχ το επαγγελμα του κουρεα κομμωτη, και χρειαζεται διαφορες τροποποιησεις. Συμφωνα με την τροικα το επαγγελμα του κουρεα-κομμωτη  χρειαζετε επανέλεγχος στις απαιτήσεις αδειοδότησης, σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ και υιοθέτηση νομοθεσίας έως το τέλος Ιουνίου. Κατι τετοιο συμφωνα με την προσωπικη μου εμπειρια που ειχα με τα διαφορα αρμοδια υπουργεια, ωστε να καταφέρω επιτελους να ανοιξω το κουρειο μου σε ενα χωριο της κερκυρας, ειναι αδυνατον. Η Ελληνικη κυβερνηση δεν θα καταφερει να ανοιξει τον ιουνιο  αυτο το επαγγελμα, και ας γραφουν το συνολο τον ΜΜΕ οτι εχει ανοιξει.
 Το μεγαλο προβλημα το εχουν τα  επαγγελματα που χρειαζονται  αδεια ασκησεως επαγγελματος,( οπως κουρεις κομμωτες) και υπάγονται σε πολλα και διαφορετικα υπουργεια, με διαφορετικες διαδικασιες. Παραδειγμα, Το υπουργειο υγειας δινει αδεια ασκησεως επαγγελματος κουρεα, βασει με το πτυχιο που εχει αυτος που θελει να εξασκησει αυτο το επαγγελμα.. Ομως, τα ποια πτυχια εχουν το δικαιωμα να παρουν αδεια ασκησεως επαγγελματος, το καθοριζει το υπουργειο παιδειας, εδω ειναι ενα μεγαλο μπερδεμα.
Το βασικό πρόβλημα λέγεται ” μη αναγνώριση των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδων και  των πτυχίων τους.
Ενας αποφοιτος με πτυχιο απο ΕΕΣ δεν μπορει να παρει αδεια ασκησεως επαγγελματος κουρεα, γιατι το υπ.παιδειας δεν  αναγνωρίζει το πτυχιο του, το προβλημα αυτο το εχουν ολοι οση εχουν τιτλο σπουδων απο σχολες ΕΕΣ  σε διαφορετικα επαγγελματα. Ως γνωστον η σχολες ΕΕΣ ειναι η πιο πολυπληθές στην Ελλαδα,με τους περισοτερους σπουδαστες!
Αν το υπ.παιδειας δεν νομοθετήσει νεο νομο,που θα αναγνωριζει αυτες της σχολες και τα πτυχια τους,οπως ειναι αλλωστε αναγνωρισμενες σε ολα τα κρατη της Ευρωπης, δεν θα υπαρξει πραγματικο ανοιγμα τον κλειστον επαγγελματων εδω στην Ελλαδα, γιατι με το προσχημα οτι δεν ειναι αναγνωρισμενα τα πτυχια τους ,το κρατος θα βαζει εμποδια,και ο νομος 3919/2011 δεν μπορει να επεμβει και να βοηθήσει σε τετοιες περιπτωσεις….Δυστυχως ειμαι πολυ επιφυλακτικος, οτι  σε ενα τετοιο κρατος που εχουμε,μεσα στην γραφειοκρατια που εξυπηρετει παλαιοκομματικες αντιληψεις,θα καταφερει να κανει εστω μια σωστη μεταρρυθμιση, και τωρα που εχει αναλαβει το υπουργειο παιδειας ο λοβερδος, αν θυμηθω την επηρεια μου που ειχα μαζι του στο υπ.υγειας! Σωθηκαμε!                                                                        
Σπυρος  πριφτης   email: sp.barber@hotmail.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *