Συλλήψεις αρχαιοκαπήλων απο την ομάδα ΟΠΚΕ Πιερίας

Στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κατερίνης οι τρείς συλληφθέντες ανάμεσά τους και ένας αστυνομικός

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα αρχαιοκαπήλων από την ομάδα ΟΠΚΕ της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πιερίας σε συνεργασία με την Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων και της Αστυνομικής Διευθύνσης Λάρισας. Οι άνθρωποι του κυκλώματος ανίχνευαν παράνομα και κάνανε ανασκαφές με σκοπό την περαιτέρω εμπορία των αντικειμένων που…..
ανακάλυπταν.

Την περασμένη Τετάρτη συνελήφθησαν με αυτόφωρη διαδικασία, σε περιοχές της Πιερίας και της Λάρισας, ένας 38χρονος υπαρχιφύλακας που υπηρετεί σε Υπηρεσία της Αττικής και δύο ιδιώτες ηλικίας 44 και 38 ετών. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και για αδικήματα τα οποία διέπραξαν: παράβαση της νομοθεσίας για την προστασία αρχαιοτήτων και της πολιτιστικής κληρονομιάς, παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου, πλαστογραφία, οπλοφορία και χρήση όπλων από αστυνομικούς και ψευδή υπεύθυνη δήλωση. Στη δικογραφία περιλαμβάνεται και ένας 57χρονος ο οποίος αναζητείται.

Σύμφωνα με την αστυνομία, το βράδυ της περασμένης Τετάρτης κατά τη διάρκεια ελέγχου σε όχημα ιδιοκτησίας του αστυνομικού στο οποίο επέβαιναν οι δυο συλληφθέντες ιδιώτες σε σημείο της Εθνικής Οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

– Δύο μαρμάρινα αγαλματίδια, γυναικείας και ανδρικής μορφής (Σύμφωνα με εκτίμηση της αρχαιολογικής υπηρεσίας τα αγαλματίδια είναι Κυκλαδίτικης Περιόδου και η αξία τους είναι ανεκτίμητη)

– Ένα πιστόλι 9mm και μία γεμιστήρα, που είναι το υπηρεσιακό όπλο του Υπαρχιφύλακα

– Δύο φυσίγγια διαμετρήματος 0,38mm και 9x19mm

– Tο υπηρεσιακό δελτίο ταυτότητας του αστυνομικού

– Δύο κινητά τηλέφωνα

– Τρείς ασπρόμαυρες φωτογραφίες που απεικονίζουν αρχαία αντικείμενα

– Διάφορα έγγραφα μεταξύ των οποίων και εκτυπώσεις από ηλεκτρονική εφαρμογή της Ελληνικής Αστυνομίας στην οποία είχε πρόσβαση ο αστυνομικός λόγω της ιδιότητας του

Στη συνέχεια η Αστυνομία προέβη σε έρευνες στη ευρύτερη περιοχή για τον εντοπισμό του Υπαρχιφύλακα ο οποίος εντοπίστηκε και συνελήφθη στον προαύλιο χώρο εγκαταλειμμένου καταστήματος στα παλιά διόδια Τεμπών – Λάρισας. Στο ίδιο σημείο εντοπίστηκε ένα Ι.Χ. τύπου τζιπ το οποίο ήταν ανασφάλιστο και προέκυψε ότι το κατείχε ο 44χρονος που συνελήφθη.

Επίσης προέκυψε ότι ο Υπαρχιφύλακας, που είχε διατεθεί τη συγκεκριμένη ημερομηνία (28-8-2013) σε εκτέλεση νυχτερινής υπηρεσίας, είχε δηλώσει ψευδώς ασθένεια.

Έπειτα από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι ο Υπαρχιφύλακας με τον 38χρονο συλληφθέντα είχαν έρθει σε επαφή με τον άλλο συλληφθέντα (τον 44χρονο) μέσω του 57χρονου ο οποίος αναζητείται. Η επαφή αυτή πραγματοποιήθηκε προκειμένου ο 44χρονος να μεσολαβήσει για την πώληση των αγαλματίδιων σε γνωστό του πρόσωπο. Όπως προέκυψε οι δύο άνδρες είχαν συναντηθεί την ίδια μέρα πριν τη σύλληψη τους στην περιοχή του Πλαταμώνα Πιερίας χωρίς όμως να πραγματοποιηθεί η αγοραπωλησία.

Στο πλαίσιο των ερευνών που πραγματοποιήθηκαν, στην κατοχή του Υπαρχιφύλακα και στην οικία του στην Αττική, βρέθηκαν ένα κινητό και το Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας το οποίο είχε δηλώσει ψευδώς ότι είχε χάσει. Στην οικία του 44χρονου βρέθηκαν 2 χρυσά ή επιχρυσωμένα νομίσματα, τρείς έγχρωμες εκτυπώσεις που απεικονίζουν αρχαία αντικείμενα και το χρηματικό ποσό των 445ευρώ. Στην κατοχή του 38χρονου βρέθηκε το χρηματικό ποσό των 870ευρώ. Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία του 57χρονου που αναζητείται βρέθηκαν 13 έγχρωμες εκτυπώσεις που απεικονίζουν διάφορα αρχαία αντικείμενα και πίνακες, δύο βιβλία σχετικά με αρχαία αντικείμενα και αρχαιολογικούς χώρους, ένας ανιχνευτής μετάλλων, ένα σύστημα ασύρματης ενδοεπικοινωνίας και ένας αρχαιολογικός χάρτης Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού.

Οι τρείς συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κατερίνης και η έρευνα συνεχίζεται προκειμένου να εντοπιστεί το εύρος της παράνομης δραστηριότητας και της οργάνωσης, να εξακριβωθεί η τυχόν συμμετοχή των μελών και σε άλλα συναφή αδικήματα και να προσδιοριστεί η προέλευση και ο τρόπος κτήσης των αρχαιοτήτων.

Ο Υπαρχιφύλακας τέθηκε σε διαθεσιμότητα και διατάχθηκε εις βάρος του ένορκη διοικητική εξέταση.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *