Ενοχα μυστικά που κρύβονται στους χυμούς

Αν στο μυαλό σας υπάρχει η εξίσωση «χυμός=υγεία» ή «χυμός= αποτοξίνωση», οι νέες έρευνες επιβάλλουν -αν μη τι άλλο- επανεξέταση αυτών των δεδομένων. Ολο και περισσότεροι ειδικοί καταγγέλλουν τη νέα μόδα, που θέλει τους χυμούς και τα smoothies να είναι συνώνυμα της υγιεινής διατροφής, ως αιτία για την αύξηση βάρους, την αύξηση των κρουσμάτων διαβήτη τύπου 2, ακόμη και την υπονόμευση της στοματικής υγείας λόγω των σακχάρων.


Κομβική σημασία

Επίσης, επισημαίνουν ότι κατά τη διάρκεια της παρασκευής των χυμών τα φρούτα χάνουν σχεδόν όλα τα θρεπτικά συστατικά και τις βιταμίνες τους, οπότε το καλύτερο που έχει κάνει όποιος θέλει να ακολουθεί υγιεινό τρόπο διατροφής είναι να φάει το φρούτο όπως είναι. «Ο μηχανισμός της κατανάλωσης ενός ολόκληρου κομματιού φρούτου είναι αδιαμφισβήτητα καλύτερος σε κάθε επίπεδο: στην απώλεια βάρους αλλά και στην απορρόφηση ινών και συστατικών» εξηγεί η διατροφολόγος Τζάκι Λιντς. Πάντως όλοι οι διατροφολόγοι ξεκαθαρίζουν ότι δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ότι τα φρούτα και τα λαχανικά είναι καλά για εμάς, καθώς βοηθούν στην πρόληψη των εγκεφαλικών, της υψηλής πίεσης, των καρδιοπαθειών, ακόμη και των καρκίνων. Επίσης, παρέχουν σημαντικά συστατικά για το ανοσοποιητικό όπως ο ψευδάργυρος και το φολικό οξύ που είναι κομβικής σημασίας για τη δημιουργία των αιμοφόρων αγγείων.

Το πρόβλημα είναι ότι οι αποχυμωτές φαίνεται να στερούν από τους χυμούς πολλά από τα παραπάνω συστατικά. Κατακρατώντας τη φλούδα, τα κουκούτσια και την ψίχα, κατακρατείται μεγάλη ποσότητα των ινών που είναι ζωτικής σημασίας για το πεπτικό. Οι ίνες τροφοδοτούν τα ευεργετικά βακτήρια στο έντερο, μειώνοντας έτσι πιθανότητες προβλημάτων που εκτείνονται από μια απλή αλλά βασανιστική δυσκοιλιότητα έως καρκίνο του εντέρου. Επίσης, οι ίνες βοηθούν να διατηρείται περισσότερη ώρα το αίσθημα του κορεσμού, πολύ βασικό για ανθρώπους που θέλουν να χάσουν κιλά, ενώ βοηθούν και στην καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Τέλος, υπογραμμίζεται η παγίδα των σακχάρων. Για ένα ποτήρι χυμό χρειάζονται τέσσερα πορτοκάλια που ισοδυναμούν με 22 γραμμάρια σάκχαρα. Αν έτρωγε κανείς απευθείας το φρούτο, δεν θα μπορούσε εύκολα να ξεπεράσει τα δύο πορτοκάλια.

Πηγη espresso

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *