ΠΛΩΤΗ ΑΛΥΣΙΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΧΗΜΙΚΑ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ

Μακριά από τα φώτα των κυρίαρχων ΜΜΕ χιλιάδες κάτοικοι Κυθήρων και Κρήτης αλλά και εκατοντάδες ακτιβιστές απ” όλη τη χώρα σχηματίζουν αύριο…
ένα κομβόι με αλιευτικά, που θα ξεκινήσει από τη Χώρα Σφακίων, δημιουργώντας μια συμβολική γραμμή παρεμπόδισης της διέλευσης του πλοίου που μεταφέρει τα τοξικά υλικά
Τι συμβαίνει όταν σε μια σταλιά νησάκι μέσα σε ελάχιστα 24ωρα κινητοποιούνται οι 2.000 από τους 2.500 κατοίκους και δεν υπάρχει ούτε μια αράδα στα μίντια; Τίποτα παραπάνω από αυτό που τα Μέσα αποκαλούν «κανονικότητα»: τα κινήματα δεν υπάρχουν στην τηλεοπτική δημοκρατία, ακόμα κι αν, όπως σήμερα και αύριο, χιλιάδες άνθρωποι διαμαρτύρονται στους δρόμους ή εν πλω.

Οπως κάνουν αυτή την ώρα οι κάτοικοι των Κυθήρων, που υποδέχονται από τον Πειραιά το σκάφος «Αγιος Νικόλαος» ώστε να συνεχίσουν μαζί του το μακρύ ταξίδι μέχρι την Κρήτη, όπου από τη Χώρα Σφακίων θα αναπτύξουν αύριο μια αλυσίδα από αλιευτικά σκάφη, φουσκωτά και επιβατικά, δημιουργώντας μια συμβολική γραμμή απαγόρευσης της θαλάσσιας διέλευσης από τη Μεσόγειο του πλοίου που μεταφέρει τα χημικά από τη Συρία.

Η επιλογή της Κυριακής 27/4 δεν έγινε τυχαία καθώς αύριο προβλέπεται να ξεκινήσει και η επιχείρηση μεταφοράς των χημικών στα διεθνή χωρικά ύδατα μεταξύ Κρήτης και Μάλτας, όπου θα γίνει και η υδρόλυση πάνω στο αμερικανικό πλοίο Cape Ray.

Επικοινωνιακός αποκλεισμός

«Ολόκληρα τα Κύθηρα έχουν ξεσηκωθεί. Δεν υπάρχει κάτοικος που να μη συμμετέχει στις διαμαρτυρίες», μας λέει ο ζωγράφος και υποψήφιος δήμαρχος Μανώλης Χάρος. «Μέσα σε ελάχιστες μέρες μαζεύτηκαν οι υπογραφές των κατοίκων και στις κινητοποιήσεις πρωτοστατούν νέοι άνθρωποι. Και τα μίντια δεν αναφέρουν καν τα γεγονότα. Εκτός από την “Εφημερίδα των Συντακτών”, έχουν επιβάλει μπλάκ άουτ».

Ετσι, λοιπόν, για να σπάσουν τον επικοινωνιακό αποκλεισμό τους οι διαδηλωτές φιλοξενούν επάνω στο καράβι την ομάδα του «Ομνια» που θα μεταδίδει ζωντανά εικόνα και θα «ανεβάζει» φωτογραφίες από την αποστολή. Και δεν μιλάμε για ένα τυχαίο πλεούμενο, αλλά για το γνωστό σκάφος «Αγιος Νικόλαος» της Πρωτοβουλίας «Ενα Καράβι για τη Γάζα» που αποτελεί ένα από τα δυο ελληνικά ψαροκάικα που έσπασε για πρώτη φορά έπειτα από 41 χρόνια τον ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας.

«Το καράβι μας πραγματοποίησε κι άλλα ταξίδια στη Μεσόγειο για άλλους καλούς σκοπούς. Τον Αύγουστο του 2008 ήταν ενάντια στη βάναυση καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Γάζα, τώρα είναι η μεγάλη απειλή για τα οικοσυστήματα και την κοινωνική και οικονομική ζωή των κατοίκων της Μεσογείου», μας λέει ο Βαγγέλης Πισσίας, καθηγητής διαχείρισης υδάτινων πόρων και υποψήφιος ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων. «Η κινητοποίηση της Κρήτης βαδίζει στον δρόμο που άνοιξαν οι κινητοποιήσεις των κατοίκων της Χαλκιδικής. Δεν βλέπουμε άλλο τρόπο να αποτρέψουμε αυτόν τον μεγάλο και αδικαιολόγητο κίνδυνο, από την ανάληψη της ευθύνης για την υπεράσπιση των τόπων της χώρας μας από τους ίδιους της τους ανθρώπους».

Ταυτόχρονα, την κινητοποίηση των φορέων θα βιντεοσκοπήσει αεροπλάνο της Αερολέσχης Χανίων με σκοπό να σταλούν τα πλάνα ως έτοιμο υλικό στα κανάλια της Αθήνας, τα οποία κατά κανόνα έχουν αποκρύψει τις μέχρι τώρα μαζικές διαμαρτυρίες των Κρητικών.

«Στόχος μας είναι να στήσουμε ένα συμβολικό τείχος προστασίας, ένα φράγμα για τα σχέδια όσων θέλουν να βάλουν σε κίνδυνο τις θάλασσες και τον φυσικό μας πλούτο», λέει στην «Εφ.Συν.» ο δήμαρχος Σφακίων Παύλος Πολλάκης. Οπως, εξάλλου, μας λέει ο επικεφαλής του Εργαστηρίου Διαχείρισης Τοξικών και Επικίνδυνων Αποβλήτων, Ευάγγελος Γιδαράκος, οι τοπικοί και επιστημονικοί φορείς της Κρήτης δεν έλαβαν ποτέ απάντηση στο αίτημά τους για παρουσία Ελλήνων εμπειρογνωμόνων πάνω στο πλοίο, το οποίο δεν υποστηρίχτηκε ούτε από την ελληνική κυβέρνηση. «Ωστόσο, και οι ίδιοι οι Αμερικανοί τονίζουν πως η όλη επιχείρηση είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη και θα πρέπει να διακόπτεται κάθε φορά που ο κυματισμός της θάλασσας υπερβαίνει τα 10 εκατοστά!»

Στην ανακοίνωση του «Συντονιστικού κατά της εξουδετέρωσης των χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο» αναφέρεται πως για το θέμα κατατέθηκε στις 11 Απριλίου αναφορά στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ενώ έγινε και παράσταση στη Βουλή και συναντήσεις με εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων και τον υφυπουργό Εξωτερικών στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρης ερώτησης για το εν λόγω κρίσιμο θέμα από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Παρ’ όλα αυτά, «η υποτακτική ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να αδιαφορεί επιδεικτικά για το θέμα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Θέμα υψίστης σημασίας

Ο Παύλος Κορωναίος από το 2006 ζει μόνιμα στα Κύθηρα. Σήμερα θα επιβιβαστεί στο πλοίο που θα καταπλεύσει αύριο στη Χώρα Σφακίων. Τι είναι αυτό που κινητοποιεί τον 34χρονο φούρναρη και τους συντοπίτες του; «Είναι μια πρωτοφανής κινητοποίηση», μας λέει, «κι αυτό αποδεικνύει ότι το θέμα είναι υψίστης σημασίας για τη ζωή μας και τη ζωή των παιδιών μας.

»Κάποια μεγάλα κεφάλια στον βωμό του χρήματος αποφάσισαν να τα θυσιάσουν όλα, υποτιμούν όμως τη νοημοσύνη μας. Με μεγάλη μαεστρία προσπαθούν να περάσουν το όλο θέμα στα ψιλά γιατί μας θεωρούν χαζούς. Εχουμε όμως αντιληφθεί το μεγάλο κόλπο που στήνουν – σίγουρα όχι προς το συμφέρον το δικό μου και το δικό σου. Και θα το σταματήσουμε».

■ Σήμερα στο λιμάνι των Κυθήρων, το Καψάλι, αναμένεται να αφιχθεί το «Αγιος Νικόλας», ενώ θα γίνει και ενημέρωση των κατοίκων. Για την αυριανή κινητοποίηση έχουν επιστρατευτεί λεωφορεία από όλες τις περιοχές της Κρήτης που θα μεταφέρουν τους διαδηλωτές μέχρι το λιμάνι των Σφακίων, ενώ εκεί θα διατεθεί και το πλοίο της ΑΝΕΝΔΥΚ «Δασκαλογιάννης», στο οποίο θα επιβιβαστούν για τη θαλάσσια διαμαρτυρία όσοι δεν θα διαθέτουν δικό τους πλωτό μέσο.

Των Ντίνας Δασκαλοπούλου, Μάριου Διονέλλη

πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *