Εκλογές, αναδιάρθρωση και ανασχηματισμός εν μέσω διαψεύσεων και πραγματικότητας

Υπογραφή:Χρήστος Καψάλης

Απέκλεισε αναδιάρθρωση του χρέους ο πρωθυπουργός και ξεκαθάρισε ότι θα εξαντλήσει την τετραετία. Απέκλεισε δηλαδή και το ενδεχόμενο εκλογών. Επειδή όμως, όποιος ασχολείται με την πολιτική γνωρίζει ότι οι «διαψεύσεις» και οι «ξεκάθαρες απαντήσεις» των πολιτικών επιδέχονται πολλές ερμηνείες ας επιχειρήσουμε να ερμηνεύσουμε τα λεγόμενα του πρωθυπουργού και μέσω αυτών να προβλέψουμε τις….
πιθανές εξελίξεις. Διέψευσε λοιπόν κάθε ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους ο κ. Παπανδρέου, τονίζοντας μάλιστα ότι θα ήταν καταστροφική. Πριν από τον πρωθυπουργό είχαν σπεύσει να υπογραμμίσουν ότι δεν χρειάζεται αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ο Στρος Καν, ο Όλι Ρεν, ο Τρισέ και πλήθος άλλοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Πράγματι λοιπόν αποκλείεται το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης; Όχι βέβαια. Απλώς όταν αυτή αποφασιστεί δεν θα είναι μονομερής -κάτι τέτοιο πράγματι αποκλείεται- αλλά συναινετική και δεν θα ονομάζεται αναδιάρθρωση αλλά «εξορθολογισμός», «ρύθμιση», «διαγραφή μέρους των τόκων» ή όπως αλλιώς, με βάση τη συμφωνία που τότε θα επιτευχθεί ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές μας με τη μεσολάβηση ΔΝΤ και Ε.Ε. Γι΄αυτό άλλωστε τόσο ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου όσο και ο Αντώνης Σαμαράς τονίζουν ότι “κάνει κακό η δημόσια συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα” ή ότι “έχει καταστροφικές συνέπειες”. Αυτό με σαφήνεια υποννοεί και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστε Σημίτης ο οποίος τάχθηκε υπέρ της ανδιάρθρωσης, αλλά ύστερα από συνεννόηση και μυστικές διαπραγματεύσεις…

Η δεύτερη έμμεση αλλά σαφής διάψευση του πρωθυπουργού είχα να κάνει με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, αφού τόνισε κατηγορηματικά ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία και παρουσίασε τους βασικούς άξονες του «Οδικού χάρτη 2013 – 2015». Και αυτή όμως η διάψευση δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Ας μην ξεχνάμε ότι ο κ. Παπανδρέου έχει ξεκαθαρίσει προς τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ότι ένα νομοσχέδιο αν δεν ψηφιστεί στη Βουλή ή αν μειωθεί ακόμη η κοινοβουλευτική δύναμη του κυβερνώντος κόμματος, είναι αποφασισμένος να προσφύγει στον ελληνικό λαό. Αν υποθέσουμε λοιπόν ότι ο κ. Παπανδρέου εννοούσε αυτά που έλεγε και δεν σκόπευε απλώς να φοβίσει τους βουλευτές του κόμματός του, τότε είναι σαφές ότι ναι μεν ό ίδιος δεν θα επέλεγε σε αυτή τη φάση την προσφυγή στις κάλπες , αλλά ίσως η κοχλάζουσα κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ είναι εκείνη που ενδεχομένως κρίνει πότε και αν θα γίνουν πρόωρες εκλογές.

Αλλά υπάρχει και άλλο σενάριο που οδηγεί σε πρόωρες εκλογές και για το οποίο έσπευσε να προειδοποιήσει ο Αντώνης Σαμαράς, μη τυχόν και κάνει την …λάθος κίνηση ο πρωθυπουργός. Αν δηλαδή στη Βουλή ο κ. Παπανδρέου ζητήσει αυξημένη πλειοψηφία 180 θετικών ψήφων για τα νέα μέτρα του “Οδικού χάρτη 2013 – 2015”, δηλαδή υπερκομματική στήριξη των μέτρων, η ΝΔ ξεκαθάρισε ότι δεν θα την προσφέρει και σε αυτή την περίπτωση είναι πολύ πιθανόν να μη συγκεντρωθούν οι 180 ψήφοι και ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ να αναγκαστεί να ζητήσει πρόωρες εκλογές από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, παρότι η πλειονότητα των πολιτών δεν επιθυμεί, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις μια τέτοια εξέλιξη.

Τι δεν διέψευσε ο κ. Παπανδρέου: Το ενδεχόμενο ανασχηματισμού. Με τη φράση «θα κάνουμε διορθωτικές κινήσεις» άφησε ανοιχτή την διέξοδο του ανασχηματισμού για να την χρησιμοποιήσει μόλις νιώσει ότι οι αντιδράσεις και οι πιέσεις στην κοινωνία και στην κοινοβουλευτική του ομάδα προσεγγίζουν ή και ξεπερνούν το όριο του βρασμού…

http://www.eklogika.gr/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

2 Comments

  1. Ανώνυμος

    ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΕ ΤΙ??????
    ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΑΠΟ ΜΙΑ ΘΕΣΗ ΤΑ ΜΕΝ ΓΟΥΡΟΥΝΙΑ ΚΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΤΑ ΑΛΛΑ ΓΟΥΡΟΥΝΙΑ????
    ΜΑ ΟΛΑ ΤΑ ΓΟΥΡΟΥΝΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΟΥΡΗ ΕΧΟΥΝΕ!!!!!
    ΚΟΨΙΜΟ ΤΟ ΛΑΡΥΓΓΙ ΘΕΛΟΥΝ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΟΙ 300!!!!

    Reply

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *