Μπουτάρης σε Σκοπιανό ΜΜΕ: Με εκπλήσσει που δεν είσαστε περήφανοι για τη Σλαβική καταγωγή σας. Δεν χρειάζεστε άλλες ιστορίες!

Σχόλιασμός του Antiitroktiko: Τελικά τούτος ο κυρ Γιαννης θα μας τρελάνει. Εδώ μέσα στην Ελλάδα όταν μιλάει, μιλάει σαν ασχετος και κοκορόμυαλος μερικές φορές. Έδωσε όμως χθες μια συνεντευξη σε Σκοπιανό δημοσιογράφο (utrinski.com) και είπε σχεδόν ότι έπρεπε, με μεγάλη νηφαλιότητα και πυγμή. Στα ίσα του τα είπε του Σκοπιανού δημοσιογράφου, ενώ μάλιστα πήγε και…..
ένα βήμα παραπέρα, προτείνοντας -και παρακινώντας να τη σκεφτούνε καλύτερα οι Σκοπιανοί- την ονομασία Σλαβομακεδονία, ως της βέλτιστη, ακόμα και από το Βόρεια Μακεδονια και Νέα Μακεδονία.

Συμφωνούμε απόλυτα με τον Γιαννη Μπουτάρη σε αυτό, αν και η ονομασία Σλαβομακεδονία μάλλον έχει καεί από παλιά με τις ευθυνες για αυτό να βαραίνουν τον Αντώνη Σαμαρά. Με την ονομασία Σλαβομακεδονία δεν θα είχαμε πρόβλημα ούτε στο θέμα της εθνότητας (Σλαβομακεδόνας=ο Σλαβος από τη Μακεδονία), ενώ διεθνείς παράγοντες που συμμετείχαν τότε στις διαπραγματεύσεις αναφέρουν ότι ο Γκλιγκόρωφ ήταν έτοιμος να τη δεχθεί., αν εμείς είμασταν πιό πιεστικοί και παρουσιάζαμε ένα κοινό μετωπο ως χώρα. Δυστυχώς όμως το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου λαϊκιζε ακόμα και πολύ περισσότερο ο Αντώνης Σαμαράς που με την αποστασία του έριξε την κυβερνηση της ΝΔ. Τότε όμως ήταν ακόμα νωρις για την ΦΥΡΟΜ και μπορούσαν να καμφθουν οι αντιστάσεις των Αλβανικής καταγωγής Σκοπιανών. Σήμερα το ενδεχόμενο αυτό είναι χλωμό, αλλά είναι καλό να το επαναφέρει κάποιος στη συζήτηση, γιατί με το Βόρεια Μακεδονια και Νέα Μακεδονία, θα έχουμε μεγάλο προβλημα στο θέμα της εθνικότητας των Σκοπιανών (ιδίως με το τελευταίο).

Δυστυχώς η ανωριμότητα και ο φανατισμός μας ως Ελληνων εκείνη την περίοδο, μας παρέσυραν και μας οδηγησαν στο να παγιδευτουμε κυνηγώντας τη μεγαλη χιμαιρα, που ήταν να περιμενουμε να αφανιστεί το γειτονικό κράτος, όπως λανθασμένα πιστευε τότε ο Αντώνης Σαμαράς. Τελικά το κράτος αυτό στέριωσε και εμείς μείναμε με την πλάτη στον τοιχο, κουβαλώντας άλλο ένα προβλημα στα τόσα άλλα που σέρνουμε ανα τις δεκαετίες. Ετσι αυτή τη στιγμή αντι να απασχολούμε τη διεθνή κοινότητα για deals και στρατηγικές συμφωνίες, ωστε να γίνουμε πιό ισχυρό κράτος, είμαστε καθηλωμένοι από την οικονομική μας αποτυχία και τα χίλια εθνικά προβλήματα που είμαστε συνηθισμένοι να σερνουμε άλυτα ξωπίσω μας, βασιζόμενοι σε “υπερπατριωτικές ιδέες” που τελικά ούτε λύση μας δινουν αλλά και γίνονται βαρίδι για την προκοπή της χώρας και του έθνους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΟΛΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Γιαννης Μπουτάρης. Ο νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, έχει έναν κύριο στόχο – να επιστρέψει το χαμόγελο στα πρόσωπα των Θεσσαλονικέων. Ο νέος δήμαρχος για δεκαετίες διαχειριζόταν με επιτυχία την οικογενειακή του επιχείρηση -ένα οινοποιείο- αλλά διακρίθηκε και με το ακτιβιστικό του έργο, μέσω της ΜΚΟ «Arkturos» για την προστασία της άγριας αρκούδας και λύκου, όπως και με τη χρηματοδότηση του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη και την ραγδαία ανάπτυξη του τουρισμού στο μικρό παραδοσιακό χωριό Νυμφαίο.
Ωστόσο, πέρα από την εργασία του, ο Μπυτάρης στο βιογραφικό πρόσθεσε πρόσφατα και την ετικέτα «φίλος των Μακεδόνων και των Τούρκων», χαρακτηρισμοί οι οποίοι αποδίδονται σε διάφορους εθνικιστές στην Ελλάδα. Αυτό έγινε λόγω της ανοικτής, φιλικής του στάσης απέναντι στους γείτονες των Ελλήνων αλλά και για την άρνηση να συνεργαστεί με τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκη Ανθιμο. Πολλοί έχουν ερμηνεύσει την εκλογή του ως νίκη επί του εθνικισμού και της ανάμειξης της Εκκλησίας στη λειτουργία της πόλης, ενώ οι άλλοι ήδη τον χαρακτηρίζουν ως προδότη και φίλος όλων των εχθρών των Ελλήνων.

Ο ίδιος μας λέει ότι είναι βλάχος και προέρχεται από Κρούσεβο, αλλά δυστυχώς καταλαβαίνει πολύ λίγο βλάχικα, ενώ δεν καταλαβαίνει καθόλου ΒΑΡΝΤΑΣΚΙΚΑ. Από αυτά που λέει, είναι σαφές ότι η παιδεία και το υπόβαθρο του, απλά δεν του επιτρέπουν να έχει μια ξενοφοβική συμπεριφορά. “Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί είστε ενοχλημένοι με το γείτονά σας, όταν μπορείτε να έχετε καλές σχέσεις και να συνεργάζεστε με αυτόν. Το γεγονός είναι ότι όταν οι σχέσεις είναι καλές, όταν είμαστε ενωμένοι, τα πράγματα βελτιώνονται. Ένας από τους στόχους μου είναι να εξαλείψω την φοβία και το μίσος για τους γείτονες. Δεν ξέρω όμως αν θα πετύχει», είπε ο Μπουτάρης.

Κύριε Μπουτάρη είσαστε ο πρώτος δήμαρχος Θεσσαλονίκης που δεν ανήκει σε δεξιό κόμμα, τα τελευταία 25 χρόνια. Πολλοί το εκλαμβάνουν αυτό σαν ένα νέο ξεκίνημα για τη Θεσσαλονίκη, την αρχή του τέλους για τον εθνικισμό και της πολιτική φιλελευθεροποίηση του εκλογικού σώματος στη Βόρεια Ελλάδα.Εσείς πώς το ερμηνεύετε;
Βλέπω ότι η Θεσσαλονίκη είναι έτοιμη για αλλαγές. Σε κάθε περίπτωση το ότι εξελέγειν δήμαρχος είναι σαφής απόδειξη ότι υπήρχε ανάγκη για κάποιες αλλαγές. Φτάνει η ξενοφοβία, ο εθνικισμος και ο υπερπατριωτισμός. Τα πράγματα, ωστόσο, είναι πιο σοβαρά από ό, τι νόμιζα.
Μιλάει περισσότερο σαν επιχειρηματίας παρά σαν πολιτικός, γιατί όλη τη ζωή του ήταν στον επιχειρηματικό χώρο, με τη διαχείριση του οινοποιείου και την παραγωγή των εμφιαλωμένων οίνων Μπουτάρης. Οπως μιλάει έχει κανείς την εντύπωση ότι βλέπει την πόλη της Θεσσαλονίκης σαν επιχείρηση και επενδυση που θέλει να αναπτυχθεί και να βελτιωθεί.
Μεγάλωσα σε επιχειρηματικό περιβάλλον, γι ‘ αυτό βλέπω την πόλη έτσι. Ένας οργανισμός όπως ο δήμος Θεσσαλονίκης, με 4.500 άνθρωπους, δεν μπορεί να ειδωθεί με άλλο τρόπο παρά μόνο ως μια εταιρεία. Αυτή η οργάνωση θα πρέπει να εργαστεί, αλλά πάνω απ ‘όλα, να εξυπηρετεί τους πολίτες της. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να βρούμε έναν καλό, έναν αποτελεσματικό τρόπο, που θα μας οδηγήσει στην επιτυχία.

Μιλάτε για σχέδιο προσέλκυσης περισσότερων τουριστών στην πόλη από τα υπόλοιπα Βαλκάνια, αλλά και Εβραίους και τους Τούρκους τουρίστες, των οποίων όμως οι πρόγονοι έχουν τη δική τους ιστορία στη Θεσσαλονίκη. Μιλάτε για αποκατάσταση του πολυπολιτισμικου πνεύματος της Θεσσαλονίκης;
Στη Θεσσαλονίκη θα αλλάξουν τα πράγματα. Στην πόλη πολλά χρόνια μετά τον πόλεμο συνεχίστηκε η θέση ότι πρέπει να προστατεύτούν τα σύνορα από όλες τις πλευρές, κυρίως από το βορρά, ότι θα «χτυπήσουν» οι Τούρκοι και ούτω καθεξής. Τίποτα όμως από αυτά δεν συμβαίνει γιατί δεν είναι πραγματικότητα όλα αυτά. Έχουμε πολλές επενδύσεις σε ΠΓΔΜ και Τουρκία και καλή συνεργασία και επικοινωνία. Η ταυτότητα αυτής της πόλης, αν κοιτάξετε μέσα από τα μνημεία τα τελευταία 500 χρόνια, δείχνει ότι έχουμε μνημεία και από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και από τους Εβραίους και θα πρέπει να αποδέχτούμε ότι πρέπει να χρησιμοποιηθούν. Δεν πρέπει να φοβόμαστε ή να κρύβουμε την ιστορία. Για παράδειγμα, είμαι Βλάχος, προέρχομαι από το Κρούσεβο και το σπίτι μας βρισκόταν κοντά στην εκκλησία της πόλης. Έχω πάει πολλές φορές. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί να είσαι μαλωμένος με το γείτονά σου, όταν μπορείς να έχεις καλές σχέσεις και να συνεργάζεσε. Το γεγονός είναι ότι, όταν οι σχέσεις είναι καλές, όταν είμαστε ενωμένοι, τα πράγματα βελτιώνονται. να εξαλείψω την φοβία και το μίσος για τους γείτονες. Δεν ξέρω όμως αν θα πετύχει.
Για να έρθουν δυο λαοί πιο κοντά και να αλλαξουν θέση, είναι αναγκαίο να δημιουργηθούν προϋποθέσεις και καταστάσεις κατά τις οποίες οι πολίτες θα έχουν κοινούς φόβους και οι φόβοι αυτοί να τους βάλουν σε σκέψεις, ώστε να αρχίσουν να κατανοουν την κατάσταση και από μια άλλη σκοπιά. Από τη μία πλευρά, θέλουμε τουρίστες που προέρχονται από τα Σκόπια, τη Βουλγαρία, την Τουρκία, να έρθετε και να απολαύσετε την πόλη, τα καταστήματα, τα εστιατόρια και τις παραλίες μας.

Μέσω της οργάνωσής σας για την προστασία των άγριων ζώων “Arkturos” είχατε συνεργασία την δεκαετίας του 1990 με την ΠΓΔΜ στον τομέα της προστασίας της άγριας αρκούδας και λύκου. Θα επεκτεινατε τη συνεργασία αυτή και σε διαφόρα άλλα επιπεδα, για παράδειγμα κοινά σχέδια ή αδελφοποίηση της Θεσσαλονίκης με μια πόλη της Μακεδονίας;
Ειδικότερα, υπάρχει συνεργασία της “Arkturos” με τα Σκόπια, αλλά και με όλες τις βαλκανικές χώρες. Και δεν είμαστε οι μόνοι, υπάρχουν πολλές άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις. Ένας λόγος όμως για τον οποίο τώρα είναι σε στασιμότητα οι κοινες δραστηριοτήτες Ελλάδας-ΠΓΔΜ, μεταξύ άλλων, είναι και η έλλειψη κονδυλίων. Αλλά το βασικό πρόβλημα όμως με τα Σκόπια είναι η διαφωνία για το όνομα. Εγώ βέβαια διατηρω επαφές και όταν οι συνθήκες βελτιωθούν, θα συνεχίσουμε τη συνεργασία. Μερικές ιδέες αδελφοποίησης δυο πόλεων, θα μπορούσαν να αποτελέσουν μέρος του προγράμματός μου ως δήμαρχος. Για να γίνει όμως αυτό πρέπει να βρούμε μια λύση στο πρόβλημα του ονόματος, αλλά θα πρέπει και τα Σκόπια να βάλουν νερό στο κρασί και να κάνει υποχωρήσεις. Εθνικιστικές απόψεις σαν του Γκρούεφσκι δεν είναι το καλύτερο πράγμα στον κόσμο.

Πιστεύετε ότι η θέση σας θα είναι σε θέση να την προωθήσετε ως δήμαρχος του ελληνικού λαού και να θα έχετε βοήθεια από άλλους σε αυτό;
Δεν ξέρω αν θα μπορεσω να εξασφαλίσω την υποστήριξη σε αυτό, αλλά πιστεύω ότι η διπλή φόρμουλα είναι μια πολύ καλή λύση, είτε ως Σλαβομακεδονία, Νέα Μακεδονία ή Μακεδονία του Βαρδάρη. Είναι μια καλή λύση για τη βελτίωση των σχέσεων μας. Ωστόσο αυτό μπορεί να αναστατωνει ορισμένους ανθρώπους. Οι Σλάβοι ήρθαν στα Βαλκάνια στα 600 μΧ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι σε αυτή την περιοχή οι άνθρωποι δεν ζούσαν, πολλά χρόνια νωρίτερα. Το ότι μετακινηθηκαν σε αυτήν την γεωγραφική περιοχή και είναι εδώ και εκατοντάδες χρόνια, σίγουρα τους δίνει την ευκαιρία να αυτοαποκαλούνται Μακεδόνες, αλλά χρειάζονται και κάποια ειδικότερα χαρακτηριστικά για να γίνει η διαφορά, γιατί εδώ και στο παρελθόν υπήρχαν Μακεδόνες.
Αυτό που με εκπλήσσει είναι γιατί να μην είναι υπερήφανοι οι άνθρωποι μιας σλαβικής ή μιας ομάδας ανθρώπων που έχουν ρίζες στους Σλάβους. Οι Σλάβοι ως πολιτισμός έχουν προσφέρει τόσα πολλά και έχουν μια σημαντική ιστορία. Γιατί να ζητούν και να θέλουν και άλλα πράγματα και άλλες ιστορίες; Είναι έκπληξη για μένα. Θα παραμείνει ένα αίνιγμα για μένα αυτό το ζήτημα, αλλά πιστεύω ότι η σύνθετη ονομασία θα είναι μια καλή λύση για όλους. Για μένα το Σλαβομακεδονία είναι ένα πολύ καλό όνομα και μάλιστα καλύτερο από τη Βόρεια ή Νέα Μακεδονία.

Υποστηρίζεται την άποψη ότι ο εθνικισμός και ο πατριωτισμός δεν βοηθούν κανέναν. Πρόσφατα δήλωσατε ότι πρέπει συνεχώς να κουνάτε μια ελληνική σημαία για να δείξετε ότι αγαπάτε τη χώρα σας. Πού είναι η γραμμή μεταξύ πατριωτισμού και εθνικισμού και γιατί τα Βαλκάνια εξακολουθούν να υποφέρουν από αυτή την ασθένεια;
Τα σύνορα των βαλκανικών κρατών χαράχτηκαν χωρίς ερώτησεις ή σχέδιο, μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και τους Βαλκανικούς πολέμους. Αυτό δημιούργησε την ανάγκη για δημιουργία εθνικής ταυτότητας, ξέρεις ποιος είσαι. Εδώ βρίσκεται το πρόβλημα με τα Σκόπια. Για να ξέρετε ποιοι είστε, έπρεπε να είναι όλα δικά σας. Η αβεβαιότητα είναι αυτή που δημιουργεί τις κορώνες εθνικισμού για την ταυτότητα και οι τοίχοι και η έκφραση μισαλλοδοξίας, είναι τότε μονόδρομος. Με τον φανατισμό δεν μπορεί ποτέ να βρεθει καμια λύση. Μπορουμε να θεωρήσουμε με ήρεμο τρόπο τα πράγματα, για να δούμε τι προηγήθηκε και με βάση αυτη την ιστορία να διαμορφώσουμε το μέλλον. Αυτό που είναι σίγουρο, είναι ότι η ζωή ήταν ειρηνική στα Βαλκάνια κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Όταν άρχισαν να χαράσσονται τα σύνορα και τα έθνη, άρχισαν οι έριδες. Σε ορισμένα κράτη, όπως η Γιουγκοσλαβία, οι άνθρωποι ήταν ενωμένοι, όσο υπήρχε ομοσπονδία και το πολιτικό σύστημα ήταν σταθερό. Όταν η Γιουγκοσλαβία διαλύθηκε, και το σύστημα κατέρρευσε κάθε λαός κλείστηκε στη χώρα του, θεωρώντας τους άλλους εισβολείς.

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια σοβαρή οικονομική κρίση. Πιστεύεται ότι το αποτέλεσμά αυτής της κρίσης θα οδηγήσει σε πολιτικό εκσυγχρονισμό ή θα ωθήσει σε λαϊκίστικη ρητορική;
Τα οικονομικά μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση, φυσικά, θα προκαλέσουν μεγάλη αναταραχή στην οικονομία, αλλά οδηγεί και στη δημιουργία νέων καταστάσεων που μπορεί να οδηγήσουν στην αλλαγή και τον εκσυγχρονισμό των πολιτικών απόψεων. Είμαι αισιόδοξος και πιστεύω ότι τα πράγματα θα πάνε προς το καλύτερο.

Στην Ελλάδα και οι ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ δέχονται ακόμα περιπτώσεις βανδαλισμού από ριζοσπαστικές οργανώσεις και αυτό δημιουργεί αβεβαιότητα για τα ταξίδια των Σκοπιανών πολιτών. Πώς θα μπορούσαν να εξάλειφθουν τέτοια περιστατικα ώστε να μην δημιουργείται φόβος μεταξύ των πολιτών;
Φανατικοι υπάρχουν παντού. Αλλά εάν χαμηλώσουμε λίγο τόνους στη διαμάχη για το όνομα, νομίζω ότι θα είμαστε σε θέση να μειώσουμε τα περιστατικά αυτά. Μια σημαντική πηγή προβλημάτων νομίζω ότι θα είναι το νέο μνημείο για τον Αλέξανδρο που φτιάχνεται στα Σκόπια. Ο Νίκολα Γκρουέφσκι φαίνεται να προσπαθει για προσωπικό του όφελος, να διατηρήσει σε κατάσταση ομηρίας τους Σκοπιανους πολιτες, παγιδευμένους στον εθνικισμό και τον υπερπατριωτισμό. Ο μόνος τρόπος για να αλλάξει αυτή η κατάσταση είναι να χαμηλώσει η ένταση με την οποία θα συζητήθεί το θέμα του ονόματος. Ωστόσο, οι Σκοπιανοί πρέπει να καταλάβουν ότι θα πρέπει να καταβάλουν περισσότερες προσπάθειες και υποχωρήσεις, διότι αυτές που έχουν γίνει μέχρι στιγμής δεν είναι αρκετές. Αυτή η εθνικιστική πολιτική δεν ήταν χωρίς συνέπειες για τη χώρα σας.

Τι θα συμβουλεύατε να γίνει ακόμα περισσότερο για να φέρει τους πολίτες των δύο χωρών πιό κοντά και να κατανοήσουν τα καθημερινά προβλήματα ο ένας του άλλου και να δούμε ότι παρά τα πράγματα που μας χωρίζουν, είμαστε πολύ κοντά ο ένας στον άλλο;
Ακούστε, αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, τα σχολικά βιβλία, τις συνεντεύξεις και γενικά τις ανταλλαγές … Μια προσπάθεια θα μπρούσε να είναι η προσέγγιση μέσω της δημιουργίας κοινών «διαδρομών του κρασιού». Το έργο αυτό είναι υπό κατασκευή και θα πρέπει να συνεργαστούμε και στην περιοχή της Πρέσπας. Θα έχουμε συναντήσεις για να δούμε προς ποια κατεύθυνση να πρέπει να αναπτύχθουν από κοινού και με συνεργασία αυτοί οι «δρόμοι του κρασιού» της ευρύτερης περιοχής. Αυτά τα παραδείγματα συνεργασίας θα είναι η απόδειξη ότι είναι εντελώς άχρηστο ένας εθνικιστής «να χτυπάει τα στήθη του».

Έχετε επισκεφθεί ποτέ τα Σκόπια; Με το έργο «Σκόπια 2014», πολλοί θεωρούν ότι η πόλη θα γίνει πιο ελκυστική για τους τουρίστες. Ποια είναι η θέση σας; Σας φαίνεται αποτελεσματική στρατηγική η στρατηγική του για την προσέλκυση τουριστών σε μια πόλη;
Η ανάπτυξη του τουρισμού γίνεται δίνοντας έμφαση στην ιστορία μιας περιοχής. Επίσης σημαντικά είναι τα καταστήματα, τα εστιατόρια, η φύση και τα τουριστικά καταλλύματα μιας πόλης. Στα Σκόπια, τουλάχιστον απ’ όσο γνωρίζω, η πόλη έχει τουριστικό δυναμικό. Ενδιαφέροντα σημεία είναι το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το κατσαρό λάχανο, Stone Bridge και γενικά υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα μέρη και στιγμές που μπορεί να γοητεύσουν τους τουρίστες. Ωστόσο, τα μνημεία είναι λίγο φασιστική πρακτική. Ειδικά, όταν επιμένουν σε μια μόνο ιστορική περίοδο. Τα γλυπτά σήμερα πρέπει να είναι περισσότερο τέχνη, παρά μνημεία πεσόντων αγωνιστών και εθνικισμού. Νομίζω ότι είναι ένα τεράστιο λάθος το μνημείο που φτιάχνετε του Μεγάλου Αλεξάνδρου, πράγμα το οποίο προκάλεσε οργή στην Ελλάδα και θα κάνει τα πράγματα πολύ χειρότερα. Αλλο είναι να δημιουργούνταν κάποια καλλιτεχνικά γλυπτά που θα μεγαλώσουν την αξία μιας πόλης και εντελώς άλλο να στήνονται παντού μνημεία ηρώων.

Για δεκαετίες, εμπλεκεστε άμεσα στην αγορά κρασιού στην Ελλάδα. Τι σκέφτεστε όταν ακούτε τον όρο «Μακεδονικό κρασί»;
Αυτό το θέμα δημιουργήθηκε στην Ελλάδα επειδή έχουμε ζητήσει μέσω διεθνών οργανισμών να σεβαστούν την απόφαση της γερμανικής κυβερνησης, τα οινοπωλεία που πουλάνε κρασί με ετικέτα «Μακεδονικό» να είναι μόνο από την Ελλάδα. Στο πλαίσιο των συμφωνιών με την Ευρωπαϊκη Ενωση, το κρασί που φέρει την ονομασία προέλευσης «Μακεδονικό», πρέπει να παράγετε στην Μακεδονία στην Ελλάδα. Όταν στα Σκόπια χρησιμοποιούν την ονομασία «Μακεδονικό κρασί» στις εξαγωγές τους με την ΕΕ, δημιουργείται σύγχυση, επειδή, σύμφωνα με την ΕΕ ο Μακεδονικός οίνος είναι αυτός που παράγεται στην ελληνική περιφέρεια της Μακεδονίας. Τα Σκόπια ως κράτος αξιώνουν δικαίωμα στον όρο «Μακεδονικό», που δεν είναι ακριβώς σωστό, διότι εξακολουθουν να αναγνωρίζονται από τον ΟΗΕ, ως FYROM. Λοιπόν, ακόμη και αυτό είναι ένα είδος σφετερισμού του όρου, από την πλευρά των Σκοπίων. Ένα άλλο πρόβλημα παρουσιάζεται όταν μερικά από τα ελληνικά οινοποιεία, περιλαμβανομενου και του δικού μου, έχουμε συνεργασία με δικά σας από το Kavadarci, αλλά δυστυχώς, έχουμε αυτό το πρόβλημα και τη διαφωνία με την απόδοση της ονομασίας προέλευσης.

http://antiitroktiko.blogspot.com

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

41 Comments

 1. Ανώνυμος

  Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΣΤΗΣΩΜΕ ΣΤΟΝ ΤΟΙΧΟ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΣΥΝΑΙΝΕΣΕΙ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ!
  ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΜΑΧΑΙΡΙ ΣΤΟ ΛΑΙΜΟ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΟΥΣ!

  Reply
 2. Ανώνυμος

  ΠΗΔΑ ΤΟΥΣ ΜΠΟΥΤΑΡΗ… ΜΑΚΕΔΟΝΟΚΟΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ … ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΜΙΛΑΝΕ ΠΗΔΑ ΤΟΥΣ !!!!!!!!!!

  Reply
 3. Ανώνυμος

  Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΣΤΗΣΩΜΕ ΣΤΟΝ ΤΟΙΧΟ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΣΥΝΑΙΝΕΣΕΙ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ!
  ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΜΑΧΑΙΡΙ ΣΤΟ ΛΑΙΜΟ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΟΥΣ!

  Reply
 4. Ανώνυμος

  ΠΟΙΟς ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΞΗΓΗΣΕΙ ΣΤΟΥς ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΟΥς ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΤΙς ΓΗς ΟΤΙ ΟΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ ΗΡΘΑΝ ΜΕΤΑ ΤΟ 600 ?ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝΕ ΑΥΤΟΙ ΠΟΙΟς ΛΑΟς ΗΤΑΝΕ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗς ΑΥΤΗς ΤΙς ΓΗς>??ΜΟΜΟΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕς ……….

  Reply
 5. Ανώνυμος

  DIORTHWSTE TO MPOYTAREL SAS!!!!

  EXETE KOTSIA OLOI OI ELLHNES THESSALONIKEIS
  NA PATE STO DHMO KAI NA TOU TA PSALETE….

  NA TOU TA PEITE XYMA?

  MPOREITE?

  ANTE NA SAS DOYME!

  OLO GIA AGWNISTIKOTHTA MILATE
  KI OLO KATHESTE NA SAS PHDHKSEI H KATHE PALIOPOYSTARA MASTOURA MPOYTARELA,
  EYGE!

  Reply
 6. Ανώνυμος

  ΚΑΛΑ ΖΗΣΕ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΣΟΥ…ΒΑΛΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΣΤΗΝ ΑΜΜΟ ΚΑΙ ΕΞΑΦΑΝΙΣΕ ΤΑ ΟΛΑ….ΜΕ ΣΤΡΟΥΘΟΚΑΜΗΛΙΣΜΟΥΣ ΔΕΝ ΛΥΝΕΤΕ ΤΠΤ…Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΛΕΧΘΗ ΠΙΟ ΠΑΝΩ…ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΔΙΩΡΘΟΣΟΥΜΕ…ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΝΗΣΗ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΕΙ ΚΑΤΙ….

  Reply
 7. Ανώνυμος

  Ο Μπουτάρης είναι δήμαρχος Θεσσαλονίκης και όχι υπουργός εξωτερικών! Αλήθεια πρόσεξε κανείς την αναφορά του άρθρου στη "βλάχικη" καταγωγή του από το Κρούσεβο και στην αδυναμία του να μιλήσει Βαρντάρσκικα; Βαρντάρσκα λοιπόν είναι το μόνο αποδεκτό όνομα γι' αυτό το κατασκεύασμα του Τίτο που μόνο σκοπό είχε τη φιλοδοξία του για επέκταση της Γιουγκοσλαβίας στο Αιγαίο! ΒΑΡΝΤΑΡΣΚΑ και οτιδήποτε άλλο αποδεχτεί Έλληνας πολιτικός χαρακτηρίζεται προδοσία του αίματος των προγόνων που αγωνίστηκαν για τη λευτεριά της Μακεδονίας. ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ!

  Reply
 8. Ανώνυμος

  418…o 1105 ΑΠΛΑ ΛΕΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΥ ΑΡΝΗΣΕ ΝΑ ΔΕΙΣ…ΤΡΑΒΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΕ ΚΑΝΑ ΝΗΣΙ Η ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΓΕΜΑΤΗ ΣΚΟΠΙΑΝΟΥΣ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΚΑΙ ΖΗΤΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΣΟΥ ΔΕΙΞΟΥΝ ΤΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ…ΜΕΤΑ ΚΑΝΕ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ¨ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ¨ ΝΑ ΣΤΑ ΠΟΥΝΕ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΟΥ ΤΗ ΧΩΡΑ….ΣΑΝ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ(ΑΦΟΥ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΑΜΕ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ ΤΟΥΣ ΝΤΕ!!!)

  Reply
 9. Ανώνυμος

  Skopja,Μακεδονία,Μεγας Αλέξανδρος,βουκεφάλας,Φίλλιπος,Θεσσαλονίκη,γκλιγκορΟΦ,γκρουεΦΣΚΙ….ΕΙΝΑΙ πασιφανές ποιες λέξεις είναι ΑΣΧΕΤΕΣ και ποιές ΣΧΕΤΙΚΕΣ μεταξύ τους..Είναι πασιφανές και για τον΄μπουτάρη λοιπόν,αλλά αν κάποιοι για λόγους που "ΔΕΝ αντιλαμβάνεται" θέλουν να τις μπερδέψουν στα @@ του κιόλας.Αυτό είπε ο νέος Δημαρχός και βρέθηκαν ΕΛΛΗΝΕΣ μακεδόνες που θεωρούν οτι τα είπε καλά.Σιγουρα και ο μεγα Αλέξανδρος έτσι θα σκεφτόταν ε??Ασχετά με το τι είναι εφικτό πολιτικά η ιδεολογία του ελληνικου πολιτισμού πρέπει να μένει ζωντανή μέσα μας και οχι να μιλάμε όπως ο 11¨05!Ουστ ραγιάδες!

  Reply
 10. Ανώνυμος

  ¨Οσοι επευφημείτε τον Μπουτάρη για την παραπάνω συνεντευξη το διαβάσατε όλο το κείμενο ή μόνο τον παραπλανητικό(σε σοβαρό βαθμό) τίτλο?Τι τους είπε καλά δηλαδή?Οτι, ενταξει εγώ και καλά δεν καταλαβαίνω γιατι θελετε να οικειοποιηθείτε την ιστορία άλλων(ελλήνων),αλλά αφου εσείς το γουστάρεται ,NO PROBLEM,κάντε το και σας επιβραβευω και με μια αδελφοποίηση!Αφήστε που γενικά με τον σκοπιανό εθνικισμό το παίζει γλυκούλης ενώ εδώ όποιος μιλήσει για ελλάδα χαρακτηρίζεται απο μπουταρη και συν αυτώ,φασίστας και ακροδεξιός.Στην τελική σλαβομακέδονια,νεα μακεδονια,βορεια μακεδονία ΤΙ ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ FYROM η το σκέτο μακεδονία?!Το θέμα δεν είναι αν οι σκοπιανοί ονομάζονται μακεδονία!Το θέμα είναι οτι τους έβαλαν να οικοιοποιηθούν και να κλέψουν την ιστορια μας,αγνωστο το γιατί προς το παρόν!Έτσι το οτι τα Skopja προβάλλονται αυτή την στιγμή ως πρωτέυουσα της "μακεδονίας" αντί της ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ(αδερφή του μεγάλου αλεξάνδρου),φαντάζει στα προοδευτικά μυαλουδάκια(στυλ μπουτάρη)λεπτομέρια με κάποια δόση δικαίου!Στην τελική αν η όλη αυτή ιστορία με το φυρομ αφορα ΜΟΝΟ ένα όνομα τότε γιατι αυτοί ΛΥΣΣΑΞΑΝ να το πάρουν και το παγκόσμιο λόμπι ΛΥΣΣΑΞΕ να τους το δώσει??

  Reply
 11. Ανώνυμος

  ΜΙΛΑΤΕ ΟΛΟΙ ΠΡΟ ΤΕΤΕΛΕΣΜΕΝΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ…ΛΥΠΑΜΑΙ ΑΛΛΑ ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ -ΠΛΗΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ,ΚΥΠΡΟΥ,ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΜΕΡΙΚΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΚΡΑΤΩΝ-ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΩΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ…ΒΕΒΑΙΑ ΕΜΜΕΣΩΣ ΠΛΗΝ ΣΑΦΩΣ ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΣΑΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ -ΟΠΩΣ ΕΧΩ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΠΕΙ-ΤΟΥΣ ΣΚΟΠΙΑΝΟΥΣ ΝΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΕΔΩ ΜΕ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙ REPUBLIC OF MACEDONIA…ΟΥΤΕ ΦΥΡΟΜ ΟΥΤΕ ΠΡΩΗΝ…ΟΠΟΤΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ ΑΛΛΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ(ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΜΟΥ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΣΛΑΒΟΜΑΚΕΔΟΝΙΑ) ΘΑ ΘΕΩΡΗΘΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΝΙΚΗ …

  Reply
 12. Ανώνυμος

  Ότι και να λέμε ένα είναι το σίγουρο, για αυτόν θα γράψει κάποια μέρα η ιστορία, ενω εμείς θα έχουμε περάσει είδη στην ιστορία.

  Reply
 13. Ανώνυμος

  το φάντασμα του ΑΛέξανδρου θα έρθει και θα σας στοιχιώσει με τις μαλακίες που λέτε και που κάνετε ορισμένοι…
  Κι αν δεν έρθει θα είναι γιατί ούτε ως φάντασμα δεν σας καταδέχεται ανόητοι "νοτιομακεδόνες, κατωμακεδόνες ή ελληνομακεδόνες"!!!

  green-ιάρης

  Reply
 14. Ανώνυμος

  ΓΙΑΤΙ ΡΕ ΓΑΜΩΤΟ! ΓΙΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕΙ ΕΤΣΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ ΜΩΡΕ;

  ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΛΑΙΩ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ή ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ!

  ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΛΥΘΕΙ ΟΛΑ!

  Reply
 15. Ανώνυμος

  ΒΑΡΝΤΑΣΚΑ ΛΕΓΟΤΑΝΕ ΑΠΟ ΑΝΕΚΑΘΕΝ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΩΝ ΓΥΦΤΟΣΚΟΠΙΑΝΩΝ.
  ΣΑΝ ΒΑΡΝΤΑΣΚΑ ΗΤΑΝΕ ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΑΣΚΑ (ΣΚΑΤΑ!),KAI KANEIΣ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΔΙΝΕ ΣΗΜΑΣΙΑ!
  ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝΕ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΕΙΔΕ Ο ΥΠΟΛΟΙΠΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΓΥΦΤΟΦΥΛΗ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΗΝΙΚΟ.
  ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ "ΕΚΤΙΜΑΜΕ" ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΟΥΣ ΔΩΣΑΜΕ ΤΙΣ ΤΡΙΧΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΧΙΔΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ Ο ΜΠΕΚΡΑΣ Ο ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ ΤΟΥΣ ΚΑΝΕΙ ΠΙΠΕΣ ΣΤΑ ΓΕΡΑΜΑΤΑ!
  ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΦΟΡΑ..

  Reply
 16. Ανώνυμος

  ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΒΑΣΕΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΧΑΡΤΩΝ ΤΩΝ ΗΠΑ ΤΟ 1935 ΠΡΙΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙ ΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ Ο ΤΙΤΟ,ΗΤΑΝ ΒΑΡΝΤΑΡΣΚΑ.ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΟ ΠΡΟΤΕΙΝΕ Ο ΔΙΚΤΑΤΟΡΑΣ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ ΤΙΤΟ, ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΟΙ ΣΛΑΒΟΙ ΤΟ ΠΑΤΗΜΑ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΝ ΜΕΣΩ ΔΙΕΘΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ.
  ΟΙ ΣΛΑΒΟΙ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΟΝΕΙΡΕΥΟΝΤΑΝ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΕΞΟΔΟΥ ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ. ΒΑΡΝΤΑΡΣΚΑ ΛΟΙΠΟΝ.ΤΡΙΨΤΕ ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΜΟΥΡΗ ΤΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΙΤΟ, ΚΑΙ ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ. ΟΥΤΕ ΣΛΑΒΟΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΟΥΤΕ ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.

  Reply
 17. Ανώνυμος

  Το ΜΟΝΑΔΙΚΟ όνομα που μπορεί αυτό το κράτος να έχει είναι αυτό που είχε πρίν τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο: VARDARSKA.
  Οποιοδήποτε άλλο όνομα που θα περιέχει (με οποιαδήποτε μορφή το συνθετικό "-μακεδονία") αποτελεί ΑΠΑΤΗ. Φυσικά, είναι απόλυτα αναμενόμενο ότι εαν το όνομα του κράτους αποκτήσει τελικά το συνθετικό "-μακεδονία" (όπως π.χ. "Σλαβομακεδονία"), τελικά θα αποκαλείται απο όλους Μακεδονία.
  Ας μήν είμαστε αφελείς:
  Τό όνομα Μακεδονία θα είναι ΜΟΝΟ η αρχή – ο στόχος αυτών που προωθούν το όνομα Μακεδονία ήταν, είναι και θα παραμένει η "έξοδος" στο Αιγαίο ενός κράτους με πρωτεύουσα τη Θεσσαλονίκη.
  Σημείωση-1
  … το αποτέλεσμα της επίδρασης της αιθανόλης στο κεντρικό νευρικό σύστημα είναι γνωστό απο δεκαετίες …
  Σημείωση-2
  Οι σκοπιανοί αναφέρουν συνεχώς οτι οποιαδήποτε ονομασία θα την αποδεχθούν μετά απο δημοψήφισμα.
  Η δική μας κυβέρνηση (των εθνικών προδοτών ΓΑΠ, Πάγκαλου, φόν-Δρούτσα) θα κάνει το ίδιο?

  Reply
 18. Ανώνυμος

  "ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΤΣΕΚΟΥΡΙ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΕΝΟΥΣ" είπε κάποτε ο Γέρος του Μοριά ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ, αν τον θυμάται κανείς από τους σημερινούς προσκυνημένους…

  Reply
 19. Ανώνυμος

  4.40 ΦΑΕ ΚΙ ΕΣΥ ΕΝΑ ΜΠΟΥΤΑΡΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗ ΤΟΥ ΚΑΝΑΠΕ ΜΕΝΤΙΟΥΜ ΠΟΥ ΞΕΡΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙ ΨΗΦΙΖΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ, ΕΣΥ ΕΙΣΑΙ ΣΤΑΝΤΑΡ ΑΠ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΑΡΑΔΕΣ ΠΟΥ ΟΤΑΝ ΜΠΕΙ ΟΜΩΣ ΤΟ ΑΓΓΟΥΡΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΟ ΘΑ ΠΑΡΕΙΣ ΠΡΩΤΟΣ ΤΟ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ ΚΑΙ ΠΡΑΤ..

  Reply
 20. Ανώνυμος

  Το ονομα Σλαβομακεδονια είναι κατασκεύασμα των Αμερικάνων και του πιο σκοτεινου πολιτικου της ιστορίας της Ελλάδος του Αρχιλαμόγιου του Βρυκόλακα Μητσοτάκη. Θέλουν να μας πασάρουν ότι να είναι και μετά να ξεχασουμε το θεμα. Προδότες της Ελλάδας δεν θα σας περάσει!

  Reply
 21. Ανώνυμος

  4.33 ΣΙΓΟΥΡΑ Ο ΠΑΠΟΥΣ ΣΟΥ ΘΑ ΝΤΡΕΠΕΤΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΣΕΝΑ ΖΩΟΝ ΠΟΥ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥΣ ΨΗΦΙΖΕΣ.

  Reply
 22. Ανώνυμος

  4.33
  ΜΑ ΗΔΗ ΤΟ ΕΧΕΙΣ ΔΕΧΤΕΙ ΡΕ ΦΙΛΕ ΠΟΥ ΖΕΙΣ?
  ΠΡΩΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΙΔΙΟ.

  Reply
 23. Ανώνυμος

  ΡΕ ΠΑΤΕ ΚΑΛΑ ΡΕ!! ΟΧΙ ΡΕ ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΙ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΜΑΣ ΑΥΤΟ ΣΚΕΥΑΣΜΑ ΝΑ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΤΗ ΛΕΞΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ. Ο ΚΛΑΣΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ..ΞΕΧΝΑΤΕ ΟΛΟΙ ΡΕ ΕΥΚΟΛΑ..
  ΟΣΟ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΜΠΟΥΤΑΡΗ ΑΥΤΑ ΝΑ ΠΑΣ ΝΑ ΤΑ ΠΕΙΣ ΣΤΟ ΣΑΡΑΝΤΑΠΟΡΟ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΟΚΚΑΛΑ ΤΟΥ ΠΑΠΠΟΥ ΜΟΥ ΠΟΥ ΠΕΘΑΝΕ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΤΩΡΑ ΕΣΥ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ..ΑΡΧΙΜΑΛΑΚΑ

  Reply
 24. Ανώνυμος

  το Σλαβομακεδονία είναι ένα πολύ καλό όνομα και μάλιστα καλύτερο από τη Βόρεια ή Νέα Μακεδονία.

  Reply
 25. Ανώνυμος

  Ειναι καλός όρος το Σλαβομακεδονία αλλά αυτό ελεγε παλιά ο Μητσοτάκης και εμείς τον βρίζαμε Δρακουμέλ. Για αυτό δεν έπεσε η κυβέρνηση του τότε με τα συλλαλητήρια σε Θεσσαλονικη Βρυξέλες κτλ;

  Reply
 26. Ανώνυμος

  Ο ΟΡΟΣ ΣΛΑΒΟΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΚΑΛΟΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ FYROM ΠΟΥ ΣΤΕΚΕΙ ΚΑΙ ΓΛΩΣΙΚΑ ΓΙΑΤΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΜΙΛΑΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ.

  Reply
 27. partisan

  ΜΕ ΤΑ ΜΙΣΑ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΑ ΚΥΤΤΑΡΑ ΚΑΜΜΕΝΑ ΑΠ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ, ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΘΕΛΕΙΣ ΟΤΙ ΘΕΣ ΜΠΑΡΜΑ ΓΙΑΝΝΗ ΩΣΠΟΥ ΝΑ ΣΕ ΜΑΖΕΨΟΥΝ.

  Reply
 28. Ανώνυμος

  ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΝ ΜΠΟΥΤΑΡΗ.ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΕΡΑΣΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ.

  Reply
 29. Ανώνυμος

  Οι 4 πρωτοι ειστε τοσο φανατισμενα εναντιον του που δεν σχολιαζετε καν το αρθρο και τις τοποθετησεις επι του σκοπιανου ζητηματος

  Reply
 30. Ανώνυμος

  ωραιος ο μπουταρης…δικαιωνει την αποψη μου οτι θα ειναι απο τους καλυτερους δημαρχους…εσας που σχολιαζεται αληθεια τι σας πειραξε απο οσα ειπε????και ποια ειναι η αλλη αποψη που ακουγοταν ως λυση μεχρι τωρα????

  Reply
 31. Ανώνυμος

  ΙΝΔΙΑΝΟΣ

  ΚΑΙ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΒΑΖΗ ΤΣΟΝΤΕΣ ΣΤΗΝ ΤV 100

  ΝΑ ΦΩΝΑΖΗΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΡΝΗΣ ΑΓΓΑΛΙΑ ΤΑ ΕΓΓΟΝΙΑ ΣΟΥ ΑΝΩΜΑΛΕ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΒΛΕΠΕΤΕ ΠΑΡΕΑ..

  ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΜΑΣ ΤΟΥΣ ΦΤΩΧΟΥΣ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙ..

  Reply
 32. Ανώνυμος

  ΙΝΔΙΑΝΟΣ

  Ο ΚΟΛΟΤΟΥΜΠΑΣ..

  ΚΑΜΙΑ ΚΑΤΟΣΤΑΡΙΑ ΗΛΙΘΙΟΙ ΟΙ ΟΜΟΙΟΙ ΤΟΥ..

  ΚΑΙ ΟΙ ΒΟΛΕΜΕΝΟΙ ΠΟΥ ΤΟΝ ΨΗΦΗΣΑΝ ΠΕΡΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΓΡΑΜΗ ΤΗΣ ΣΥΜΟΡΕΙΑΣ..

  ΕΔΩ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕ Ο ΚΑΛΙΓΟΥΛΑΣ ΤΗΝ ΡΩΜΗ..

  ΕΧΟΥΜΕ ΤΟΝ ΛΕΥΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ..

  ΘΑ ΚΟΛΗΣΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΜΑΣΤΟΥΡΗ;;

  Reply

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *