Τρόμος από τον ιό του Έμπολα | Έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας

Στο έλεος της επιδημίας του Εμπολα, που ξεκίνησε από ένα δίχρονο αγόρι στη Γουινέα τον Δεκέμβριο του 2013, έφθασε στο ευρωπαϊκό έδαφος μέσω της Ισπανίας και «τρέχει» πλέον ανεξέλεγκτος, βρίσκεται ολόκληρος ο πλανήτης. Σε επιφυλακή βρίσκεται και η γειτονιά μας, από την Κύπρο και την Τουρκία που εξετάζουν ύποπτα κρούσματα, μέχρι τα Σκόπια, όπου χθες έχασε τη μάχη ένας Βρετανός που φέρεται να είχε προσβληθεί από το θανατηφόρο ιό. Ενας δεύτερος Βρετανός εμφάνισε επίσης συμπτώματα της νόσου και έχει τεθεί υπό παρακολούθηση.

Συναγερμός σήμανε όμως και στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, όπου ένας 26χρονος φοιτητής από το Τόνγκο εμφάνισε συμπτώματα του ιού και μεταφέρθηκε εσπευσμένα στη Λευκωσία. Η Βρετανία και οι ΗΠΑ θα επιβάλουν στο εξής αυστηρά μέτρα στις αφίξεις των σημαντικών τους αεροδρομίων, ενώ το ενδεχόμενο ενίσχυσης των ελέγχων θα εξετάσει στις 17 Οκτωβρίου και η Ε.Ε.

Η Δύση θωρακίζεται απέναντι στον ιό «πραγματικά πολύ αργά», παραδέχθηκε χθες ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Τζιμ Κιμ, γιατρός και ο ίδιος, που έχει δώσει μάχη στο παρελθόν με τις μολυσματικές ασθένειες. Η διεθνής κοινότητα, είπε στο προοίμιο της ετήσιας συνόδου της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον, «απέτυχε παταγωδώς» να ελέγξει την επιδημία που έχει σκοτώσει μέχρι στιγμής περίπου 4 χιλιάδες ανθρώπους στη Δυτική Αφρική. «Πρέπει να εργαστούμε ώστε αυτή η ασθένεια να μην καταλήξει να γίνει ένα νέο AIDS», υπογράμμισε με τη σειρά του ο δρ Τομ Φρίντεν, επικεφαλής του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC).

Χθες ο καθηγητής Νέιθαν Κλάμεκ, ειδικός λοιμωξιολόγος στο εντεταλμένο νοσοκομείο των Βρυξελλών, προειδοποίησε ότι οι χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από τη λιτότητα, όπως η Ελλάδα και η Ισπανία, κινδυνεύουν περισσότερο από τον Εμπολα. Και αυτό γιατί έχουν έλλειψη από προσωπικό και μέσα. «Η πλειοψηφία των μεγάλων χωρών διαθέτουν κανόνες και μέτρα, αλλά υπάρχουν αρκετά κενά ώστε να μην είναι δυνατόν να αποκλεισθούν σφάλματα», πρόσθεσε.

Ενα ανάλογο σφάλμα που ακόμη διερευνάται οδήγησε και στη μόλυνση της Ισπανίδας νοσηλεύτριας, της πρώτης γυναίκας που εμφάνισε τον ιό σε ευρωπαϊκό έδαφος. Η 44χρονη Τερέζα Ρομέρο μολύνθηκε φροντίζοντας δύο ιερείς που είχαν επιστρέψει από την Αφρική – κατά πάσα πιθανότητα επειδή άγγιξε το πρόσωπό της με τα προστατευτικά γάντια που φορούσε. Τις τελευταίες ώρες η κατάσταση της υγείας της έχει παρουσιάσει δραματική επιδείνωση, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, εμφανίζει πολυοργανική ανεπάρκεια.

Την ίδια ώρα συγκλονίζει η μαρτυρία του γιατρού που τη φρόντιζε στον ισπανικό Τύπο. Ο Χουάν Μανουέλ Πάρα είναι γιατρός στα Επείγοντα Περιστατικά του πρώτου νοσοκομείου στο οποίο απευθύνθηκε η νοσοκόμα και πλέον βρίσκεται και ίδιος υπό παρακολούθηση. Στην αναφορά του καταγγέλλει μεταξύ άλλων ότι η προστατευτική στολή δεν ήταν στο μέγεθός του -«τα μανίκια ήταν πολύ κοντά για μένα και ένα μέρος των καρπών μου παρέμεινε ακάλυπτο»-, ασχολήθηκε επί περίπου 16 ώρες με τη φροντίδα της και έμαθε ότι είχε βρεθεί θετική στον ιό από τον Τύπο!

Οι εργαζόμενοι στην Υγεία και τα ισπανικά συνδικάτα διαμαρτύρονται για τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας και ζητούν την παραίτηση της Ανα Μάτο, η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι ωστόσο απευθύνει έκκληση για ηρεμία.

Η Λιβερία, εξάλλου, η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από τον ιό, εκτός από τη Σιέρα Λεόνε και τη Λιβερία, ανακοίνωσε χθες ότι αναβάλλει την προγραμματισμένη για τις 14 Οκτωβρίου εκλογή γερουσιαστών.

Σε επιφυλακή το Υπουργείο Υγείας

Μ. Βορίδης: «Η Ελλάδα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τυχόν κρούσμα του ιού»

«Η Ελλάδα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τυχόν κρούσμα του ιού Εμπολα», δήλωσε χθες ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, και πρόσθεσε: «Από τη χρονική στιγμή που έχει εκδοθεί οδηγία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, έχουμε πάρει όλα τα μέτρα τα οποία ορίζει ο Οργανισμός. Τι σημαίνει αυτό; Εχουμε εκδώσει οδηγίες για όσους ταξιδεύουν προς και από αυτές τις χώρες (Δυτικής Αφρικής). Για το τι πρέπει να κάνουν, πώς μπορούν να προστατευθούν. Εχουμε εκδώσει οδηγίες για το προσωπικό, είτε αυτό είναι της Ελληνικής Αστυνομίας είτε του Λιμενικού Σώματος είτε άλλοι υπάλληλοι οι οποίοι εμπλέκονται με την υποδοχή ανθρώπων που έρχονται από αυτές τις χώρες, νόμιμα ή παράνομα. Εξάλλου, όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Υγείας, «έχουμε ορίσει εργαστήριο αναφοράς, εκεί που γίνονται οι εξετάσεις στη Θεσσαλονίκη (στο Πανεπιστήμιο), για να διαπιστώσουν αν υπάρχει ο συγκεκριμένος ιός ή όχι. Εχουμε, επίσης, ορίσει και νοσοκομείο αναφοράς, εκεί όπου ουσιαστικά το ύποπτο κρούσμα θα οδηγηθεί. Εχουμε ορίσει, εκτός από το νοσοκομείο και το προσωπικό που θα ασχοληθεί με το ζήτημα αυτό. Επομένως, από αυτή την πλευρά έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα». Μάλιστα, όπως αποκάλυψε ο κ. Βορίδης, μέσα στις επόμενες 10 ημέρες θα γίνει και άσκηση ετοιμότητας των υγειονομικών αρχών της χώρας για να ολοκληρωθεί η προετοιμασία. Σήμερα, εξάλλου, η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Χριστίνα Παπανικολάου, έχει συγκαλέσει ευρεία σύσκεψη με την παρουσία εκπροσώπων του ΕΚΕΠΥ (Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας) και του ΚΕΕΛΠΝΟ ώστε να υπάρξει ο καλύτερος δυνατός συντονισμός.

Ως νοσοκομείο αναφοράς για πιθανά κρούσματα το ΓΝΑ «Αμαλία Φλέμινγκ» όπου έχει διαμορφωθεί χώρος αρνητικής πίεσης, υπάρχει κατάλληλο εργαστήριο για τις αναλύσεις αίματος και ομάδα γιατρών έχει λάβει ειδική εκπαίδευση και διαθέτει ειδικές φόρμες εργασίας σε περίπτωση που χρειαστεί να διαχειριστούν ύποπτο περιστατικό. Αν υπάρξει ύποπτο κρούσμα, θα μεταφερθεί στο χώρο αυτό ώστε να προσδιοριστεί αρχικά αν πρόκειται όντως για κρούσμα Εμπολα και στη συνέχεια να λάβει την καλύτερη δυνατή περίθαλψη, χωρίς να κινδυνεύσει ο πληθυσμός από διασπορά του ιού. Στους χώρους αρνητικής πίεσης, όταν ανοίγει η πόρτα δεν βγαίνει αέρας προς τα έξω και έτσι ακόμα και τα αερόβια μικρόβια παραμένουν μέσα στο χώρο με τον ασθενή. Οι αίθουσες αυτές έχουν δημιουργηθεί από την εποχή της εμφάνισης του ιού της γρίπης Η1Ν1 το χειμώνα 2009-2010. Εξάλλου, να θυμίσουμε ότι στη χώρα έχει σημάνει ήδη τις προηγούμενες εβδομάδες λάθος συναγερμός για δύο κρούσματα ελονοσίας όπως αποδείχτηκε, ένα στην Αθήνα και ένα στη Σύρο.

Από την πλευρά του το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει ενημερώσει τις Υγειονομικές Περιφέρειες και όλα τα νοσοκομεία της χώρας για τα μέτρα πρόληψης διασποράς του ιού στην επικράτεια και για τον έγκαιρο εντοπισμό πιθανού κρούσματος και τη διαχείρισή του. Επίσης, έχει αποσταλεί σε όλες τις εισόδους της χώρας ενημερωτικό υλικό και προειδοποιήσεις, ενώ από τους ειδικούς θεωρείται δύσκολο να υπάρξει κρούσμα στη χώρα μας, καθώς δεν υπάρχουν απευθείας αεροπορικές πτήσεις με τις τρεις χώρες της Δυτικής Αφρικής όπου λαμβάνει χώρα η επιδημία. Υπάρχουν ωστόσο αρκετοί εργαζόμενοι Ελληνες στη Νιγηρία.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *