Θανάσιμος εναγκαλισμός …

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Και ενώ η ελληνική κοινωνία βιώνει μια απερίσταλτη οικονομική κρίση που έχει αποδομήσει τον κοινωνικό και κοινωνικό μας ιστό και έχει οδηγήσει τον λαό μας στα έγκατα της φτώχειας και της εξαθλίωσης, έρχονται δυο ακόμα πέραν της έκθεσης του ΟΟΣΑ, κείμενα-«ντιρεκτίβες» απο θεσμικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό, που εγκωμιάζουν την πολιτικές της μονοδιάστατης λιτότητας τόσο σε…..
επίπεδο ελληνικής κυβερνήσεως, όσο και σε επίπεδο Ευρωκοινοβουλίου και προσπαθούν με προκλητικό τρόπο να παραποιήσουν τα τραγικά αποτελέσματα των εσφαλμένων πολιτικών τους, να μας πείσουν ότι τα εφαρμοζόμενα προγράμματα λιτότητας στις χώρες δημοσιονομικής προσαρμογής (Πορτογαλία, Ιρλανδία) απέδωσαν και επομένως πρέπει να συνεχίσουμε και μείς με την ενατικοποιήσή τους !!! Το πρώτο κείμενο αφορά την έκθεση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, δυσώνυμου – για τις διαρκείς δυστοκίες του – κου Προβόπουλου και το δεύτερο το προσχέδιο αναφοράς της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, συναρτώμενο με τις χώρες στις οποίες εφαρμόζονται προγράμματα δημοσιονομικής εξυγίανσης. Το πρώτο κείμενο του κ-ου Προβόπουλου, συνιστά έργο τέχνης παραχάραξης της κοινωνικής και οικονομικής μας πραγματικότητας, όπου είτε λίγο είτε πολύ, ο διοικητής της ΕτΕ, προσπαθεί με παρελκυστικό τρόπο να μας πείσει ότι η στυγνή και μονοδιάστατη λιτότητα απο την δικομματική κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου αποδίδει, αποφέρει καρπούς και επομένως πρέπει αγόγγυστα να την συνεχίσουμε ,πρός δόξην των επιχώριων και ξέων σωτήρων μας. Εστω και αν ο πιο μακάβριος δείκτης αυτού του προγράμματος, έχει αποφέρει μέχρι σήμερα 5.500 φανερές αυτοκτονίες και λέμε φανερές, διότι υπάρχουν και άλλες τόσες που για ευνόητους λόγους δεν έχουν δεί το φως της δημοσιότητας. Το ότι ο κ-ος Προβόπουλος δεν έχει καθόλου κύρος σαν τεχνοκράτης, δοθέντος ότι κάθε χρόνο εδώ και μια τετραετία διαψεύδεται παταγωδώς, με τις στομφώδεις εξαγγελίες του για ανάπτυξη και άλλα γελοία παρόμοια, είναι τοις πάσι γνωστό. Το ότι θα επιχειρούσε όμως να μας πείσει ότι οι δείκτες πάνε καλά και ότι πρέπει να συνεχιστεί το θανατηφόρο πρόγραμμα της λιτότητας, που κατέστησε τους έλληνες τραγικούς επαίτες, ξεπερνά κάθε όριο θράσους. Το δεύτερο κείμενο – Προσχέδιο της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, με περισσότερη φρόνηση και εγκράτεια, διαπιστώνει μεν τα αποτελέσματα της οδυνηρής πολιτικής των μνημονίων, τα αποδίδει όμως έντεχνα σε λάθη και σε τεχνικές δυστοκίες, επιδιώκοντας εμφανώς να αποσείσει τις ευθύνες απο τις κυβερνήσεις που τα εκτελούν και τους δανειστές και να τις στρέψει σε τεχνικά λάθη εφαρμογής. Δηλαδή σωστή η συνταγή της λιτότητας, αλλά λάθος ο τρόπος εφαρμογής !!! Ας δούμες όμως την επιχειρηματολογία των κειμένων.

Ο κ-ος Προβόπουλος γνωστός εξάλλου ένθερμος υποστηρικτής κάθε προγραμμάτος λιτότητας, αλλά και των κερδοσκοπίων παιγνίων του τραπεζικού συστήματος – η αγοραπωλησία της Αγροτικής Τραπέζης για παράδειγμα, έγινε με προκλητικά σκανδαλώδη τρόπο για τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, υπο τις ευλογίες του ως εποτεύουσα αρχή, ευνοώντας τον κ-ο Σάλα της αγοράστριας Πειραιώς, αλλά δυστυχώς στην Ελλάδα που έχουν εξασθενήσει τα ηθικά ανακλαστικά όλων, δεν άνοιξε ρουθούνι και όλοι ήσαν ευτυχισμένοι !!! – επιχειρεί με κάποιες οικονομικές σοφιστείες  να μας παρουσιάσει και ως πολύ επιτυχημένο μάλιστα, το ακολουθούμενο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Κεντρικό επιχείρημα σ΄αυτή την προοσπάθεια παραπλάνησης του κ-ου Προβόπουλου, είναι το γεγονός ότι τα τελεταία τρία χρόνια το μοναδιαίο κόστος εργασίας μειώθηκε σημαντικά και ξεπέρασε και το προσδοκώμενο μάλιστα επίπεδο μείωσης. Ήτοι 21,5% απο 15% που ήταν η προσδοκία της κυβέρνησης. Το γεγονός αυτό πρακτικά σημανει ότι απο το παραγόμενο καθαρό εθνικό προϊόν η κερδοφορία – δοθέντος ότι μειώθηκε το μισθολογικό κόστος- αυξήθηκε περαιτέρω απο ότι ανέμεναν οι δανειστέ μας. Η ότι πιο απλά, μεταφέρθηκε πλούτος με την λεγόμενη ένταση εργασίας, απο την εργασία στο κεφάλαιο. Με παρεπόμενο όμως αυτής της διευρυνόμενης κερδοφορίας του κεφαλαίου, την εμβάθυνση της ύφεσης και την ακόμα μεγαλύτερη εξαθλίωση των εργαζομένων. Και αυτό το θεωρεί επίτευγμα ο κ-ος Προβόπουλος !!! Γιατί με βάση το οικονομικό του κοσμοθεώρημα, όσο μεγαλώνει η κερδοφορία του κεφαλαίου, τόσο μεγαλώνει η οικονομική ανάπτυξη. Με αυτή την στρεβλή βεβαίως οικονομική θέαση των πραγμάτων, η οικονομία βελτιώνεται εις βάρος των πολλών, για να ωφεληθούν οι λίγοι κεφαλαιούχοι. Δεν είναι όμως αυτό το ζητούμενο της ελληνικής κοινωνίας κ-ε Προβόπουλε, προφανώς έχετε πάθει κοινωνικό βέρτικο και βλέπετε τα συντρίμια και την αποδόμηση ως ανάπτυξη !!!

Ένα βήμα πιο πέρα ο κ-ος Προβόπουλος κατ΄ έθιμον πλέον κάνει βαρύγδουπες προβλέψεις για αύξηση του ΑΕΠ το 2014. Όμως το ΑΕΠ συναποτελεί το άθροισμα των εξής παραμέτρων : κατανάλωσης, επενδύσεων, εξαγωγών και εισαγωγών. Αλλά με την προτεινόμενη συνέχιση της μονοδιάστατης λιτότητας που επισκοπεί ο κ-ος διοικητής της ΤτΕ, για να επέλθει αύξηση του ΑΕΠ, δοθέντος ότι με την λιτότητα κατανάλωση και επενδύσεις μειώνονται και άντε στην καλύτερη των περιπτώσεων οι εξαγωγές να μείνουν σταθερές – ένεκα του τουριστικού ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος που έχει η Ελλαδα έναντι των χωρών της Βορείου Αφρικής- θα πρέπει αφεύκτως να γίνει μείωση των εισαγωγών. Που εν τοις πράγμασι μείωση των εισαγωγών, σημαίνει περαιτέρω φτωχοποίηση του ελληνικού λαού. Εξαθλίωση, κατάπτωση του βιοτικού επιπέδου και παρακμή.

Στην γεμάτη αλαζονεία και πολιτική δολιότητα όμως έκθεσή του ο κ-ος Προβόπουλος, επιχειρεί συνάμα, μαζί με τα εύσημα πρός την δικομματική κυβέρνηση της καταστροφής των Σαμαρά-Βενιζέλου για τα οικονομικά επιτεύγματά της, να νουθετήσει τον ελληνικό λαό σε πορεία σύμπλευσης με την κυβέρνηση. Δηλαδή δήμιοι που έφεραν σε εξαθλίωση τον περήφανο λαό των Ελλήνων και τον οδήγησαν στον όλεθρο και την κυμματώδη θάλασσα της απελπισίας και θύματα, αγκαλιά μαζί !!! Για να συνεχίσουμε την πορεία θανάτου της ελληνικής κοινωνίας, που σημαίνει ταυτόχρονα καλπασμό των κερδών των δανειστών μας – των οποίων εξυπηρετούνται τα τοκοχρεωλύσια, μέσα απο τις θανατηφόρες πολιτικές λιτότητας – αλλά και της οικοομικής ολιγαρχίας, που με πολύ λιγότερο πλέον μισθολογικό κόστος εργασίας, βελτιστοποιεί τα κέρδη της. Αγκαλιασμένοι όλοι μαζί λοιπόν, εξαθλιωμένος λαός και κυβέρνηση, για να φέρουμε και άλλα κέρδη στους ολιγάρχες και τους δανειστές !!! Κάνετε σοβαρό λάθος κ-ε Προβόπουλε, η ελληνική κοινωνία είναι κάθετα απέναντι, σε σας και τα μεγάλα αφεντικά που ευλαβικά υπηρετείτε. Και επειδή κάνετε ότι δεν το καταλαβαίνετε, θα το συνειδητοποιήσετε στις επικείμενες ευρωεκλογές. Αλήθεια όμως τι κρύβεται πίσω απο την έντεχνα τεχνουργημένη έκθεση του κ-ου διοικητή της ΤτΕ, που μας παρουσιάζει «επιτεύγματα»; Απύθμενο θράσος ή πανικός για την επικείμενη παταγώδη κατάρρευση του συστήματος που πιστά υπηρετεί; Προφανώς ο πανικός της κατάρρευσης που έρχεται αφεύκτως. Και μέσα σ΄αυτόν το σύστημα που διέλυσε τον ελληνικό λαό, δίνει με τις σημαίες και τα οικόσημά του όπως ο κ-ος Προβόπουλος, τις τελευταίες μάχες οπισθοφυλακής.

Όμως στις επερχόμενς ευρωεκλογές όπως σημειώσαμε, οι λαοί της Ευρώπης θα τιμωρήσουν σκληρά τα προγράμματα της βάρβαρης λιτότητας που εφαρμόζει η ευρωπαϊκή επιτροπή, τόσο στα υπο δημοσιονομική εξυγίανση κράτη, όσο και στα υπόλοιπα, αποθεώνοντας τα ιστορικά αποτυχημένα προτάγματα, του αχαλίνωτου φιλελευθερισμού. Και προ της διαφαινόμενης συντριβής- εκλογικής αποδοκιμασίας της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προσπαθεί ασθμένως να αμβλύνει την οργή των λαών της Ευρώπης, με τον δήθεν έλεγχο των εφαρμοζόμενων προγραμμάτων προσαρμογής που υλοποιούνται. Έλεγχος, που αποτυπώνεται στο Προσχέδιο που αναφέραμε πιο πάνω. Και που αλήθεια τι διαπιστώνει; Ας δούμε τα κεντρικά ευρήματά του. «Έλλειψη διαφάνειας στις διαπραγματεύσεις για τα Μνημόνια», «δυσμενείς κοινωνικές επιπτώσεις των εφαρμοζόμενων πολιτικών, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στα υπόλοιπα κράτη-μέλη που έχουν πληγεί απο την κρίση», όπως επίσης και «αποδόμηση των συστημάτων υγείας» !!! Την σαφή σε όλους μας δηλαδή εικόνα αποδόμησης του κοινωνικού και οικονομικού μας ιστού και την ταυτόχρονη κατεδάφιση-υποχώρηση του κοινωνικού κράτους. Στοιχεία που προσβάλλουν βάναυσα την διάσταση του πολιτικού χαρακτήρα του ευρωπαϊκού συνασπισμού και την επιδιωκόμενη πολιτική του ακεραίωση, μέχρι να φθάσουμε στην Ευρώπη των λαών και της αλληλεγγύης !!!

Προ των διαφαινόμενων εξελίξεων λοιπόν, η ευρωπαϊκή επιτροπή με αυτό το προσχέδιό της, έρχεται να αναγνωρίσει εμμέσως πλήν σαφώς τα λάθη της.Την ίδια ώρα ωστόσο με ωραίο τρόπο το κείμενο εξωραΐζει την κατάσταση και σημειώνει εμφατικά το τέλος των Μνημονίων ήδη για την Ιρλανδία και σε λίγο για την Πορτογαλία, υπαινισσόμενο τεχνηέντως, το πέρασμα στην ανάπτυξη. Ομως είναι στην πραγματικότητα έτσι; Προφανώς και όχι, διότι το μείζον δεν είναι αν τελειώνει τυπικά το πρόγραμμα των μνημονίων, αλλά αν συνεχίζονται στην πράξη οι πολιτικές της ύφεσης που εξοντώνουν τα λαϊκά εισοδήματα και τα νέα προγράμματα προσαρμογής που ανοίγουν, με άλλο όνομα για αποπροσανατολισμό και την ίδια ωστόσο τεχνοδομή στον πυρήνα τους, που είναι αυτή της λιτότητας !!!  Ακόμα με ευφυή τρόπο το Προσχέδιο της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, επιχειρεί να παρουσιάσει τα τραγικά για τους λαούς της Ευρώπης αποτελέσματα των προαγραμμάτων λιτότητας και των στυγνών και κυνικών προγράμματων προσαρμογής, στις υπο εξυγίανση χώρες όπως η Ελλάδα, ως παρεπόμενο των εσφαλμένων συνταγών εφαρμογής τους απο τις κυβερνήσεις και τους τεχνοκράτες της τρόικας και όχι σ΄αυτά καθαυτά τα προγράμματα. Δηλαδή να μετακυλίσει το βάρος των τραγικών λαθών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όχι στην φιλοσοφία της πολιτικής της, αλλά σε τεχνικά λάθη εφαρογής.

Και βεβαίως όπως θα υποψιάζεται και ο αναγνώστης, αυτό είναι και το κεντρικό κοινό σημείο τόσο της έκθεσης Προβόπουλου, όσο και του Προσχεδίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η συνέχιση δηλαδή του στυγνού και αδυσώπητου προγράμματος της μονοδιάστασης λιτότητας. Κάτι που αναμένουμε και εκ των χειλέων του πρόθυμου στα κελεύσματα του γερμανικού ηγεμονισμού και εθελόδουλου πρωθυπουργού κ-ου Αντώνη Σαμαρά. Ο οποίος εξαναγκάζει τον λαό μας, σε θανάσημο εναγκαλισμό με την ηθικά αδίστακτη κ-α Μέρκελ !!!

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι M.Sc Δ/χος Μηχανικός Ε.Μ.Π.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *