Η μελαγχολία που αφήνει το κλείσιμο της αυλαίας …


Βούλα Ιωαννίδου  


Διαβάζω το (προ)νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που αφορά τον ΟΕΚ και τον ΟΕΕ….
΄Οσο προχωράω το διάβασμα θυμώνω τόσο, που αρχίζω και πηδάω σειρές, με αποτέλεσμα να….
μην βγάζω νόημα από το περιεχόμενο…
Στη συνέχεια θολώνουν τα γράμματα γιατί αρχίζουν και τρέχουν δάκρυα από τα μάτια μου. Από τη μια νευριάζω που χάνω το νόημα του νόμου κι από την άλλη αναρρωτιέμαι γιατί κλαίω …

Αυτό ήταν;;

Σφύριξα κι έληξε που έγραψε ένας συνάδελφος ;;;
Και τα δάνεια;;…. τα σπίτια;; ….ο κόσμος που προστατεύαμε τα σπίτια τους με τα χαμηλά εισοδήματα από τους πλειστηριασμούς;; ….και το ζεστό χρήμα των 2 υπηρεσιών;;; …και η τεράστια περιουσία τους;;; και τ΄όνειρο του ΄Ελληνα για ένα κεραμίδι πάνω απ΄το κεφάλι του;;;
Τα χρήματα αυτά είναι καταθέσεις ζωής των εργαζομένων για συγκεκριμένο σκοπό, για το συνταγματικό τους κατοχυρωμένο δικαίωμα στην κοινωνική κατοικία…. που πάνε όλα αυτά; ποιος θα τις υποστηρίζει; ο ΟΑΕΔ;; ποιος ΟΑΕΔ; Ο ΟΑΕΔ δανείστηκε 150.000.000 ευρώ πριν τις γιορτές απ΄αυτά τα χρήματα , για να πληρώσει τα δώρα των ανέργων κι ακόμη δεν τα επέστρεψε…. Δεν λέω ότι ο ΟΑΕΔ είναι κακός και ο ΟΕΚ είναι καλός , λέω ότι υπάρχουν κακές πολιτικές , κάκιστοι πολιτικοί , λανθασμένες αποφάσεις , ισοπεδωτικές τακτικές και λογικές του: ότι φάμε ότι πιούμε κι ότι αρπάξει ο κώλος μας! Μια καυτή πατάτα παίρνει στα χέρια του ο ΟΑΕΔ, ο οποίος ΟΑΕΔ είναι ήδη επιβαρυμένος με δικά του προβλήματα.

΄Οταν κάποιος βρίσκεται σε δύσκολη οικονομική θέση και κληρονομεί ένα τεράστιο ποσό τι θα κάνει;; θα το βάλει στον τόκο για ν΄αβγατίζει απλώς για να υπάρχει μήπως και αν, χρειαστεί;;; ΄Οχι βέβαια !! Θα τα χρησιμοποιήσει για “βιοποριστικούς λόγους” και ποιος μπορεί ν΄αρνηθεί σε ανέργους, σε θύματα της κρίσης που δημιούργησαν άλλοι.
Το ίδιο μήπως δε γίνεται (από πληροφορίες – καταγγελίες) , για τον φόρο αλληλεγγύης τον φόρο που “φεσωθήκαμε” επι πλέον των άλλων, για τους ανέργους, ο οποίος φόρος δεν πάει τελικά στον ΟΑΕΔ ούτε στους ανέργους …

Θα γίνει ότι έγινε με τα χρήματα από τα ασφαλιστικά ταμεία τα οποία καταβρόχθισαν επιτήδειοι με χρηματοοικονομικές πρακτικές και την πληρώνουν τώρα οι ασφαλισμένοι, που στην ουσία είναι ανασφάλιστοι , οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι και τα εύρωστα ασφαλιστικά ταμεία άλλων οργανισμών.

Ερωτήματα πολλά έρχονται στο κεφάλι μου, που δεν πρόκειται να τα ξομολογηθώ στους ιθύνοντες γιατί θα προσπαθήσουν με “θα” και με διάφορα τερτίπια να διαστρεβλώσουν την λογική μου για να καλύψουν τ΄ακάλυπτα. Το ίδιο δεν έκανε και το ΙΚΑ, πόσα χρήματα έχουν φάει από τον ΟΕΚ και τον ΟΕΕ γιατί δεν απέδιδαν- αποδίδουν τις εισφορές, και πόσα έχουν φάει από τους εργαζόμενους που τους γίνονται οι κρατήσεις αλλά δεν αποδίδονται! Κι αν τους ρωτήσεις γι΄αυτό στο ΙΚΑ , θυμούνται ξαφνικά τους χαμηλοσυνταξιούχους , που δεν έχουν να τους πληρώσουν και είναι άδικο για τους καημένους που υποφέρουν και που κάποιοι (γενικά και αόριστα, άγνωστα αερικά) κακοδιαχειρίστηκαν τα χρήματα με αποτέλεσμα τώρα να την πληρώνουν αυτοί που τόσα χρόνια τα πλήρωσαν και τα χρυσοπλήρωσαν.

Και για όλα αυτά, όλοι σφυρίζουμε αδιάφορα, σα να συμβαίνει στην γειτονική μας Τουρκία, στην ταλαιπωρημένη Αύγυπτο, ή στην Συρία…. απόδοση ευθυνών καμιά, ούτε κατά διάνοια δεν περνά από το μυαλό μας…

Τελικά δικαιωθήκαμε, ΟΛΑ ΕΓΙΝΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ. Η προίκα τους ήταν η καταστροφή τους. Αυτό που δεν καταλαβαίνουν είναι ότι, δεν είναι χρήματα του δημοσίου αλλά χρήματα των εργαζομένων και δυστυχώς οι εργαζόμενοι δεν έχουν κουράγιο να τα διεκδικήσουν και να τα διασφαλίσουν για τον σκοπό για τον οποίο αποταμιεύτηκαν. ΄Ολα γίνονται βάση προδιαγεγραμμένου σχεδίου. Πρώτα εξάντλησαν τον ΄Ελληνα πολίτη και τον αφόπλισαν , έτσι ώστε να μην μπορεί να σκεφτεί και να λειτουργήσει στις οποιεσδήποτε ορέξεις των κυβερνήσεων.
΄Ενα ΜΠΑΧΑΛΟ γίνεται και δεν μιλάει κανείς. ΄Εχουν το θράσος και βγαίνουν κουστουμαρισμένοι στα κανάλια και με κάτι επιγραφές ΝΑ!!! ( με το συμπάθειο) κάτω από τ΄όνομά τους, τους μιλάνε οι δημοσιογράφοι στον πληθυντικό και δεν τολμούμε να πούμε και τίποτα γιατί θίγουμε τους θεσμούς !!!! Αηδία καταντήσαμε, εμετικές καταστάσεις από παντού!!!
Αφήνω αηδιασμένη το νομοσχέδιο και ψάχνω στα χαρτιά μου να ξαναβρώ το ΠΡΩΤΟ ΠΡΑΚΤΙΚΟ του ΠΡΩΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ από συστάσεως του ΟΕΚ…φιρί φιρί το πάω για αφυδάτωση να πάθω από τα δάκρυα….

Πως να μην δακρύσω, πως να μην ουρλιάξω όταν βλέπω πως συστάθηκε επί Βασιλείας του Παύλου του Α΄και Πρωθυμπουργίας του Παπάγου και καταργήθηκε επί σοσιαλοδημοκρατίας ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ΝΔ… και μάλιστα επί υπουργίας μεγάλου συνδικαλιστή – εργατοπατέρα !! Πονάει διπλά και τρίδιπλα γιατί βλέπε είμαι υποστηρικτής των προοδευτικών δυνάμεων (τρομάρα μου ) του δημοκρατικού τόξου ( ουαουυυυυυ) όπως λέγεται στις μέρες μας, από τέτοιες καινοτομίες – μαλακίες …πήξαμε !!

Πίσω από το πρακτικό έχω συρράψει το ΦΕΚ της κατάργησης …τι ειρωνία!!
6 σελίδες για αρχή ( το πρακτικό του ΔΣ) , κόποι και ιδρώτας ελπίδα κι όνειρα για μέση, και 7 λεξούλες σε μια σειρά σ΄ένα ΦΕΚ η κατάργηση, για τέλος … χμ! τι εύκολο πράμα το γκρέμισμα!!…και μαστόρια γκρεμιστές έχουμε στις μέρες μας πολλά , τι μαστόρια λέω…ΠΡΩΤΟΜΑΣΤΟΡΕΣ ήθελα να πω …τέτοιο πράμα δεν ξανάδα!!!

Παρατάω το διάβασμα ( άλλωστε δεν έχει νόημα να το συνεχίσω είτε πηδάω τις σειρές είτε τις διαβάσω με μεγάλη προσοχή, νόημα δεν πρόκειται να βγάλω απ΄αυτό). Είναι έτσι γραμμένα όλα τα νομοσχέδια που θυμίζουν ΧΡΗΣΜΟΥΣ!! Δίνει την ευχέρεια σε κάθε υπουργό ή ένθερμο υποστηρικτή του, να “διαβάζει” και να ερμηνεύει με τον δικό του τρόπο και συλλογισμό το περιεχόμενο του νόμου, κι όσο εσύ θα χτυπιέσαι για το αντίθετο και τ΄άδικο (καμιά φορά και με επιφύλαξη μήπως τους αδικείς , αλλά ευτυχώς η πίστωση χρόνου και η ιστορία σε δικαιώνει στην αρχική σου αντίληψη), αυτός θα προσπαθήσει να πείσει (με μεγάλη επιτυχία μάλιστα) τον αδαή κι έξω από το “παιχνίδι” πολίτη, για την ευστοχία του νόμου και την ανάγκη για νοικοκύρεμα και στην χειρότερη περίπτωση έχει και το δυνατό αλλά αποτελεσματικό χαρτί που βουλώνει όλα τα στόματα και λύνει όλες τις απορίες , ήταν επιταγή της Τρόϊκας!!!

Να γιατί κλαίω … Γιατί αν μιλάς, δείχνεις ασέβεια στους θεσμούς, αν απεργείς – επιστρατεύεσαι, αν ουρλιάξεις είσαι σχιζοφρενής, αν αρπάξεις κανένα ….είσαι τρομοκράτης , εμ δεν μ΄απόμεινε και τίποτε άλλο να κάνω παρά να κλαίω …
Κλαίω λοιπόν…
Γιατί, χάνεται άδικα , άδοξα και μπαμπέσικα κάτι που αγαπώ πάρα πολύ και υπηρέτησα με την ψυχή μου απολαμβάνοντάς το!

Γιατί, έναν ολάκερο χρόνο μας κοροϊδεύουν και μας εμπαίζουν για το τι μέλει γενέσθαι με τους δύο αυτούς οργανισμούς κι έφτασε ακριβώς ένας χρόνος για να δημιουργήσουν αυτό το έκτρωμα, ενώ συνήθως τα εκτρώματα τα δημιουργούν σε κλάσματα δευτερολέπτου ( βλέπε χαράτσι) , γιατί άραγε τόσος χρόνος χαμένος, περιμένανε κάποιες συγκυρίες για να δέσει το γλυκό;
Γιατί, ένα χρόνο τώρα (πέρσι τέτοιον καιρό καταργηθήκαμε) , γίνονται κρατήσεις απ΄όλους τους εργαζόμενους για τους 2 αυτούς καταργηθέντες οργανισμούς με την ελπίδα μήπως και …. χωρίς όμως νόημα και χωρίς λογική.

Γιατί από το 1956 μέχρι σήμερα γίνονταν κρατήσεις απ΄όλους τους εργαζόμενους με σκοπό ν΄αποκτήσουν κάποτε στέγη , να επιδοτούνται με επιδοτήσεις ενοικίου οι οικονομικά ασθενέστεροι, για να κτίζονται σπίτια και οικισμοί με ανθρώπινες προδιαγραφές, λειτουργικές, περιβαλλοντολογικές, πολιτιστικές και πολιτισμικές , για να δίνεται η δυνατότητα των ασθενέστερων και μη, εργαζομένω, ν να κάνουν διακοπές, να γνωρίζουν τον τόπο τους και να χαίρονται τον ήλιο, το βουνό και την θάλασσα που μας χαρίστηκαν ( ας μη λέω χαρίστηκαν και βάζω ιδέες ) πλουσιοπάροχα….
Επίσης γίνονταν κρατήσεις για έναν πολύ σημαντικό λόγο που όμως συγχωρέστε με αλλά τούτη τη στιγμή θεωρώ ότι χαραμίζονται αυτά τα χρήματα. Μέσω της Εργατικής Εστίας χρηματοδοτείται όλο το συνδικαλιστικό κίνημα. Τους θεωρώ (προσωπική άποψη αλλά αμετάκλητη) ότι πληρώνονταν και πληρώνονται αδρά κι αντί να προστατεύουν τους εργαζόμενους τους αφήνουν στο έλεός τους, αντί να προασπίσουν τα εργασιακά τους δικαιώματα συνηγόρησαν ηθελημένα ή άθελα δεν ξέρω κι ούτε με νοιάζει , πάντως χωρίς αντίσταση συνετέλεσαν στην ισοπέδωση της εργασιακής τους υπόσταση.

Υιοθέτησαν μάλιστα με μεγάλη ευκολία το επιχείρημα της Τρόϊκας, θαρρείς κι ο νταλκάς της Τρόϊκας ήταν ο ΟΕΚ που ούτε την ενοχλούσαν ούτε τους ενοχλούσε. Εδώ ο κόσμος καίγεται , γίνεται παντού το έλα να δεις κι η Τρόϊκα τάχα ενοχλήθηκε από τον ΟΕΚ που σ΄όλη την Ευρώπη η κοινωνική κατοικία είναι ΘΕΣΜΟΣ κι αποκούμπι για τ΄αδύναμα στρώματα. Ξεπούλησαν τα όνειρά μας και εξαργύρωσαν την αξιοπρέπειά μας με υπουργικές θέσεις και άλλα δέλεαρ εξουσίας και χρημάτων. Το μόνο που κατάφεραν από την κατάργηση των 2 οργανισμών είναι η διατήρηση των θέσεών τους και της χρηματοδότησης του συνδικαλισμού (άκου να δεις σύμπτωση! ) Συγχωρέστε με που τους τσουβαλοποιώ και θίγω υπολήψεις πραγματικών αγωνιστών, μα η φόρτιση της στιγμής δεν μου αφήνει περιθώρια για τέτοιες πολυτέλειες, απλώς συγνώμη απ΄όσους αδικώ!!!

Κλαίω …Γιατί, ακριβώς ένα χρόνο ταλαιπωρούν δανειολήπτες στεγαστικών προϊόντων όπου ενώ υπάρχει νόμος για επιμήκυνση των δανείων χωρίς να χάσουν την επιδότηση από τον ΟΕΚ , στην ουσία δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ αυτό ο νόμος, προστατεύοντας τις εκβιαστικές πολιτικές των Τραπεζών εναντίων των δανειοληπτών, παίζοντας με την αγωνία των ανθρώπων κάνοντάς τους μπαλάκι του πινγκ πονγκ ρωτώντας από τον ΟΕΚ στις τράπεζες και αντίστροφα χωρίς βέβαια αποτέλεσμα και απάντηση από πουθενά.

Κλαίω …Γιατί μας χρησιμοποίησαν τους εργαζόμενους ν΄αφήσουμε τις χειρότερες εντυπώσεις για την υπηρεσία μας, με το τελευταίο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου όπου ήταν το αθλιότερο όλων των εποχών , ώστε το ανάθεμα παραπονούμενων δικαιούχων να ενισχύσει τα διεστραμμένα σχέδια των εμπνευστών της κατάργησης.

Αυτόν τον χρόνο εκτίμησα ακόμη περισσότερο την υπηρεσία μου, την χρησιμότητά της, το όραμά της, το έργο της, τον κοινωνικό χαρακτήρα της, την τύχη μου που την υπηρέτησα ….,

΄Ενοιωσα μέχρι το μεδούλι, όπου αναγκαστικά ερχόμουν σ΄επαφή μαζί τους μέσω της συνδικαλιστικής μου ιδιότητας, την υποκρισία των πολιτικών, την ψυχρή κι απάνθρωπη ματιά τους στις επιπτώσεις των αποφάσεών και των επιλογών τους για τους ανθρώπους που τους ψηφίζουν. ΄Ενοιωσα το αίσθημα ανωτερότητας που νοιώθουν ( από που το αντλούν δεν το κατάλαβα, άβυσσος η ψυχή των ανθρώπων ) έναντι των κοινών θνητών (κορόϊδων) που υπάρχουν γι΄αυτούς μόνο για να τους ψηφίζουν. Την γλίτσα στο λόγο τους, την αδιαφορία στο βλέμα τους , την διαστροφή στο μυαλό τους, τον εμπαιγμό στην αγωνία μας, την ικανότητά τους στο άλλα να λένε τα χείλη τους κι άλλα να έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους, την ευκολία και την άνεσή τους στο ψέμα και το ταλέντο τους να σε πείθουν για τα παράλογα.

Αυτόν τον χρόνο, έμαθα και κάτι σημαντικό μαζί με τους συναδέλφους μου. ΄Εμαθα να μην θυμώνω (πολύ) μ΄αυτούς που αδιαφορούσαν για τον ιδεολογικό μας αγώνα κι εστίαζαν μόνο στα εργασιακά και να αγωνίζομαι πιο δυνατά μ΄αυτούς που νοιαζόμασταν για τα ίδια. ΄Εμαθα να γίνομαι πιο δυνατή και να κάνω υπερβάσεις όταν άλλοι γύρω μου λύγιζαν και όταν λύγιζα εγώ, να ψάχνω το χέρι τους για να κλέψω από την δύναμή τους. ΄Εμαθα να επικεντρώνομαι στα καλά μας κι απλώς να μαθαίνω από τα κακά μας για να τα ξεχνώ στην συνέχεια ώστε να μη αποτελούν τροχοπέδη στην ποιότητα του αγώνα μας. ΄Εμαθα να απομακρύνω αυτά που μας χωρίζουν και να εστιάζω σ΄αυτά που μας ενώνουν και να δημιουργούμε σχέσεις τόσο ζεστές που μου φαίνεται αδύνατο να τις προσπεράσω και να συνεχίσω χωρίς τη μυρωδιά τους …

Και τέλος, αυτόν τον χρόνο μέσα από τον Σύλλογό μας του ΟΕΚ , έμαθα να λειτουργώ συλλογικά, να νοιάζομαι για όλους και για όλα, να βλέπω γύρω μου με πιο κριτική ματιά, να βιώνω την ιδέα του συνδικαλισμού στην καλύτερή της μορφή, να ιεραρχώ αξίες και προτεραιότητες και να νοιώθω καμάρι και υπερηφάνεια για κάτι που γύρω μου απαξιώνεται κάθε μέρα και περισσότερο…
Υ.Γ. ΤΟΝΙΖΩ ότι όλα αυτά που γράφω τα γράφω “εκ του ασφαλούς”. Την θέση στην εργασία μου δεν την έχασα, από τον Απρίλιο του 2012, επομένως δεν το γράφω γιατί απειλείται η δουλειά μου αλλά γιατί πιστεύω αυτό που υπηρετούσα και γιατί θλίβομαι και απορώ με την ανοχή του ΄Ελληνα πολίτη για την αδυναμία του να υπερασπιστεί τα δικαιώματά του και για την ικανότητα των κυβερνώντων να ξεβρακώνουν στην κυριολεξία τους εργαζόμενους χωρίς καμία αντίσταση …

http://thoureios.blogspot.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *