“Φραγή” στο τηλέφωνο της οικίας Παπανδρέου


“Παρενόχληση” του τηλεφώνου του πρωθυπουργού στην οικία του στο Καστρί… προέκυψε στο περιθώριο της εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση της Siemens. Οπως έγινε γνωστό, είχε φραγή εισερχομένων κλήσεων την περασμένη εβδομάδα
Μια περίεργη υπόθεση προέκυψε το βράδυ της Τρίτης, στο περιθώριο των εργασιών της εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση της Siemens, στη Βουλή.

Οπως έγινε γνωστό από δημοσίευμα της εφημερίδας “Ελευθεροτυπία”, στο σταθερό τηλέφωνο του πρωθυπουργού, στην οικία του στο Καστρί, είχε παρουσιαστεί φαινόμενο φραγής εισερχομένων κλήσεων, ενώ οι υπηρεσίες του ΟΤΕ έκαναν λόγο αρχικώς για “πρόβλημα βουλευτικής ατέλειας”……

Το θέμα – ερώτημα έθεσε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βασιλική Τσόνογλου ζητώντας εξηγήσεις από τον πρόεδρο του ΟΤΕ, Παναγή Βουρλούμη, ο οποίος κατέθετε στην εξεταστική. Εκείνος δήλωσε άγνοια, αλλά επικοινώνησε μέσα από την επιτροπή με τον γενικό διευθυντή περιφερειών του ΟΤΕ κ. Καραγιώργο.

Ο διευθυντής επιβεβαίωσε το συμβάν, λέγοντας ότι ήταν “κάποιο λάθος στην πληκτρολόγηση από κάποιον υπάλληλο”.

Το θέμα ξεσήκωσε ανησυχία για τον κίνδυνο και την υπόνοια υποκλοπής, κάτι που διέψευσε ως σίγουρο από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΟΤΕ, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι το θέμα θα ερευνηθεί.

Εξεταση του συμούλου της PriceWaterhouse Coopers

Εν τω μεταξύ, με την εξέταση του διευθύνοντος συμβούλου της διεθνούς ελεγκτικής εταιρείας “Price Waterhouse Coopers” Μάριου Ψάλτη συνεχίσθηκε το ανακριτικό έργο της εξεταστικής.

Ο μάρτυρας είπε ότι το Μάιο 2005, επί προεδρίας στον ΟΤΕ του Παναγή Βουρλούμη, ανατέθηκε στην εταιρεία του ο κοστολογικός έλεγχος δύο εκτελεστών παραγγελιών του οργανισμού, των υπ. αριθμ. 5 και 6, ύψους 114 εκ. ευρώ για προμήθεια τηλεπικοινωνιακού υλικού, που συνιστούν μόλις το 5% του συνολικού τζίρου των προγραμματικών συμφωνιών του 1997.

Ο έλεγχος όμως που διενήργησε η εταιρεία ήταν απλώς να υπολογίσει και συγκρίνει τα μεικτό περιθώριο κέρδους που προέκυπτε από τις συγκεκριμένες παραγγελίες (29%) με το μεικτό περιθώριο κέρδους για τις υπόλοιπες προμήθειες της εταιρείας (35%), οπότε προέκυπτε το εσφαλμένο συμπέρασμα, όπως επισήμαναν οι βουλευτές ότι οι συμβάσεις ήσαν επ’ ωφελεία του ΟΤΕ.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης επισήμανε στο μάρτυρα ότι πρόκειται για απολύτως αντιδεοντολογικό και αντεπιστημονικό έλεγχο, για σύγκριση δύο διαφορετικών πραγμάτων, για να δεχθεί την απάντηση ότι “η εταιρεία μας ενεργεί τους ελέγχους με βάση οδηγίες του πελάτη”.

Ο μάρτυρας διέψευσε με τον τρόπο αυτό ότι διενήργησε η εταιρεία του τον έλεγχο με βάση τις τρεις ρήτρες διασφάλισης που έχουν τεθεί ήδη από την υπογραφή των προγραμματικών συμφωνιών του 1997 (ρήτρα κοστολογικού ελέγχου, ρήτρα προτιμώμενου πελάτη και ρήτρα ανταγωνιστικής προσφοράς).

Αντιθέτως υποστήριξε ότι ο ΟΤΕ δεν του ζήτησε να κάνει έλεγχο με βάση αυτές τις ρήτρες, αλλά να ελέγξει απλώς τα στοιχεία που παρασχέθηκαν από τη Siemens και τα βιβλία της.

Παρεμβαίνοντας ο βουλευτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Τζαβάρας έκανε λόγο για “χονδροειδή εμπαιγμό από πλευράς ΟΤΕ”, αφού ο πρόεδρός του Παναγής Βουρλούμης καταθέτοντας στην επιτροπή τον περασμένο Μάρτιο είχε διαβεβαιώσει ότι ο έλεγχος έγινε με βάση αυτές τις ρήτρες.

Ο βουλευτής έκανε λόγο για εμπαιγμό και από τις προ του κ. Βουρλούμη τέσσερις προηγούμενες διοικήσεις του ΟΤΕ που διαβεβαίωναν ότι έκαναν κοστολογικούς ελέγχους και πρότεινε να γίνει κατ’ αντιπαράσταση εξέταση του μάρτυρα με τον κ. Βουρλούμη, “ο οποίος προκύπτει εκτεθειμένος από την αποκάλυψη αυτή”.

Ο κ. Ψάλτης κατέθεσε από την πλευρά του στην επιτροπή τη σύμβαση που υπέγραψε η εταιρεία του, όπου πράγματι δεν γίνεται αναφορά σε έλεγχο βάσει των ρητρών.

Ο κ. Βουρλούμης, που ήταν προγραμματισμένο ούτως ή άλλως να εξετασθεί στη συνέχεια, δήλωσε άγνοια για το συμβάν, σημειώνοντας ότι δεν θυμάται, ότι πιθανόν οι ίδιες οι υπηρεσίες να μη χρειάζονταν αυτό τον έλεγχο βάσει των ρητρών.

Παρέπεμψε μάλιστα στον υπεύθυνο προμηθειών του οργανισμού και σημείωσε: “Φανταστείτε όμως, αν η τότε διοίκηση είχε πει να μη γίνει έλεγχος. Θα κατηγορείτο για τον έλεγχο που έπρεπε να κάνει. Το ότι ο έλεγχος δεν έβγαλε κάτι δραματικό, είναι άλλο πράγμα”.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ επέμεινε ότι δεν έχει προκύψει αυτή τη στιγμή, αλλά εικάζεται ζημία για τον ΟΤΕ, ενώ υπογράμμισε ότι όλοι οι κοστολογικοί έλεγχοι κάθε χρόνο πριν το 2005 δεν έδειξαν ποτέ τίποτε, ενώ συμπλήρωσε ότι “όταν αποφασίσουμε θα καταθέσουμε αγωγή κατά της Siemens για θετική ζημία”.

“Όλες οι διοικήσεις του ΟΤΕ ευλόγησαν το σκάνδαλο με ελέγχους- μαϊμού και η Price Waterhouse Coopers εξέδωσε – πιστοποιητικό- πλυντήριο για το σκάνδαλο έναντι αδρής αμοιβής”, σχολίασε ο Δημήτρης Παπαδημούλης, ενώ για “καθαρή κοροϊδία” έκανε λόγο ο Θανάσης Παφίλης από το ΚΚΕ.

Για αύριο Τετάρτη έχουν κληθεί να εξεταστούν ο πρώην υπουργός Αναστάσιος Μαντέλης, καθώς και ο συγγενής του Γιώργος Τσουγκράνης.

www.ethnos.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *