Η τακτική της αναβλητικότητας συμφέρει την Ελλάδα στο Σκοπιανό

Υπάρχει αληθινή απορία σχετικά με το σκοπό της επίσκεψης του κ. Νίμιτς στα Σκόπια και στην Αθήνα, κατά τη στιγμή που -όπως είπε και ο ίδιος- δεν έχει να υποβάλει κάποια καινούργια πρόταση. Θα μπορούσαμε να υποθέσουμε, ότι ο σκοπός του ήταν διερευνητικός, προκειμένου να διαπιστώσει τη στάση των δύο χωρών σχετικά με το αίτημα ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Μόνον έτσι μπορεί να εξηγηθεί, ότι ο κ. Νίμιτς συνοδευόταν και….
από ΝΑΤΟικό αξιωματικό.
Να σημειωθεί επίσης, ότι ούτως ή άλλως η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει εξουσιοδότηση να ασχοληθεί με αυτό το τόσο σοβαρό θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, γι’ αυτό και υπήρξε η έκπληξη σχετικά με την αποδοχή από τον κ. Παπαδήμο, της πρόσκλησης του κ. Γκρούεφσκι να συναντηθούν. Να συζητήσουν τι;
Πάντως, οι Σκοπιανοί εκδήλωσαν τη δυσαρέσκειά τους για την επίσκεψη του κ. Νίμιτς και της συνοδείας στον αρχαιολογικό χώρο της Πέλλας. Όχι διότι φοβήθηκαν μήπως ο κ. Νίμιτς μάθει την αλήθεια σχετικά με την καταγωγή του Μ. Αλεξάνδρου και των Μακεδόνων -είναι αρκετά ευφυής ο κ. Νίμιτς, ώστε γνωρίζει τι συμβαίνει- αλλά διότι η επίσκεψη σηματοδότησε αμφισβήτηση των λεγομένων τους.
Γνωρίζει επίσης και ο κ. Γκρούεφσκι, ότι η αμερικανική υποστήριξη προς τη χώρα του δεν είναι τόσο σθεναρή όσο την εποχή του κ. Μπους. Οι Η.Π.Α. έχουν εξασφαλίσει, μέσω των Βαλκάνιων πολιτικών, την απομάκρυνση των ανταγωνιστών τους από τη βαλκανική χερσόνησο. Η δε επικρατούσα κατάσταση παρέχει την απαιτούμενη ασφάλεια στους αγωγούς φυσικού αερίου, εάν και πότε θα αρχίσει η εγκατάστασή τους. Αυτό φυσικά, δεν σημαίνει ότι δεν ενδιαφέρονται για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Όχι πάντως με τον ίδιο ζήλο, όπως και προ τεσσάρων ετών.
Αυτός είναι και ο λόγος που η κυβέρνηση των Σκοπίων δραστηριοποιείται εντονότατα για να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα ένταξης τον ερχόμενο Μάιο, που θα διεξαχθεί η Σύνοδος του ΝΑΤΟ. Ήδη, οι απανταχού Σκοπιανοί κινητοποιήθηκαν, προκειμένου να συγκεντρώσουν 100.000 υπογραφές σε κείμενο, που θα αποσταλεί στον κ. Ομπάμα ως μέσο πίεσης. Αυτή τη φορά έχουν το επί πλέον επιχείρημα της απόφασης του Δικαστηρίου της Χάγης, που δεν έχει μεν κάποια νομική συνέπεια εις βάρος της χώρας μας, αλλά χρησιμοποιείται ως προπαγανδιστικό χαρτί από τους Σκοπιανούς.
Αλλά τώρα, έχουν εναντίον τους και τους Βουλγάρους, όπως και τους Αλβανούς της χώρας τους. Ο κ. Τάτσι, αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος, του δεύτερου σε δύναμη αλβανικού κόμματος των Σκοπίων δήλωσε, ότι η στάση των Αλβανών στη διάρκεια της διαμάχης για το όνομα είναι φιλο-ελληνική:
«Νομίζω ότι είναι η τελευταία φορά που θα πω ανοικτά ότι η θέση των Αλβανών είναι υπέρ της ελληνικής στάσης. Ο πόλεμος του Γκρούεφσκι και των Σλάβων να διατηρήσουν το όνομα «Μακεδονία» ως συνέχεια μιας αρχαίας κληρονομιάς, καθώς και της εθνικής ταυτότητας, είναι πόλεμος αντι-αλβανικός και ανθελληνικός. Ο εθνικισμός και ο ναζισμός αυτής της κυβέρνησης είναι στην πραγματικότητα ανθελληνικός και αντι-αλβανικός».
Και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι είναι η τελευταία φορά που θα πω, ως Αλβανός, ότι αυτό το κράτος είναι και αλβανικό, και οπωσδήποτε θα ταίριαζε σε εμάς τους Αλβανούς η αλλαγή της ονομασίας, ώστε να ταυτιστούμε με το νέο όνομα του κράτους αυτού».
Οι δε Βούλγαροι, επαναλαμβάνουν συνεχώς ότι θα βοηθήσουν μεν τους Σκοπιανούς σε ένταξή τους στα διεθνή φόρα, με την προϋπόθεση όμως, ότι θα πάψουν να υποστηρίζουν ότι είναι «Μακεδόνες», αφού είναι Βούλγαροι (που είναι και η αλήθεια).
Επομένως, και με τους Αμερικανούς ενοχλημένους από τις φαιδρότητες του κ. Γκρούεφσκι, σταθερή υποστήριξη έχουν μόνον από τους Τούρκους. Αλλά, θα πρέπει πρώτα να ανακτήσει η Τουρκία την παλαιά της επιρροή στο ΝΑΤΟ -το οποίο την βλέπει με καχυποψία λόγω του νεοθωμανισμού της- για να έχει κάποιο αποτέλεσμα η τουρκική υποστήριξη.
Η Ελλάδα, θα πρέπει να τραβήξει σε μάκρος χρόνου, όσο μπορεί, την υπόθεση αυτή, διότι η διάλυση του κράτους των Σκοπίων είναι η πιθανότερη από όλες τις εκδοχές για το μέλλον του.

Ο Μακεδών

http://voria.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *