Όλο το παιχνίδι με τη Εθνική, η αμκ και το στοίχημα με τη μετοχή

Στην τελική ευθεία για την αύξηση κεφαλαίου η Εθνική Τράπεζα αγωνίζεται να κρατήσει την μετοχή της στο 1 ευρώ γιατί έτσι…

θα μπορέσει να υλοποιήσει τα σχέδιά της για τους όρους άντλησης των απαιτούμενων κεφαλαίων. Σύμφωνα με αυτό τον σχεδιασμό που έχει γνωστοποιηθεί στους μεγαλομετόχους και τους νέους επενδυτές αλλά δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί επίσημα, της ΑΜΚ θα προηγηθεί reverse split με το οποίο οι 10 μετοχές θα γίνουν 1 η τιμή της οποίας στο ταμπλό θα πρέπει, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, να είναι κατ ελάχιστον 10 ευρώ.

Στη συνέχεια θα δρομολογηθεί η ΑΜΚ με την έκδοση 2,7 μετοχών για κάθε μια (μετά το reverse split) παλαιά μετοχή με τιμή διάθεσης κάθε νέας, μετά ένα μάλλον δυσνόητο υπολογισμό, στα 3,7 ευρώ. Δηλαδή ο παλαιός μέτοχος που διέθετε 1000 μετοχές θα βρεθεί με 100 και με την ΑΜΚ μετά την άσκηση των δικαιωμάτων θα λάβει 270 νέες μετοχές με συνολικό κόστος 999 ευρώ.

Ελπίζεται ότι η μετοχή θα κρατήσει στο ταμπλό τα 10 ευρώ για να αρχίσουν να διαπραγματεύονται σ αυτή την τιμή και οι νέες μετοχές όταν εισαχθούν στο ΧΑ.

Με πρώτη ματιά όταν εισαχθούν οι νέες μετοχές, αν διατηρηθεί σ αυτά τα επίπεδα η τιμή της μετοχής, προκύπτει ένα τεράστιο κερδοσκοπικό κενό ανάμεσα στα 10 ευρώ και τα 3,7 ευρώ που θα κοστίσουν οι νέες μετοχές που θα προσπαθήσουν όλοι να το εκμεταλλευθούν. Για αυτό και εκτιμάται ότι η μετοχή δεν θα μπορέσει να κρατήσει τα 10 ευρώ και θα υποχωρήσει αρκετά χαμηλότερα, τουλάχιστον τον πρώτο καιρό που θα πιεστεί από μεγάλες ρευστοποιήσεις.

Στο σχέδιο αυτό δεν έχουν υπολογιτεί οι συνέπειες από την αποκοπή του δικαιώματος, μετά την οποία θα μειωθεί αυτομάτως η τιμή και θα ενταθούν και οι πιέσεις. Προφανώς η διοίκηση υπολογίζει σε ιδιαίτερα αυξημένη ζήτηση του δικαιώματος, η οποία θα οδηγήσει σε εκρηκτική άνοδο της τιμής.

Σε κάθε περίπτωση η διοίκηση αναμένεται να ανακοινώσει στο κοινό τους όρους εντός των επομένων εβδομάδων, εκτός αν το εγχείρημα πάρει… παράραση.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *