Ατιμα κερασάκια

Στα φρουτάκια μπορούν να χαθούν περιουσίες. 

Είναι άτιμο παιχνίδι ο κουλοχέρης γιατί ο παίκτης νιώθει ασφαλής με το μικρό ποντάρισμα. Λίγα κέρματα, πάτημα κουμπιού και άμεση πληρωμή του «κέρδους». Εκεί την πατάνε και εθίζονται όσοι δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους στα αυτόματα μηχανήματα τζόγου. Παίζουν εκατό, έχουν επιστροφή ενενήντα. Παίζουν τα ενενήντα, έχουν επιστροφή ογδονταένα. Μέχρι να τα χάσουν όλα. Αυτά είναι γνωστά σε όσους ασχολούνται επαγγελματικά με τα τυχερά παιχνίδια. Είναι δηλαδή γνωστά σε….
όσους αναλαμβάνουν την βελτίωση της σχετικής νομοθεσίας. Ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου είχε επίγνωση της πρότασής του: φυτεύοντας φρουτιέρες στην επικράτεια, θα συνέβαλε στην καταστροφή ανθρώπων. Κάποιος που είναι επιρρεπής στον τζόγο αλλά δεν το ξέρει μέχρι να δοκιμάσει τη γλύκα με την πρόταση του υπουργού ωθείται οργανωμένα στον όλεθρο.

Οι ειδικοί αναφέρονται πάντοτε στο παράδειγμα της Αυστραλίας. Πριν λίγα χρόνια είχε δηλωθεί ως εθισμένο το 10% των κατοίκων. Πώς να μην εθιστεί αφού σε κάθε γωνιά της χώρας υπήρχε ΚΙΝΟ, φρουτάκια, καζίνο_ νόμιμα, υπό κρατικό έλεγχο; Ο δικός μας υπουργός Οικονομικών που εισηγήθηκε την ιδέα για την εξάπλωση του εθισμού ήταν πολύ ευφυής στο ζήτημα της είσπραξης. Πράγματι, θα μάζευε πολύ χρήμα. Τα φρουτάκια θα αποτελούσαν μια σίγουρη επένδυση για το κράτος: είναι γρήγορο παιχνίδι, τρώει γρήγορα τον παίκτη, φορολογεί αυθωρεί. Το μυστικό της επιτυχίας του κ. Παπακωνσταντίνου θα ήταν ακριβώς στην συχνότητα της κλήρωσης, που θολώνει το μυαλό του παίκτη. Υπάρχει μια διάκριση ανάμεσα στο λαχείο, που μπορεί να καταστεί ανώδυνη έξη και στα φρουτάκια που οδηγούν στην παράκρουση. Μια διάκριση που σχετίζεται με την συχνότητα των κληρώσεων. Ο κ. Παπακωνσταντίνου λοιπόν δεν προτείνει την δημιουργία νέων ήπιων τυχερών παιχνιδιών, προτείνει τη νομιμοποίηση των άγριων μορφών στοιχήματος.

Το βασικό επιχείρημα του κ. Παπακωνσταντίνου είναι ότι το νομοσχέδιο για τα άτιμα κερασάκια θα βάλει τάξη σε μια δραστηριότητα που υπάρχει παράνομα. Σε αυτό υπάρχει μια πρόκληση: αν μπορεί να μπει τάξη για φορολογικούς λόγους σημαίνει ότι εν γένει μπορεί να μπει τάξη. Σημαίνει ότι μπορούν να εντοπιστούν οι εταιρείες που κατασκευάζουν ή συναρμολογούν τους κουλοχέρηδες, μπορούν να εντοπιστούν οι εταιρείες που διαφημίζονται ολούθε, ότι μπορούν να συλληφθούν μαγαζάτορες που έχουν τα μηχανάκια στο πίσω δωμάτιο. Σημαίνει ότι μπορεί να μπει τάξη για φορολογικούς λόγους αλλά μέχρι να αποφασιστεί ο συντελεστής φορολόγησης το κράτος αφήνει τον τζόγο ανεξέλεγκτο, σε σημείο να υπάρχουν παιδικοί κουλοχέρηδες σε παιδότοπους. Ναι, γιατί και τέτοιοι υπάρχουν: μικρές τυχερές μηχανές, για το μπόι νηπίων όπου τα ανήλικα εκπαιδεύονται στα φρουτάκια με μισό ευρώ. Αν το καλοσκεφτούμε τα παιδικά φρουτάκια είναι μια μακροπρόθεσμη λύση: όσο πιο μικρά εθίζονται, τόσο περισσότερο θα συνεισφέρουν στο κράτος.

Την καλύτερη απάντηση στον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου έδωσε η κυρία Βάσω Παπανδρέου. «Αν είναι έτσι να νομιμοποιήσουμε και την πορνεία και τα ναρκωτικά. Το νομοσχέδιο δεν είναι ηθικό». Πρόκειται για ένα χάσμα γενεών. Η κυρία Παπανδρέου ανήκει σε μια γενιά που τράφηκε με ουμανιστικές αξίες και διάβασε φιλοσοφία. Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανήκει στη γενιά της λογιστικής ηθικής που ρουφά περιπαθώς την ύλη του Economist.

http://www.tovima.gr/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

7 Comments

  1. Ανώνυμος

    ΣΤΗΝ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ ΤΟ ΔΝΤ ΕΙΧΕ ΡΙΞΕΙ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΤΙΣΤΕΚΕΤΕ Ο ΚΟΣΜΟΣ. Σ'ΕΜΑΣ ΡΙΧΝΟΥΝ ΤΟΝ ΤΖΟΓΟ. ΚΑΘΕ ΛΑΟΣ ΤΟ ΝΑΡΚΩΤΙΚΟ ΤΟΥ!!

    Reply
  2. ΑΘΗΝΑΙΟΣ

    ΕΓΩ ΔΕΝ ΦΟΒΑΜΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ 6.28 , ΤΟ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΣΩΜΑ ΣΟΥ ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ. ΟΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ. Η ΑΥΤΟΠΕΙΘΑΡΧΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΛΕΙΠΕΙ ΣΑΝ ΛΑΟΣ, ΕΧΟΥΜΕ ΓΙΝΕΙ ΠΙΟ ΧΟΝΤΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΚΑΠΝΙΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΝΔΙΑΝΟΥΣ. ΑΣ ΜΗΝ ΤΡΕΦΟΥΜΕ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ. ΑΣ ΚΟΙΤΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΤΑ ΠΡΟΣΩΠΟ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΙΑ ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ.

    ΤΙ ΘΕΣ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΣ ΔΗΛΑΔΗ ΟΤΙ ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΜΕ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΦΡΟΥΤΑΚΙΑ ΕΧΟΥΝ "ΜΑΓΝΗΤΕΣ" ΠΟΥ ΣΕ ΠΡΟΣΕΛΚΥΟΥΝ ΚΑΙ ΕΣΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΕΛΕΓΞΕΙΣ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ? ΑΣ ΜΗΝ ΚΟΡΟΪΔΕΥΟΜΑΣΤΕ. ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΟΥ ΛΕΣ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΒΟΥΛΗΣΗ. ΠΑΝΤΑ ΦΙΛΙΚΑ

    Reply
  3. Ανώνυμος

    Αθηναίε ας βαλουν τοτε και μαγαζακια με ναρκωτικα…..
    Εισαι κυριος του εαυτου σου;
    Ωραίο επιχειρήμα!!!!!!

    Reply
  4. ΑΘΗΝΑΙΟΣ

    ΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΩ ΣΤΟ ΝΑ ΣΤΡΩΣΟΥΜΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΖΙΝΟ, ΘΕΛΩ ΝΑ ΤΟΝΙΣΩ ΟΤΙ Ο ΤΖΟΓΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΑ ΑΤΟΜΙΚΟ ΘΕΜΑ. ΑΝ ΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΖΟΓΑΔΟΡΟΣ ΘΑ ΠΟΝΤΑΡΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΑΓΩΝΕΣ ΔΡΟΜΟΥ ΚΑΤΣΑΡΙΔΑΣ. ΤΩΡΑ ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΕΡΑΣΕΙ ΑΠΟ ΕΝΑ ΜΑΓΑΖΙ ΜΕ ΦΡΟΥΤΑΚΙΑ Η ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΤΥΧΕΡΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΚΑΙ ΠΕΙ "ΑΣ ΠΑΩ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΩ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΜΟΥ" ΚΑΙ ΚΟΛΛΗΣΕΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΑ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΤΟ ΦΤΑΙΞΙΜΟ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΑΙ ΠΑΡΟΡΜΗΤΙΚΟΣ.
    ΑΚΟΜΑ, ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΠΩΣ ΟΛΑ ΤΑ ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ, ΕΙΝΑΙ ΦΤΙΑΓΜΕΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΤΟ "ΜΑΓΑΖΙ" ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΕΡΔΟΣ. ΤΙ ΝΟΜΙΖΕΤΕ, ΑΦΕΛΕΙΣ ΣΑΝ ΤΟΥΣ ΠΑΙΧΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΑ ΕΜΠΝΕΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΥΝ? ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΧΑΣΕΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟ ΤΖΟΓΟ ΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟΝ ΕΚΤΟΣ ΑΠ'ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ. ΔΕΝ ΤΟΥ ΕΒΑΛΕ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟ ΧΕΡΙ ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΚΟΥΜΠΙΑ/ΧΑΡΤΙΑ ΑΥΤΟΙ ΠΗΓΑΝ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ.

    ΑΦΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΝΑ ΤΑ ΒΑΛΛΟΥΝ. ΕΙΣΤΕ ΚΥΡΙΟΙ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΥ ΣΑΣ?

    Reply
  5. Ανώνυμος

    εγω παντος την εστεινα διπλα και μολις εβλεπα ο αλλος οτι εριχνε χρημα πηγαινα μετα και με 1 500αρικο δρχ το αδειαζα
    ωραιες στιγμες
    εχω βγαλει πολλες γκομενες τοτε

    Reply

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *