Η Γερουσία έγινε μεσιτικό γραφείο!

Το πρώην ξενοδοχείο «Μπολόνια» στο κέντρο της Ρώμης

Σχεδόν 82 εκ ευρώ αποκαλύφθηκε ότι έχουν κοστίσει τα γραφεία των Ιταλών γερουσιαστών από το 1997, προκαλώντας νέο κύμα αγανάκτησης.
Πρόκειται για νέο σκάνδαλο με κοινοβουλευτικά έξοδα, που εντοπίστηκε κατά τον έλεγχο των ενοικιαστηρίων που αφορούν τα γραφεία των 86 Ιταλών γερουσιαστών μετά την 1η Μαΐου 1997. Προκύπτει ότι οι Ιταλοί φορολογούμενοι έχουν πληρώσει το θηριώδες ποσό του ενός εξ ευρώ για τον….
κάθε γερουσιαστή (950 χιλιάδες ευρώ, δηλαδή 67.857 ε τον χρόνο, δηλαδή 5.654 ε τον μήνα).

Ενοίκια υπερβολικά για ένα δωμάτιο στο κέντρο της Ρώμης, όταν οι ελεγκτές ανακοίνωσαν ότι με το ίδιο μηνιαίο τίμημα μπορούν να νοικιαστούν περί τα δέκα διαμερίσματα εκτός κέντρου ή για τουλάχιστον δύο γραφεία των 123 τ.μ. στο πιο κεντρικό σημείο της πόλης.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο τότε Πρόεδρος της Γερουσίας Νικόλα Μαντσίνο και ο γ.γ. Νταμιάνο Νοτσίλλα υπέγραψαν με το κτηματομεσιτικό γραφείο του Σέρτζιο Σκαρπελλίνι ένα συμβόλαιο ενοικίασης του παλιού ξενοδοχείου «Μπολόνια», για να εγκατασταθούν εκεί τα 86 γραφεία των γερουσιαστών. Το συμφωνηθέν ποσό ήταν 1.807.599 τον χρόνο συν ΦΠΑ.

Ο Σκαρπελλίνι δεν είναι άγνωστος στο κύκλωμα. Είναι ιδιοκτήτης και του Μεγάρου Μαρίνι, όπου φιλοξενούνται τα γραφεία των βουλευτών και όπου το νούμερο είναι πολύ μεγαλύτερο (μισό δις ευρώ σε 13 χρόνια), καθώς ο εν λόγω κύριος προσφέρει και μια σειρά άλλες υπηρεσίες, όπως θυρωρείο, καθαριότητα, μπαρ κλπ!

Οι σχέσεις του με την Γερουσία χάλασαν όταν, το 2001, αποφασίστηκε να γίνει χρήση ενός όρου του συμβολαίου που επιτρέπει την αγορά του κτιρίου. Η τιμή ορίστηκε στα 24 περίπου εκ ευρώ από μια ad hoc επιτροπή, αλλά ο Σκαρπελλίνι διαφώνησε, με αποτέλεσμα η Γερουσία να αποσύρει την προσφορά της. Παρ’ όλα αυτά, το συμβόλαιο ενοικίασης ανανεώθηκε για άλλα δέκα χρόνια, μέχρι την 1η Μαΐου του 2013.

Και σα να μην έφθανε αυτό, ο νέος Πρόεδρος της Γερουσίας, ο Μαρτσέλλο Πέρα και ο καινούργιος γενικός γραμματέας, ο Αντόνιο Μαλασκίνι, αποφασίζουν να προχωρήσουν στην αγορά ενός «παλατσέττο» στο Λάργκο Τονιόλο και μάλιστα από την εταιρία ενός εν ενεργεία γερουσιαστή, του Φράνκο Ριγκέττι, γνωστού για τις μετακινήσεις του από το ένα κόμμα στο άλλο!

Το σκάνδαλο δεν σταματά εδώ. Μετά την αγορά του νέου κτιρίου, όπου θεωρητικά θα μετακινούνταν μερικά από τα γραφεία των γερουσιαστών που βρίσκονται στο πρώην ξενοδοχείο «Μπολόνια», αποκαλύφθηκε ότι τα δέκα διαμερίσματά του δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως γραφεία, ήσαν χαρακτηρισμένα ως κατοικίες και ο Δήμος της Ρώμης ηρνείτο να αποδεχθεί την αλλαγή χρήσης!

Η υπόθεση ξεμπλοκάρει το 2008, όταν ο δήμαρχος Βάλτερ Βελτρόνι αποφασίζει να βάλει υποψηφιότητα για την Βουλή και επιτυγχάνει την «συμμόρφωση» της πολεοδομίας, με την βοήθεια μιας γυναίκας που κατέχει διευθυντικό αξίωμα στην Γερουσία! Η άδεια δίνεται και ξεκινούν οι εργασίες για την δημιουργία 30-35 γραφείων.

Η «επενδυτική» δραστηριότητα της Γερουσίας δεν σταματά και πάλι. Αποφασίζεται η ενοικίαση από το Ινστιτούτο Σάντα Μαρία Ιν Άκουιρο ένα άλλο μέγαρο τριών χιλιάδων τ.μ., σε μικρή απόσταση από το Πάνθεον. Το κτίριο απαιτεί σοβαρές ανακατασκευές, που αποφασίζεται να γίνουν με έξοδα από τον προϋπολογισμό της Γερουσίας, ενώ το ενοίκιο αρχίζει να «τρέχει» πριν καν ολοκληρωθούν οι εργασίες: 425 χιλιάδες ευρώ τον χρόνο συν ΦΠΑ. Η «ανακαίνιση» συνεχίζεται επί οκτώ χρόνια και μέχρι σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί! Μόλις πριν από λίγες μέρες παραδόθηκαν τα πρώτα 21 γραφεία. Και η «ανακαίνιση» έχει ήδη κοστίσει 26 εκ ε! Ενώ μέχρι στιγμής ουδείς έχει ενεργοποιήσει οποιαδήποτε ρήτρα.

Στην Ιταλία έχει ξεσηκωθεί θύελλα, καθώς πιστεύεται ότι αυτή η κτηματομεσιτική δραστηριότητα δεν αποσκοπούσε στη στέγαση των γερουσιαστών, αλλά στην αποκόμιση τεράστιων ποσών από ενοίκια, ανακαινίσεις και ανακατασκευές. Ήδη για το πρώην ξενοδοχείο «Μπολόνια» έχουν καταβληθεί τρία εκ ευρώ περισσότερα ακόμη και από το ποσό που ο ιδιοκτήτης ζητούσε για να το πουλήσει. Άλλα 26 εκ ε ξοδεύτηκαν για τις ανακατασκευές στο μέγαρο του Λάργκο Τονιόλο (για 35 μόνο γραφεία). Και άλλα 30 εκ ευρώ πήγαν σε ενοίκια και ανακατασκευές του τρίτου κτιρίου από την 1η Μαΐου 2003 μέχρι σήμερα (για άλλα 51 γραφεία). Και γι’ αυτό το κτίριο οι Ιταλοί φορολογούμενοι ξόδεψαν περισσότερα από όσα χρήματα θα απαιτούνταν για να αγοραστεί.

Συνολικά έχουν ξοδευτεί 82 εκ ευρώ για 86 γραφειάκια – εκτός από λογαριασμούς και άλλα έξοδα λειτουργίας τους. Και οι Ιταλοί διαπιστώνουν ότι για την στέγαση βουλευτών και γερουσιαστών έχουν δεσμευτεί 220 χιλιάδες (πανάκριβα) τ.μ., δηλαδή έκταση τέσσερις φορές όσο το Μουσείο του Λούβρου!

http://www.elzoni.gr/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *