Δάνεια και Εθνική Ανεξαρτησία στην εποχή Κ.Καραμανλή. Υπόθεση Μέρντεν

Του πολίτη 
Παναγιώτη Παπαγαρυφάλλου

Βρισκόμαστε στο Νοέμβριο του 1958 και ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής και ο υπουργός των Εξωτερικών Ε. Αβέρωφ πηγαίνουν στη Γερμανία “όπου διαπραγματεύονται τη σύναψη κρατικού δανείου ύψους 200 εκατομμυρίων μάρκων”.
Η κυβέρνηση της Βόννης, για να ….
δώσει το δάνειο, θέτει ως όρο ν’ αφεθεί ελεύθερος ο εγκληματίας πολέμου Μ. Μέρντεν “που είχε διατελέσει γενικός διοικητής Θεσσαλονίκης κατά την κατοχή και βαρύνεται με κατηγορίες για σωρεία σοβαροτάτων αδικημάτων”, και για το λόγο αυτό καταδικάστηκε από την ελληνική δικαιοσύνη (κάποτε, κάποτε λειτουργεί η Δικαιοσύνη όχι μόνο για τους Ραμά).
Γράφει ο Τ. Τρίκκας: “Στις 20/1/1959, η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή νομοσχέδιο “περί αναστολής διώξεως εγκληματιών πολέμου”, το οποίο όμως δεν αφορούσε και τον Μέρντεν, “που κατηύθυνε τις επιχειρήσεις για τη σύλληψη και αποστολή στα στρατόπεδα εξόντωσης 40.000 Ισραηλιτών της Θεσσαλονίκης και για τη λεηλασία των περιουσιών τους και το δικαστήριο του επέβαλε ποινή 25 ετών”.
Αλλά, η “υπερήφανη Ελλάς” – όπως χρόνια και χρόνια μας πιπιλίζουν οι κυβερνώντες – ψηφίζει το νομοσχέδιο, με την πλειοψηφία της ΕΡΕ, και “στις 5/11/1959, ο Μέρντεν αποφυλακίζεται και απελαύνεται από την Ελλάδα” (Για το ζήτημα αυτό που συγκλόνισε την ελληνική πολιτική ζωή βλ. Τ. Τρίκκα: “ΕΔΑ (1951-1967), τόμ. Β΄εκδ. “Θεμέλιο”, 2009, σελ. 761 επ. όπου το Κεφάλαιο: “Υπόθεση Μέρτεν”). Αυτή –και όχι μόνο- ήταν η κατάληξη της επαιτείας της ελληνικής κυβέρνησης για δανεικά.
Πάντα τα δάνεια υποτάσσουν άτομα, οικογένειες και κράτη, τα οποία εκτελούν τις αποφάσεις και τις θελήσεις των δανειστών. Όπως ακριβώς συμβαίνει και τώρα με το ΔΝΤ χάρις στις φροντίδες των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
Τι περιμένετε ρε “υπερήφανοι” Ελληναράδες να σας κάνουν οι ξένοι δανειστές; Δεν θα σας πηδήσουν;

 ethnikonthematon.blogspot.com

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

7 Comments

  1. Ανώνυμος

    Για την υπόθεση Μέρτεν υπάρχουν κι άλλες "ιστοριούλες" που τις έφαγε το….σκοτάδι. Ψάξτε για κάποια ονόματα όπως Τάκος Μακρής(δικηγόρος της Θεσσαλονίκης και υπουργός της ΕΡΕ τότε), Δοξούλα(σύζυγος του Μακρή και γραμματέας του Μέρτεν στην κατοχή), όπως και γιατί εξαφανίστηκε από την ελληνική επικράτεια το τεύχος Σεπτεμβρίου 1960 του Der Spiegel, πώς απελευθερώθηκε άρον-άρον ο Μέρτεν από τις ελληνικές φυλακές, για την ψήφιση νόμου από την κυβέρνηση της ΕΡΕ που ουσιαστικά σταματούσε τις διώξεις κατά των γερμανών εγκληματιών πολέμου, για το ότι η Ελλάδα δεν ήγειρε αξιώσεις για το κατοχικό δάνειο και τις γερμανικές λεηλασίες και τέλος για ένα σκάνδαλο του 1955 με την πανταχού παρούσα Siemens. Φυσικά είναι η εποχή που η Γερμανία με τη βοήθεια των "φίλων" της ξαναστέκεται στα πόδια της, η ελληνική ύπαιθρος ερημώνει, οι Έλληνες στέλνονται μαζικά στη Γερμανία για εργατικά χέρια, ώστε να συντελέσουν στο"γερμανικό θαύμα", και οι ελληνικές μεγαλουπόλεις γίνονται βορά στις διαθέσεις του κράτους της αντιπαροχής. Έτσι πιθανόν να εξηγούνται κάποια διόλου τυχαία πράγματα όπως και το πώς η ιστορία έχει συνέχεια που φτάνει ως τις μέρες μας…

    Reply
  2. ΕΛΛΗΝΑΣ

    ΕΧΕΤΕ ΚΑΘΙΣΕΙ ΠΟΤΕ ΝΑ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΑΝ ΣΕ ΑΛΛΗ ΧΩΡΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΝΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ 3 ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ; Ο ΝΤΕ ΓΚΩΛ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΙΧΕ ΓΙΟ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΟΥ ΠΑΡΕΔΩΣΕ ΔΑΚΤΥΛΙΔΙ ΕΞΟΥΣΙΑΣ. ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΑ ΚΡΑΤΗ ΟΠΟΥ ΥΠΗΡΧΑΝ ΜΕΓΑΛΟΙ ΗΓΕΤΕΣ. ΕΔΩ ΟΜΩΣ ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΛΛΟΙ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΔΕΣ, ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΔΕΣ; ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΠΟΓΟΝΟΥΣ ΠΟΥ ΠΡΟΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΓΓΟΝΙΑ ΜΑΣ. ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΞΙΟΙ ΤΗΣ ΤΥΧΗΣ ΜΑΣ.

    Reply
  3. Ανώνυμος

    ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΙΣΤΟ ΚΥΚΛΩΜΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΦΗΝΟΥΝ ΑΛΛΟΥΣ ΝΑ ΟΡΘΩΣΟΥΝ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΗΜΑ. ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΚΑΠΟΤΕ ΤΟΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΣΕ Ο ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ, ΑΛΛΑ ΛΟΓΩ "ΜΗ ΕΠΑΡΚΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΒΑΡΟΥΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΠΙΣΜΑΤΟΣ" , ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΑΔ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ, ΤΟΝ ΕΞΩΠΕΤΑΞΕ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ…

    Reply
  4. Ανώνυμος

    ΑΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΩΗΝ ΟΛΟΙ ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΙ ΚΑΝΑΝ…..ΤΩΡΑ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ
    ΑΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΤΩΡΑ ΑΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΝΕΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΧΩΡΙΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ιΔΙΟΥΣ,….ΧΩΡΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ.

    Reply

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *