Εκτός κυβέρνησης η Γκερέκου


Δεκτή από τον πρωθυπουργό η παραίτησή της, λόγω φορολογικών εκκρεμοτήτων του συζύγου της.

Σοβαρό πολιτικό πλήγμα και μάλιστα ηθικής τάξης προκαλεί στην κυβέρνηση η απόφαση του πρωθυπουργού να ζητήσει την παραίτηση της υφυπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Αντζελας Γκερέκου, ύστερα από δημοσίευμα (της χθεσινής «Ελευθεροτυπίας»), σύμφωνα με το οποίο ο σύζυγός της, τραγουδιστής Τόλης Βοσκόπουλος, έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο ύψους 5,5 εκατομμυρίων ευρώ. Η ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το βράδυ το υπουργείο Οικονομικών, χαρακτηρίζοντας τον κ. Βοσκόπουλο «μεγαλοοφειλέτη», απλώς επιβεβαίωσε τις σχετικές προβλέψεις που γίνονταν από το πρωί ακόμη και από συναδέλφους της και έφεραν στο προσκήνιο σενάρια επίσπευσης του ανασχηματισμού. Λίγο αργότερα, ήρθε και η τυπική δήλωση….

του κυβερνητικού εκπροσώπου, βάσει της οποίας «η κ. Αντζελα Γκερέκου υπέβαλε την παραίτησή της για λόγους ευαισθησίας και ευθιξίας και προκειμένου να μην υπάρξει η παραμικρή αφορμή για να πληγεί η κυβέρνηση, παρά το ότι, όπως ενημέρωσε τον πρωθυπουργό, ουδεμία εμπλοκή έχει στις φορολογικές εκκρεμότητες του συζύγου της».

Αυτό ακριβώς άλλωστε ήταν το πνεύμα και της δικής της δήλωσης. «Δεν θα μπορούσα, ειδικά σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη στιγμή, μια υπόθεση του συζύγου μου να αποτελεί τη βάση για γενικευμένες κατηγορίες κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού».

Το γεγονός πάντως ότι το οικονομικό επιτελείο καθυστέρησε δέκα ώρες (!) να ανταποκριθεί στην εντολή που έδωσε από το πρωί ο πρωθυπουργός ζητώντας την άμεση διερεύνηση της υπόθεσης, τροφοδότησε πολλές φημολογίες, που έδωσαν την αίσθηση ότι καταβλήθηκαν ακόμη και κυβερνητικές προσπάθειες για να μην απομακρυνθεί η κ. Γκερέκου. Σημειωτέον δε, ότι ενώ η κυβέρνηση απέφευγε επί ώρες να λάβει επίσημη θέση στο ερώτημα «αν καλύπτει μια υφυπουργό που κάνει φορολογική δήλωση από κοινού με τον μεγαλοοφειλέτη σύζυγό της», προέκυψαν και άλλες φημολογίες, που θέλουν ένα ακόμη γνωστό στέλεχός της να έχει ανάλογες ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο! Μέχρι αργά το βράδυ, πάντως, ουδείς επιβεβαίωνε ή διέψευδε τις σχετικές πληροφορίες παρότι αυτές δημοσιεύονταν σε δεκάδες ιστοσελίδες ως «διασταυρωμένες».

Η υπόθεση προκάλεσε βέβαια τριγμούς και στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς οι κ. Παπακωνσταντίνου και Σαχινίδης κλήθηκαν εκ των πραγμάτων να απαντήσουν αν γνώριζαν το χρέος του συζύγου της κ. Γκερέκου. Κατά πληροφορίες και οι δύο δήλωσαν άγνοια στον πρωθυπουργό, χωρίς ωστόσο να απαλλάσσουν από κάθε ευθύνη κάποιους υφισταμένους τους…

Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν, τονίζεται ότι «η κυβέρνηση θα ζητήσει ΕΔΕ για την υπόθεση», ότι «είναι αποφασισμένη να αποκαταστήσει την πλήρη τήρηση των νόμων» και ότι «στη συγκεκριμένη περίπτωση, όπως και σε κάθε άλλη μεγαλοοφειλέτη, ο νόμος θα εφαρμοστεί στο ακέραιο». Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, ο κ. Βοσκόπουλος έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 5,5 εκατ. ευρώ, που προέρχονται από φόρους εισοδήματος, πρόστιμα και προσαυξήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, η αρμόδια ΔΟΥ (ΙΓ΄ Αθηνών) έχει εγγράψει πέντε υποθήκες σε ακίνητά του, ενώ έχουν ήδη ασκηθεί και δύο ποινικές διώξεις για χρέη κατά τα έτη 2006 και 2009, οι οποίες δεν έχουν ακόμα εκδικασθεί λόγω αναβολών στα δικαστήρια. Παράλληλα, η αρμόδια εφορία έχει προβεί στη δέσμευση ακινήτων του, ενώ η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών επιρρίπτει διαχρονικές ευθύνες και στον ελεγκτικό μηχανισμό, μιλώντας για «ανεπαρκή μέτρα στην είσπραξη της μεγάλης αυτής οφειλής».

Ανακοίνωση, τέλος, εξέδωσε και ο κ. Βοσκόπουλος, υποστηρίζοντας ότι ο πραγματικός στόχος του δημοσιεύματός του είναι η σύζυγός του. Αναφέρει επίσης ότι η εκκρεμούσα δικαστικώς φορολογική του υποχρέωση γεννήθηκε σε χρόνο κατά τον οποίο δεν γνώριζε την κ. Γκερέκου, ενώ μιλώντας για «άλλο πρόσωπο» που απήλαυσε όσα εισοδήματά του προκάλεσαν το συγκεκριμένο χρέος, φωτογραφίζει την πρώην σύζυγό του κ. Τζούλια Παπαδημητρίου. Υπενθυμίζεται πως η παραίτηση της κ. Γκερέκου είναι η δεύτερη επί πρωθυπουργίας Παπανδρέου, καθώς είχε προηγηθεί ο κ. Ρόβλιας.

http://news.kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *