Σε ισχύ η αξιοποίηση του Ελληνικού, δεν καταργείται το ΤΑΙΠΕΔ

Άξιο αναφοράς είναι το σημείο της 5σέλιδης επιστολής που απέστειλε στους εταίρους της η Ελληνική κυβέρνηση και στο σημείο που αναφέρεται στις αποκρατικοποιήσεις…

Μετά την κραυγαλέα καταγγελτική προεκλογική ρητορία του ΣΥΡΙΖΑ περί “ξεπουλήματος” της δημόσιας περιουσίας και ακύρωση των ήδη δρομολογημένων αποκρατικοποιήσεων, η κυβέρνηση βάζει νερό στο κρασί της αφού στη λίστα Βαρουφάκη αναφέρεται πως όσες αποκρατικοποιήσεις έχουν ολοκληρωθεί, ισχύουν, ενώ όσες είναι σε εξέλιξη θα προχωρήσουν, με κύρια αυτή του Ελληνικού.

Αξιοσημείωτο επίσης είναι το γεγονός πως το ΤΑΙΠΕΔ δεν καταργείται όπως είχε αναγγελθεί τις πρώτες μέρες της ανάληψης καθηκόντων της νέας κυβέρνησης, παρά ενοποιείται και με άλλους οργανισμούς που διαχειρίζονται δημόσια περιουσία (π.χ. ΕΤΑΔ).

Συνοψίζοντας όλα τα παραπάνω εκείνο που γίνεται κατανοητό είναι ότι «δεν θα καταργηθούν ιδιωτικοποιήσεις που έχουν ολοκληρωθεί. Στην περίπτωση που ο διαγωνισμός έχει προκηρυχθεί η κυβέρνηση θα σεβαστεί τη διαδικασία σύμφωνα με τον νόμο» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Οι σημαντικότερες περιπτώσεις διαγωνισμών που έχουν ολοκληρωθεί και οι διαδικασίες βρίσκονται πλέον σε διάφορα στάδια (Ελεγκτικό Συνέδριο, έκδοση ΠΔ, σύνταξη σύμβασης κλπ) είναι η επένδυση του Ελληνικού, τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, ο ΟΔΙΕ, ο Αστέρας Βουλιαγμένης και η περιοχή Αφάντου Ρόδου.

Αλλαγές φαίνεται πως θα υπάρξουν στο σχεδιασμό για την ιδιωτικοποίηση κοινοφελών Οργανισμών όπως της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, που η δέσμευση της κυβέρνησης αφορά στη διαφύλαξη “των παροχών βασικών δημοσίων αγαθών και υπηρεσιών από τις ιδιωτικοποιημένες επιχειρήσεις.

Αλλαγές στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων «με στόχο την βελτίωση των όρων ώστε να βελτιστοποιηθούν τα μακροπρόθεσμα οφέλη του δημοσίου» μπορούν να γίνουν σε όσες ιδιωτικοποιήσεις δεν έχουν προκηρυχθεί.

Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται το Ελ. Βενιζέλος, τα ΕΛΠΕ, η μαρίνα στο Λαύριο και οι υπόλοιπες μαρίνες, τα διόδια της Εγνατίας Οδού κ.ά.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου οι ιδιωτικοποιήσεις θα συνεχιστούν αλλά με “μια προσέγγιση μέσω της οποίας οι νέες περιπτώσεις θα εξετάζονται κατά περίπτωση ανάλογα με την αξία τους, με έμφαση στις μακροχρόνιες μισθώσεις, κοινοπραξίες ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και συμβολαίων, (ΣΔΙΤ δηλαδή), που μεγιστοποιούν όχι μόνο τα κυβερνητικά έσοδα αλλά και τις προοπτικές των ιδιωτικών επενδύσεων», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

vimaonline.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *