Γονάτισε η αγορά το Πάσχα


Ξεκάθαρο γίνεται το γεγονός πως η κρίση, μετά το «θεωρητικό» – χρηματοοικονομικό της επίπεδο, περνά πλέον και στην πραγματική οικονομία. Η χαμηλή πτήση των πωλήσεων στη διάρκεια της πασχαλινής περιόδου είναι ανάλογη με την πτωτική πορεία των εισοδημάτων χιλιάδων Ελλήνων, οι οποίοι πλέον “μαζεύονται” υπό το άγχος της οικονομικής στενότητας.

Αποτέλεσμα όμως αυτής της ασφυκτικής κατάστασης είναι πολλές επιχειρήσεις να βρίσκονται στα πρόθυρα χρεοκοπίας καθώς άλλη μια σημαντική περίοδος για την πορεία των πωλήσεων χάθηκε.

Ειδικότερα, πτώση της τάξης του 10 έως 15% κατέγραψε ο…
.

κλάδος των παιχνιδιών, μια αγορά με εποχικότητα ως προς την πασχαλινή περίοδο. Ακόμα και επιχειρήσεις όπως η Jumbo ή η Ζαχαριάς παρουσίασαν πεσμένους τζίρους την στιγμή που μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα στις μικρομεσαίου χαρακτήρα εταιρίες.

Κραχ όμως υπήρξε και στην αγορά της ένδυσης και υπόδησης, με προφανή θύματα χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις. Η κάμψη των τζίρων εκτιμάται πως άγγιξε το 20% συγκριτικά με την περυσινή πασχαλινή περίοδο γεγονός που ανοίγει το διάλογο για το αύριο.

Όπως τόνισε στο protothema.gr ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος κ. Αντώνης Ζαϊρης «η κατάσταση στο λιανεμπόριο είναι πολύ πιο δύσκολη από αυτήν που ο κάθε πολίτης φαντάζεται» ενώ ταυτόχρονα προμηνύει μια εξόχως δύσκολη συνέχεια για το τρέχον έτος.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως ακόμα και παραδοσιακά προπύργια της κατανάλωσης όπως η Κηφισιά ή η Γλυφάδα παρουσίασαν κάμψη πωλήσεων έως και κατά 15% με αποτέλεσμα συχνά να είναι τα λουκέτα καταστημάτων.

Έγκυρες πηγές αναφέρονται και σε μειωμένη κατανάλωση αμνοεριφίων έως και 10%.
Βέβαια συνολικά τα σούπερ μάρκετ κινήθηκαν σε ουδέτερο πρόσημο, όμως ο προβληματισμός για το μέλλον του κλάδου είναι σαφείς.

Μεγάλες υπήρξαν τέλος οι απώλειες της πασχαλινής περιόδου και για τις αγορές των επίπλων (-15%), του αυτοκινήτου (-50%), των καλλυντικών (-5 έως 10%) κ.ά.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *