Μόνη και έρημη η κυβέρνηση στο Α’ Τμήμα για το δημοψήφισμα

Σε χειρισμούς με τους οποίους τελικά ομογενοποιεί τη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης κατέφυγε η κυβέρνηση, προκειμένου να μην πιει το πικρό ποτήρι της συζήτησης για το δημοψήφισμα. Υλοποιώντας την εισήγηση Βορίδη, το Μαξίμου καταφέρνει να εμφανίσει όλη την αντιπολίτευση απέναντί του. Ώς αργά χθες το βράδυ συνεχίζονταν οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στα κόμματα της αντιπολίτευσης για να…
έχουν σήμερα παρόμοια στάση.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν νομιμοποιούν το πραξικόπημα Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ για τη ΔΕΗ

Η εισήγηση Βορίδη προέβλεπε ότι το θερινό τμήμα της Βουλής θα αποφανθεί αν αθροίζονται οι υπογραφές των βουλευτών – διαδικασία που δεν προβλέπεται στο Σύνταγμα και στον κανονισμό της Βουλής. Και, όλως τυχαίως, αυτό ακριβώς αποφάσισαν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής κατά τη χθεσινή έντονη συνεδρίασή της…

Αμέσως μετά στον ΣΥΡΙΖΑ συνεδρίασαν η Πολιτική Γραμματεία και η Κοινοβουλευτική Ομάδα και αποφάσισαν να μην παραστεί το κόμμα στη συνεδρίαση. Ο Πάνος Καμμένος πρότεινε στη σημερινή συνεδρίαση να παραστούν εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης μόνο για να ανακοινώσουν την αποχώρηση των κομμάτων (η κοινοβουλευτική ομάδα συνεδρίαζε αργά χθες). Η ΔΗΜ.ΑΡ. προσανατολιζόταν είτε στην αποχή από τη συνεδρίαση είτε στην καταγγελία και μετά στην αποχώρηση. Το ΚΚΕ ανακοίνωσε ότι οι βουλευτές του “δεν θα πάρουν μέρος σε αυτή τη διαδικασία”.
Μιλώντας με δημοσιογράφους, ο βουλευτής της Ν.Δ. Προκόπης Παυλόπουλος είπε ότι οι υπογραφές αθροίζονται. Υπέρ της σύγκλησης της ολομέλειας για να αποφανθεί αν αθροίζονται οι υπογραφές τάχθηκε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Απόστολος Κακλαμάνης.

ΣΥΡΙΖΑ: Αντιδημοκρατική εκτροπή

Η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ από κοινού με την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος ενέκριναν την πρόταση του προεδρείου της Κ.Ο. για τη μη νομιμοποίηση της διαδικασίας συζήτησης στο θερινό τμήμα. “Η κυβερνητική απόφαση είναι απολύτως αντισυνταγματική, παραβιάζει κατάφωρα τον κανονισμό της Βουλής και κινείται στην κατεύθυνση μιας βαθιά αντιδημοκρατικής εκτροπής” τονίζουν σε ανακοίνωσή τους.

Φ. Κουβέλης: Μη μας αθροίζετε με Χ.Α.

Από την πλευρά του, ο Φώτης Κουβέλης δίνει έμφαση στο να μην προσμετρηθούν οι υπογραφές της ΔΗΜ.ΑΡ. με εκείνες της Χρυσής Αυγής. “Από την πρώτη στιγμή, κατέστησα σαφές ότι η Δημοκρατική Αριστερά, στη διαδικασία υποβολής της πρότασης για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, δεν πρόκειται να δεχθεί να συνυπολογισθούν και, δι’ αυτού του τρόπου, να νομιμοποιηθούν οι υπογραφές βουλευτών της Χρυσής Αυγής για τον σχηματισμό του αναγκαίου αριθμού των 120 βουλευτών”, δήλωσε.
“Για μας, υπέρτερη δημοκρατική υποχρέωση είναι η απομόνωση του ναζιστικού μορφώματος. Κανείς βουλευτής της ΔΗΜ.ΑΡ. δεν πρόκειται να επιτρέψει στη Χρυσή Αυγή να καταστεί παράγοντας της διεξαγωγής ή μη της κορυφαίας, όσο και αναγκαίας δημοκρατικής διαδικασίας, όπως είναι το δημοψήφισμα”, πρόσθεσε.

ΚΚΕ: Υπάρχουν 120

Το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του ξεκαθάρισε πως “παρόλο που η πρόταση του ΚΚΕ είναι διαφορετική από τις προτάσεις των άλλων κομμάτων, υπάρχουν οι προϋποθέσεις να συγκληθεί η ολομέλεια της Βουλής, να γίνει συζήτηση και να αποφανθεί το σώμα για το δημοψήφισμα. Το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση έχει μεγάλες ευθύνες γιατί, προκειμένου να καλύψει την αρνητική στάση της για τη σύγκλιση της ολομέλειας της Βουλής, παραπέμπει το ζήτημα στο θερινό τμήμα για μια προσχηματική συζήτηση με προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα”. Υπογραμμίζεται ότι το ΚΚΕ στη διάσκεψη των προέδρων τέσσερις φορές δήλωσε ότι οι υπογραφές του αθροίζονται με των άλλων κομμάτων.

Ένταση στη διάσκεψη

Νωρίτερα, στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής υπήρξε το θέατρο του παραλόγου, με τους εκπροσώπους της Ν.Δ. (που έχει την πλειοψηφία) και του ΠΑΣΟΚ να λένε ότι οι υπογραφές δεν αθροίζονται, ότι είναι δημοσιονομικό και όχι κοινωνικό θέμα (αν και τα έσοδα από την πώληση της ΔΕΗ πάνε στη ΔΕΗ και όχι στον προϋπολογισμό). Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης είπε ότι δεν παίρνει την ευθύνη και πρότεινε να αποφασίσει το θερινό τμήμα.

Έντονα αντέδρασαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Από τον ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλαν “βαθιά αντιδημοκρατική εκτροπή” εκ μέρους της κυβέρνησης και πρακτική με την οποία καθίσταται “κουρελόχαρτο” το Σύνταγμα και διάτρητος ο κανονισμός της Βουλής. Οι Παναγιώτης Λαφαζάνης, Νίκος Βούτσης και Γιάννης Δραγασάκης πρότειναν να συγκληθεί η ολομέλεια της Βουλής, καθώς υπάρχουν πάνω από 120 υπογραφές βουλευτών της δημοκρατικής αντιπολίτευσης. Μετά τη διάσκεψη η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίνα Χρυσοβελώνη κατηγόρησε τον πρόεδρο της Βουλής για “ανακυβίστηση”.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι η διάσκεψη δεν μπορεί να λάβει απόφαση για ένα καίριο θέμα άσκησης δικαιωμάτων της μειοψηφίας και αποχώρησε από την ψηφοφορία στη διάσκεψη. “Δεν νομιμοποιούμε ότι μπορεί να συγκληθεί το θερινό τμήμα και να θέσει υπό αμφισβήτηση τη διεξαγωγή της συζήτησης για δημοψήφισμα” έλεγαν οι Π. Λαφαζάνης και Ν. Βούτσης, μιλώντας για προειλημμένη πολιτική απόφαση της κυβέρνησης, αφού “ένα κατεξοχήν αναφαίρετο δικαίωμα του Συντάγματος καταστρατηγείται”, με την πλειοψηφία που ψήφισε το νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ να καλείται να αποφασίσει αν η μειοψηφία έχει δικαίωμα να θέσει ένα ερώτημα. “Πρόκειται για έναν τραγέλαφο, μία αθλιότητα”, τόνισαν, προσθέτοντας πως “τη στιγμή που θεωρούμε ότι για τα συνταγματικά δικαιώματα αποφασίζει η κυβέρνηση, μιλάμε για περιορισμένη δημοκρατία”.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *