Ισλαμιστές αντάρτες καταλαμβάνουν κομβικής σημασίας πόλη της Συρίας

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Ισλαμιστές αντάρτες, συμπεριλαμβανομένης της πτέρυγας της αλ-Κάιντα στη Συρία, του Μετώπου της Νούσρα, κατέλαβαν νωρίς το Σάββατο μεγάλα τμήματα της βορειοδυτικής πόλης της Γισρ αλ-Σαγκούρ στη Συρία, για πρώτη φορά στη σύγκρουση που μαίνεται ήδη εδώ και τέσσερα χρόνια…

Σύροι ακτιβιστές και μια εποπτική ομάδα για τη βία στην περιοχή, δήλωσαν ότι οι αντάρτες έχουν εισχωρήσει μέσα στην πόλη, η οποία βρίσκεται στη διαδρομή ανάμεσα στην παραλιακή πόλη Λατάκια και τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, το Χαλέπι, μετά από μέρες σκληρών μαχών.

Η συριακή κρατική τηλεόραση ανέφερε ότι ο στρατός έχει εμπλακεί σε «σκληρές μάχες στη Γισρ αλ-Σαγκούρ».

Οι συριακές δυνάμεις κατέλαβαν την πόλη της Γισρ αλ-Σουγκούρ τον Ιούνιο του 2011, όταν αυτοί που χαρακτήρισε η κυβέρνηση ως ένοπλες συμμορίες σκότωσαν πάνω από 120 μέλη του προσωπικού ασφαλείας στην πόλη, έπειτα από ευρείας κλίμακας διαδηλώσεις.

Να αναφερθεί επίσης ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη πόλη πλήττεται από εξεγέρσεις και αντίποινα. Κι αυτό γιατί μια εξέγερση στην Γισρ αλ-Σουγκούρ, μια πόλη 50.000 κατοίκων, το 1980, κατά του προέδρου Χάφεζ αλ Άσαντ, πατέρα του σημερινού προέδρου Μπασάρ, συνετρίβη με τραγικό αποτέλεσμα πολλούς νεκρούς.

Τον περασμένο μήνα σουνιτικές ισλαμικές ομάδες κατέλαβαν την πόλη της Ιντλίμπ, την πρωτεύουσα της επαρχίας Ιντλίμπ, αφού σχημάτισαν μια συμμαχία η οποία περιελάμβανε τη Νούσρα, το σκληροπυρηνικό κίνημα Αχράρ αλ-Σαμ και την Τζαντ αλ-Ακσά, όχι όμως και το ισλαμικό κράτος, τον βασικό τους αντίπαλο.

Η ισλαμική συμμαχία αυτοαποκαλείται Στρατός της Φατάχ, κάνοντας αναφορά στις κατακτήσεις που εκτείνει το Ισλάμ σε όλη τη Μέση Ανατολή από τον έβδομο αιώνα.

Παράλληλα, οι ισλαμιστές αντάρτες συνέχισαν την επίθεσή τους προκειμένου να καταλάβουν τις λίγες πόλεις και τα χωριά που παρέμειναν κάτω από τις κυβερνητικές δυνάμεις στην ευρύτερη περιοχή.

Πηγή: rizopoulospost.com

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *