Οι Τούρκοι σφραγίζουν τις εκκλησίες μας και εμείς θα… χτίσουμε τζαμί!

Δεν επιτρέπουν να λειτουργήσει η εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στα Πριγκηπονήσσια οι Τούρκοι.
Της Μαρίας Γιαχνάκη
Μια πρωτοφανή απόφαση των τουρκικών
δικαστηρίων σταμάτησε την λειτουργία εκκλησίας που βρίσκεται στην Χάλκη και δεν επιτρέπουν να ξαναλειτουργήσει.
Το αποτέλεσμα είναι ότι οι μοναχοί και ο κλήρος που προσπαθεί να κρατά ζωντανό το μοναστήρι και να ακολουθεί το τυπικό , αναγκάζεται να τελεί τις λειτουργίες στην αυλή της εκκλησίας στους αγρούς προετοιμάζοντας την θεία κοινωνία πάνω σε ένα απλό τραπέζι και όχι στην Αγία Τράπεζα.
Βρεθήκαμε εκεί και καταγράψαμε τις συγκλονιστικές στιγμές που οι Χριστιανοί στην ύπαιθρο μαζί με τους μοναχούς και τον μητροπολίτη Προύσσης κ Ελπιδοφόρο , ηγούμενο του μοναστηριού της Αγίας Τριάδας τέλεσαν γι άλλη μια φορά την θεία λειτουργία έξω δίπλα από τον ναό που έχει σφραγιστεί και μάλιστα την ημέρα που ο ναός γιόρταζε.
Οι Tούρκοι συνηθίζουν να βρίσκουν αφορμές για να κλείνουν τις εκκλησίες μας ή να μην επιτρέπουν την λειτουργία τους δημιουργώντας δεκάδες προβλήματα τη στιγμή που εκβιάζουν με ποικίλους τρόπους να δημιουργηθεί το τζαμί στην Αθήνα.
Στην προκειμένη περίπτωση ο ιερέας της εκκλησίας που ήταν πρώην ηγούμενος στη Μονή της Αγίας Τριάδας προσπάθησε να επισκευάσει ένα σημείο της σκεπής της εκκλησίας που είχε πέσει από την κακοκαιρία προσπαθώντας να βελτιώσει την κατάστασή της.
Όταν άρχισε την επισκευή έφτασε η τουρκική αστυνομία και τον σταμάτησε με την δικαιολογία ότι έπρεπε να ενημερώσει το κράτος γι αυτήν την κατασκευή.
Μάταια εκείνος προσπάθησε να τους εξηγήσει ότι έκανε μια εργασία ρουτίνας . Το αποτέλεσμα ήταν να σταματήσει το έργο και να σφραγίσουν την εκκλησία. Από τότε μέχρι και σήμερα η εκκλησία παραμένει κλειστή και όταν τελούν την Θεία λειτουργία μπορούν να την τελέσουν μόνο στον προαύλιο χώρο στην εξοχή.
Οι ιερείς αλλά και ο σημερινός ηγούμενος είναι πραγματικά διακριτικοί σε όλες τους τις κινήσεις ελπίζοντας ότι αυτό θα λήξει από την πλευρά της Τουρκίας, όμως από ότι φαίνεται και αυτό θα διαιωνίζεται όπως όλα τα θέματα που αφορούν τα δικαιώματα των Χριστιανών εκεί.
Για παρέμβαση, βέβαια, της ελληνικής κυβέρνησης προς τις τουρκικές επίσημες αρχές, ούτε λόγος, καθώς ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Λοβέρδος έχουν πολύ πιο σοβαρές δουλειές να φέρουν εις πέρας αυτό τον καιρό…

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *