“Πύρρειος νίκη” για τον Μοράλες στη Βολιβία


Μέτρια θεωρείται η επιτυχία του κόμματος του Βολιβιανού προέδρου, Έβο Μοράλες, στις τοπικές εκλογές της Κυριακής, καθώς, μολονότι κέρδισε ακόμη μία περιοχή, άφησε στην αντιπολίτευση τον έλεγχο άλλων τριών, δύο εκ των οποίων είναι οι πλουσιότερες στη χώρα, όπως προκύπτει από τα χθεσινά πρώτα αποτελέσματα.
Συγκεκριμένα…
.

…το Κίνημα προς τον Σοσιαλισμό (MAS) του Μοράλες επικρατεί σε έξι επαρχίες από τις εννέα της χώρας, έναντι πέντε στις προηγούμενες εκλογές το 2005.
Πέντε μήνες μετά την θριαμβευτική επανεκλογή, με 64%, του αριστερού ηγέτη, το MAS ηττάται εξάλλου σε επτά από τις 10 κύριες πόλεις της χώρας -μεταξύ τους και στη Λα Παζ- στις εκλογές, όπου εξελέγησαν πάνω από 300 δήμαρχοι.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις των τηλεοπτικών δικτύων έξω από τις κάλπες και τα πρώτα αποτελέσματα, το MAS εκλέγει δικούς του κυβερνήτες στις επαρχίες Λα Πας, Ορούρο, Ποτόσι, Κοτσαμπάμπα και Τσουκισάκ.
Στην επαρχία Πάνδο, στον βορρά, η οποία ελεγχόταν από την αντιπολίτευση πριν την καθαίρεση του κυβερνήτη της το 2008, ο υποψήφιος του MAS δίνει μάχη στήθος με στήθος με τον αντίπαλό του (49,7% έναντι 47,8%), όμως το κυβερνητικό κόμμα ήδη δηλώνει θριαμβευτής.
Αντιθέτως, οι επαρχίες Μπένι, Ταρίχα, που διαθέτει πλούσια κοιτάσματα φυσικού αερίου και ιδίως η Σάντα Κρους, ο σιτοβολώνας της χώρας, που αντιπροσωπεύει το 28% του ΑΕΠ της, παραμένουν στα χέρια της συντηρητικής αντιπολίτευσης.
Το συγκεκριμένο status quo έχει μόνον συμβολικό χαρακτήρα, καθώς μόνον η επικράτηση σε κάποια από αυτές τις τρεις επαρχίες και ιδίως στο προπύργιό της στη Σάντα Κρους, θα λαμβανόταν ως ένα σημάδι αποδυνάμωσης της αντιπολίτευσης, η οποία ηττήθηκε κατά κράτος στις εκλογές του Δεκεμβρίου.
Το MAS είχε εξασφαλίσει τότε την πλειοψηφία και στα δύο Σώματα του Κοινοβουλίου. Σύμφωνα με τον πολιτικό αναλυτή, Ρικάρδο Πας, του Πανεπιστημίου Σαν Αντρές της Λα Παζ, τα αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής σηματοδοτούν την «αποκατάσταση της πολιτικής ισορροπίας στη χώρα, καθώς προεκλογικά επικρατούσε η άποψη ότι το MAS θα καταστεί ένα ηγεμονικό κόμμα».

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *