Γκουαντανάμο: Ο ΟΗΕ καταδικάζει

Η αναγκαστική σίτιση των κρατουμένων, μια πρακτική που βρίσκεται σε εξέλιξη επί του παρόντος στην αμερικανική φυλακή του Γκουαντάναμο, όπου…

ένας αυξανόμενος αριθμός κρατουμένων κάνουν απεργία πείνας, «δεν είναι ποτέ αποδεκτή», κατήγγειλε την Τετάρτη η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Εάν εκληφθεί σαν μια πράξη βασανισμού ή ταπεινωτικής διαχείρισης –αυτό ακριβώς ισχύει, καθώς είναι επίπονο-, τότε απαγορεύεται από τους διεθνείς νόμους», δήλωσε ένας εκπρόσωπος, σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα «LeMonde».

Η εν λόγω πρακτική καταδικάστηκε από την Παγκόσμια Ιατρική Ένωση (ΑΜΜ), έναν παγκόσμιο οργανισμό γιατρών που ιδρύθηκε το 1947 για να διασφαλίσει τα πιο υψηλά πρότυπα δεοντολογίας και φροντίδας, στου οποίου τα μέλη συμπεριλαμβάνονται οι Ηνωμένες Πολιτείες. «Ακόμα και στα πλαίσια ενός φιλανθρωπικού σκοπού, η σίτιση με τη χρήση απειλής, εξαναγκασμού, δύναμης ή φυσικής ακινητοποίησης είναι μια μορφή απάνθρωπης μεταχείρισης», υποδεικνύει το ΑΜΜ. «Εξίσου απαράδεκτη είναι η υποχρεωτική σίτιση συγκεκριμένων κρατουμένων με σκοπό να εκφοβιστούν ή να αναγκαστούν οι άλλοι απεργοί πείνας να σταματήσουν», προσθέτει.

Οι κατευθυντήριες γραμμές του ΑΜΜ για την υποστήριξη των απεργών πείνας καθορίζουν πως, από τη στιγμή που ένας κρατούμενος αρνείται κάθε τροφή και ο γιατρός εκτιμά πως βρίσκεται σε κατάσταση να σχηματίσει μια λογική κρίση σχετικά με τους λόγους που τον οδηγούν στην άρνηση της τροφής, δεν πρέπει να τραφεί με τεχνητό τρόπο.

Η πίεση που ασκείται στον αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, να κλείσει αυτή τη στρατιωτική φυλακή που είναι εγκατεστημένη στην Κούβα και όπου βρίσκονται ακόμα 166 έγκλειστοι, έχει αυξηθεί το τελευταίο διάστημα. Ένα κίνημα απεργίας πείνας φτάνει τώρα την δωδέκατη εβδομάδα πραγματοποίησης του και έχει επεκταθεί σε 100 φυλακισμένους, σύμφωνα με την επίσημη καταμέτρηση της φυλακής, και σε 130, σύμφωνα με δικηγόρους.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *