Απομονωμένη η Βρετανία στην ΕΕ για το πλαφόν στα μπόνους τραπεζιτών

«Δεν μπορώ να υποστηρίξω την πρόταση που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο τραπέζι» δήλωσε στη συνεδρίαση του Ecofin στις Βρυξέλλες ο…

Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν με το βλέμμα στο Σίτι του Λονδίνου, με συνέπεια να μετατίθεται η λήψη της οριστικής απόφασης για την επιβολή πλαφόν στα μπόνους των ανώτατων τραπεζικών στελεχών.

Η Βρετανία στέκεται μόνη απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία στηρίζει με ευρεία πλειοψηφία το πλαφόν στα μπόνους των τραπεζιτών. Θα ακολουθήσουν με περαιτέρω διαβουλεύσεις, όμως οι υπουργοί θα ξεκινήσουν την οριστικοποίηση τεχνικών λεπτομερειών της απόφασης εν όψει σχετικής ψηφοφορίας τον Απρίλιο στο Ευρωκοινοβούλιο, όπως αναφέρει το BBC.

Ο Τζορτζ Όσμπορν άφησε να εννοηθεί στο Ecofin ότι η Βρετανία θα συμφωνούσε σε ένα τέτοιο μέτρο εάν της δινόταν περισσότερος χρόνος.

Οι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν να επανεξετάσουν το σχέδιο να περιοριστούν τα επιδόματα απόδοσης για τους επικεφαλής τραπεζών, ώστε να μην ξεπερνούν την ετήσια αποζημίωσή τους ή το διπλάσιό της υπό τον όρο ότι θα εγκρίνεται κάτι τέτοιο από τα συμβούλια των μετόχων τους.

Ο Τζορτζ Όσμπορν είπε στους ομολόγους του κατά την διάρκεια της συζήτησης ότι «δεν μπορούμε να ταχθούμε υπέρ της πρότασης που βρίσκεται στο τραπέζι αυτή τη στιγμή».

Ωστόσο, «εάν σημειώσουμε πρόοδο τις επόμενες δύο εβδομάδες […] νομίζω ότι ο υπουργός Οικονομικών του μεγαλύτερου χρηματοοικονομικού κέντρου στην Ευρώπη θα μπορεί να υποστηρίξει [μια τροποποιημένη πρόταση για το θέμα] ολόψυχα» προσέθεσε ο Όσμπορν αναφερόμενος στον εαυτό του.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανέφερε ότι «θα ήταν προτιμότερο» να επιτευχθεί συναίνεση με τη Βρετανία και περαιτέρω διαπραγματεύσεις θα λάβουν χώρα.

Ωστόσο, ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών και προεδρεύων της συνάντησηςΜάικλ Νούναν επισήμανε πως οι υπουργοί θα ξεκινήσουν τώρα την οριστικοποίηση των τεχνικών λεπτομερειών.

«Σημειώνω ότι έχουμε μια ευρεία πλειοψηφία υπέρ του πακέτου προτάσεων της συμβιβαστικής φόρμουλας» επισήμανε. Και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι «τεχνικής φύσης» δυσχέρειες ανάμεσα στα κράτη-μέλη θα διευθετηθούν στη διάρκεια διαπραγμάτευσης εν ευθέτω χρόνω, με σκοπό να υπάρξει ένα κλίμα συναίνεσης.

Αίσθηση προκάλεσε, εν τω μεταξύ, η τοποθέτηση του προεδρεύοντος του 17μελούς Eurogroup ολλανδού Γερούν Ντάισελμπλουμ τα μπόνους να μην ξεπερνούν το 20% των ετήσιων αποδοχών.

«Πρέπει ο τραπεζικός τομέας να έχει δυνατή σχέση με την πραγματική οικονομία, με τους ανθρώπους. Αυτοί ανησυχούν πολύ για το πώς εξελίσσονται τέτοια πράγματα» υπογράμμισε ο ολλανδός υπουργός των Οικονομικών και επικεφαλής του Eurogroup.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχεδιάζει να ψηφίσει τον Απρίλιο για τη συμφωνία που είχε συναφθεί με την ιρλανδική προεδρία της ΕΕ και εναρμονίζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία με τους διεθνείς κανόνες για την ενίσχυση των τραπεζών έναντι μελλοντικών κρίσεων που είναι γνωστοί ως Βασιλεία ΙΙΙ.

Το Ευρωκοινοβούλιο επέμεινε ότι ο περιορισμός των επιδομάτων όφειλε να προστεθεί στη συμφωνία αυτή, ώστε να κατευναστεί η οργή της κοινής γνώμης για τις προκλητικές αποζημιώσεις τραπεζικών στελεχών εν μέσω της κρίσης.

Στο δημοψήφισμα που διεξήχθη στην Ελβετία επί του θέματος το Σαββατοκύριακο, η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών τάχθηκε υπέρ της επιβολής μέτρων για τον περιορισμό των αποζημιώσεων στελεχών τραπεζών.

Ο Μάικλ Νούναν διευκρίνισε ότι το ζήτημα θα αποτελέσει αντικείμενο διαβούλευσης ανάμεσα στους μόνιμους πρεσβευτές των κρατών-μελών της ΕΕ στις Βρυξέλλες και των ηγεσιών των κοινοβουλευτικών ομάδων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξέφρασε την ελπίδα ότι τα κράτη-μέλη θα συμφωνήσουν στη μεταρρυθμιστική νομοθεσία για τα μπόνους και θα την εφαρμόσουν.

Άλλο θέμα σε εκκρεμότητα είναι από πότε ακριβώς θα ισχύει η μεταρρύθμιση.

Σύμφωνα με τον επίτροπο θεμάτων Εσωτερικής αγοράς, Μισέλ Μπαρνιέ, η ημερομηνία πρέπει να οριστεί για την Πρωτοχρονιά του 2014, περίπου ταυτόχρονα με την έναρξη της λειτουργίας του νέου εποπτικού φορέα για τα τραπεζικά ιδρύματα της ευρωζώνης.

Κράτη-μέλη ζητούν ήδη περισσότερο χρόνο προσαρμογής.

Ο Μπαρνιέ επανήλθε ζητώντας την επιτάχυνση της διαπραγμάτευσης και τονίζοντας ότι θεωρεί πως «επήλθε ισορροπία ανάμεσα στην ενθάρρυνση δημιουργίας αξιών και την αποθάρρυνση της ανάληψης ακραίου οικονομικού κινδύνου».

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *