Οι αλλαγές με τα βιβλιάρια υγείας – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ασφαλισμένοι

Απλοποιείται η διαδικασία απογραφής των ασφαλισμένων του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ) και τροποποιείται η διαδικασία απόδοσης της ασφαλιστικής ικανότητας (βιβλιάριο υγείας), λόγω της δημιουργίας Εθνικού Κέντρου Δικαιούχων Περίθαλψης……

Σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Εργασίας, καταργείται η χειρόγραφη θεώρηση των βιβλιαρίων υγείας και η αποστολή ή επικόλληση της αυτοκόλλητης ετικέτας, ενώ δημιουργείται Εθνικό Μητρώο Δικαιούχων Περίθαλψης στην «Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε.».

Σε εγκύκλιο του ΙΚΑ, με την οποία κοινοποιείται η υπουργική απόφαση, διευκρινίζεται ότι η νέα διαδικασία απογραφής, αφορά όλα τα ημεδαπά ή αλλοδαπά φυσικά πρόσωπα που αναλαμβάνουν για πρώτη φορά εργασία ασφαλιστέα στο ΙΚΑ ή στην ασφάλιση φορέων, κλάδων ή λογαριασμών, τις εισφορές των οποίων εισπράττει ή συνεισπράττει το Ι.Κ.Α., για να τους αποδοθεί Αριθμός Μητρώου Ασφαλισμένων.

Για τους ασφαλισμένους που θα προσέρχονται στα τμήματα Μητρώου, για έκδοση, αντικατάσταση οικογενειακού βιβλιαρίου υγείας ή για να προσθέσουν νέο μέλος οικογενείας στο ήδη υπάρχον οικογενειακό βιβλιάριο, η ασφαλιστική ικανότητα θα χορηγείται στον Αριθμό Μητρώου Ασφαλισμένου (Α.Μ.Α.) του μέλους, αφού προηγηθεί η απογραφή του.

Ο αποδιδόμενος Α.Μ.Α. του έμμεσου μέλους θα συμπληρώνεται μαζί με τον Α.Μ.Κ.Α. στο οικογενειακό βιβλιάριο υγείας κάτω από τη θέση της ……………………..ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *