«Έφυγε» από τη ζωή η αγαπημένη ηθοποιός Αντιγόνη Βαλάκου

Μια από τις σημαντικότερες εκπροσώπους της δραματικής σκηνής τόσο στον κινηματογράφο όσο και στο θέατρο άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 83 ετών.
Η σπουδαία θεατρίνα υπηρέτησε με συνέπεια και ήθος το σανίδι σε μια καλλιτεχνική πορεία, που…

μετρά μόνο επιτυχίες και τιμητικές διακρίσεις. Σεμνή, αξιοπρεπής, με τεράστιο ρεπερτόριο, που καλύπτει 60 χρόνια πορείας στο ελληνικό θέατρο, η Αντιγόνη Βαλάκου έσβησε χθες στον Ευαγγελισμό που νοσηλευόταν εδώ και μια εβδομάδα.

Η Αντιγόνη Βαλάκου γεννήθηκε το 1930 στην Καβάλα απ’ όπου και πήγε στην Αθήνα το 1946. Στο χρόνο που σπούδαζε στις δύο τελευταίες γυμνασιακές τάξεις, φοίτησε παράλληλα στο “Θεατρικό Σπουδαστήριο” του Βασίλη Ρώτα.  

Το πάθος της για την υποκριτική ήταν τόσο μεγάλο που κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων τάξεων του εξατάξιου Γυμνασίου, φοίτησε παράλληλα και στο «Θεατρικό Σπουδαστήριο» του Βασίλη Ρώτα. Ταυτόχρονα εμφανίζεται στη σκηνή με το θίασο του «Ρεαλιστικού Θεάτρου» του Αιμίλιου Βεάκη (1946) στο έργο «Νυφιάτικο τραγούδι» του Νότη Περγιάλη ως Τριανταφυλλιά.

Στη συνέχεια συνεργάστηκε με το θίασο της Κατερίνας και αργότερα με το θίασο Μανωλίδου – Αρώνη – Χατζίσκου (1951 – 1952) όπου και διακρίθηκε ως ενζενί.

Έπειτα, προσλήφθηκε από το Εθνικό Θέατρο στο οποίο και υποδύθηκε πρωτεύοντες ρόλους στο “Χειμωνιάτικο παραμύθι” του Σαίξπηρ (ως Περντίτα), στο “Δρόμο του ποταμού” του Μόργκαν, στο “Άνθρωπος του διαβόλου” του Μπέρναρντ Σο και στην “Κολόμπ” του Αρνούιγ (ως Κολόμπ).

Το 1955, συνεργαζόμενη με το Θέατρο Εθνικού Κήπου, υποδύθηκε την Οφηλία στον “Άμλετ” του Σαίξπηρ.

Στο Εθνικό Θέατρο συνέχισε τις θεατρικές της επιτυχίες ως “Μαίρη Γουώρεν” στη “Δοκιμασία” του Άρθουρ Μίλερ, στα “Στρατηγήματα εραστών” και ως Ισμήνη στην Αντιγόνη του Σοφοκλή (1956).

Υπήρξε πρωταγωνίστρια του θιάσου Κώστα Μουσούρη, διακρινόμενη ως “Άννα Φρανκ” στο ομώνυμο έργο.

Το 1958 τιμήθηκε με το θεατρικό έπαθλο της Μαρίκας Κοτοπούλη. Στη Καβάλα λειτουργεί εδώ και αρκετά χρόνια το θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου το οποίο φιλοξενεί σημαντικές παραστάσεις και επιλεγμένες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Φιλμογραφία
Οι ουρανοί είναι δικοί μας (1953)
Γκόλφω (1955) ….
Ο δρόμος με τις ακακίες (1956)
Της τύχης τα γραμμένα (1957)
Η μοίρα γράφει την ιστορία (1957)
Το αμαξάκι (1957)
Κρυστάλλω (1959)
Χαμένα όνειρα (1961)
Η Ελληνίδα και ο έρωτας
Αθώα ή ένοχη; (1963)
Ο μετανάστης (1965)

Σειρές που έχει παίξει 
Αθάνατες ιστορίες αγάπης 1976 ΥΕΝΕΔ
Μικρογραφίες 1987 ΕΤ1 Ξ
ένος ανάμεσά μας 2005 ΑΝΤ1
Οδός Πανεπιστημίου δεν υπάρχει 1985 ΕΡΤ
Περί ανέμων και υδάτων 2000 Mega

Με πληροφορίες από star.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *