Παγίδα στο Αιγαίο στήνουν οι Αμερικανοί!

Οι αποκαλύψεις από το WikiLeaks και τον Αμερικανό πρεσβευτή Ντάνιελ Σμιθ για την αμερικανική πολιτική στο Αιγαίο και ο μύθος «ίσων αποστάσεων» παρουσιάζονται από το Νίκο Μελέτη στο άρθρο του στο περιοδικό «ΕΠΙΚΑΙΡΑ».
Ποια ήταν η επίσημη ελληνική αντίδραση στην πρώτη δημόσια αποσαφήνιση της αμερικανικής πολιτικής στο Αιγαίο, όπως διατυπώθηκε από τον Αμερικανό πρεσβευτή Ντάνιελ Σμιθ αλλά και……
μέσω των όσων αποκαλύφθηκαν από τα απόρρητα τηλεγραφήματα του WikiLeaks;
Πώς η αμερικανική θέση βάζει στην ζυγαριά τις υπερπτήσεις κατοικημένων ελληνικών νησιών από τουρκικά μαχητικά με την προσπάθεια της Ελλάδας να προασπίσει την εθνική κυριαρχία της αλλά και την επιχείρηση της Τουρκίας για επιβολή συγκυριαρχίας στο Αιγαίο;
Ποιο είναι το υπόβαθρο της αμερικανικής πολιτικής των ίσων αποστάσεων;

Ο Αμερικάνος πρεσβευτής Ντάνιελ Σμιθ, σε συνέντευξή του στην Καθημερινή, σε ερώτηση για τις υπερπτήσεις ελληνικών νησιών έδωσε μια απάντηση που χρήζει πολλαπλής ερμηνείας.
Πολύ πιο σαφές, όμως, ως προς την αμερικανική θέση ήταν το εμπιστευτικό τηλεγράφημα (09STATE61209 – O R 122317Z JUN 09) του Ιουνίου του 2009, το οποίο καθόριζε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο αμερικανικής παρέμβασης προς Αθήνα και Άγκυρα για κατευνασμό της έντασης στο Αιγαίο. Το τηλεγράφημα φέρει την υπογραφή της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον και το πλαίσιο των αμερικανικών θέσεων το είχε επεξεργαστεί ουσιαστικά ο τότε υπεύθυνος για την περιοχή, ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάθιου Μπράιζα. Το τηλεγράφημα έχει αποσταλεί στις πρεσβείες της Αθήνας και της Άγκυρας, ενώ περιλάμβανε σημεία που έπρεπε να μεταφερθούν και στις δύο κυβερνήσεις αλλά και ξεχωριστά στην ελληνική και την τουρκική κυβέρνηση. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν, όμως, οι οδηγίες και τα μηνύματα προς κάθε κυβέρνηση χωριστά.

www.epikaira.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

12 Comments

  1. Ανώνυμος

    Που να καταλαβεις φιλε μου εσυ απο ταπεινοτητα… Επισης ειπε και το αλλο. …. Κλαιω για τους πολιτικους μας… Ο κόσμος θα τους σιχαθεί (τους πολιτικούς) και θα τους κυνηγήσει. Όπως ένα μπαλόνι φουσκώνει και ξαφνικά σκάει, έτσι θα σκάσουν κι αυτοί! Μπορουσε κανεις μας να διανοηθει το 1990, πως θα κυνηγαμε τους πολιτικους με γιαουρτια στην ελλαδα; οπως και τοσα αλλα…. παρε κανενα βιβλιο να διαβασεις. Αλλωστε τα οσα περιγραφονται στο βιντεο σημερα πια μοιαζουν αυτονοητα. Η επεκτατικοτητα της τουρκιας κλεινει το δρομο στους ρωσους προς και αιγαιο και τη μεσογειο. πολυ μυαλο δε θελει.. αλλα πως.. ετσι θα το αφησουμε; εδω εμεις μερα νυχτα υβριζουμε το Χριστο και την ορθοδοξια.. τωρα αν βγει αληθινος ο Παϊσιος παει…. χαθηκαμε!

    Reply
  2. Ανώνυμος

    ΑΝ ΤΟ ΕΙΧΕ ΠΕΙ Ο ΠΑΪΣΙΟΣ ΕΝΤΑΞΕΙ.
    Α! ΕΙΧΕ ΠΕΙ ΚΑΙ ΤΟ…"ΘΕΪΚΟ"
    Ο δικός μου ο γιατρός είναι στη Δράμα και είναι κτηνίατρος.

    ΣΤΗΡΙΖΩ ΠΑΪΣΙΟ.

    Reply
  3. Ανώνυμος

    Οχι φιλε δεν τα λεει ο Λιακοπουλος…. Ο Γεροντας Παϊσιος τα εχει πει. Αλλωστε κι ο Λιακοπουλος απο εκει τα πηρε αν τα λεει.

    Reply
  4. Ανώνυμος

    ΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΤΑ ΘΕΛΕΙ Η ΑΜΕΡΙΚΗ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΕΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ. ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΚΟΠΕΥΟΥΝ ΝΑ ΤΗΝ ΘΥΣΙΑΣΟΥΝ ΣΑΝ ΜΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΟΥΝ Η,Π,Α ΚΑΙ ΕΕ. ΕΞ ΑΛΛΟΥ ΜΗ ΞΕΧΝΑΜΕ ΤΙ ΕΙΧΕ ΠΕΙ Η ΧΑΝΝΑ ΨΑΡΟΥΔΑ-ΜΠΕΝΑΚΙ ΣΤΟΝ ΠΑΠΟΥΛΙΑ Ή ΟΠΩΣ ΑΛΛΙΩΣ ΤΟΝ ΛΕΝΕ, ΟΤΑΝ ΤΟΝ ΣΥΝΕΧΑΡΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ". Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΘΥΣΙΑΣΤΕΙ ΧΑΡΗ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ!!! ΤΟ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ Κ.ΠΑΠΟΥΛΙΑ, ΕΜΕΙΣ ΤΟ ΑΚΟΥΣΑΜΕ ΚΑΙ ΤΡΕΛΑΘΗΚΑΜΕ, ΕΣΥ ΤΟ ΑΚΟΥΣΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΟΥΝΗΣΕΣ ΟΥΤΕ ΒΛΕΦΑΡΟ. ΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΑ ΟΛΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΚΑΙΡΟ.ΠΑΡ'ΌΛΑ ΑΥΤΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΩΣ ΕΝΑ ΣΗΜΕΙΟ, ΑΝ ΞΥΠΝΗΣΟΥΜΕ!!

    Reply
  5. Ανώνυμος

    Αν οι αμερικανοι εχουν μια φορα δικαιωμα να φυτρωνουν εκει που δεν τους σπερνουν δηλ στο μακρινο γιαυτους αιγαιο…τοτε οι ρωσοι εχουν εις δεκαπλουν αυτο το δικαιωμα ,για ευνοητους γαιοπολιτικους λογους..αρα η ελληνικη κυβερνηση ειναι υποχρεωμενη αυτη την διαδικασια παρεμβασεων στο αιγαιο να την εξισοπποπησει αναμεσα σε ΗΠΑ και ΡΩΣΙΑ…και οχι να δειχνει αδρανεια και δουλικοτητα απεναντι σε ΗΠΑ..αλλα ακουσον ακουσον και απεναντι στην ξεδοντιασμενη απο καθε αποψη ΤΟΥΡΚΙΑ ,που για να μη φανουν τα εσωτερικα της και αλλα προβληματα(με εβραιουςκλπ)..σηκωνει τσαμπουκα στον γιωργακη και σε καθε μαριονετα ελληνικη του ΠΑΣΟΚ,..αν τολμα λοιπον ας καταλαβει καποιο νησι με την ευκολια που της επιτρεπεται να παραβιαζει θαλασσα και αερα…το λαθος του 1922 απο το οποιο προεκυψε η καταδυναστευση του ελληνικου στοιχειου μεσα στην ελληνικη μικρα ασια μεχρι και σημερα (κρυπτοχριστιανοι,ελληνες ποντιοι ,αρμενιοι,κουρδοι,γενιτσαροι κλπ)..δεν αποκλειεται να αντισταθμισθει με ενα τουρκικο λαθος αλλαζονικης συμπεριφορας στα νησια στη θρακη η στο αιγαιο,,απο το οποιο θα προκυψει ανακαταταξη πληθυσμων στις πατρογονικες τους εστιες(μ.ΑΣΙΑ-ΠΟΝΤΟς κλπ)…συμβαινει πολλες φορες που ο αντιπαλος σου βγαινει δηθεν δυνατος με μουσουλμανικα δογματα(νταβουτογλου )και τα τοιαυτα να το κανει για να κρυψει τρανταχτες αδυναμιες του(η Τουρκια σημερα ειναι αδυνατος παιχτης παρα τα οσα λεγονται),και δεν ειναι μακρια η κριση που θα ξεσπασει στο εσωτερικο της..αρκει η ελληνικη ηγεσια και οι ανεξαρτητες ενοπλες δυναμεις να πραξουν οτι συμφερει την πατριδα μας την ΕΛΛΑΔΑ (Ελλαδα χωρις μικρα ασια δεν νοειται).ΟΙ ηττοπαθεις αντιληψεις των σημερινων κυβερνωντων του ΠΑΣΟΚ ,ειναι ξενες προς το υπερηφανο εθνος μας.

    Reply
  6. Ανώνυμος

    "ήταν το εμπιστευτικό τηλεγράφημα (09STATE61209 – O R 122317Z JUN 09) του Ιουνίου του 2009….."

    ΜΟΛΙΣ ΤΟ ΤΣΕΚΑΡΑ! ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ.

    Reply
  7. ΚΑΜΜΙΑ ΠΑΓΙΔΑ ΔΕΝ ΣΤΗΝΕΤΑΙ

    ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΙ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
    ΝΑ ΧΑΣΟΘΝ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥΣ

    Reply

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *