Η Σφαγή της Εορτής του Αγίου Βαλεντίνου

Στις 14 Φεβρουαρίου του 1929, ανήμερα της εορτής του Αγίου Βαλεντίνου, οι δύο μεγάλοι μαφιόζοι της Αμερικής αποφάσισαν να ξεκαθαρίσουν τους λογαριασμούς τους. Ο λόγος για τον Αλ Καπόνε και τον αντίπαλό του Μπαγκς Μοράν, των οποίων η σύγκρουση έγινε σε μια αποθήκη του Σικάγου, σηματοδότησε την αρχή του τέλους και για τους δύο γκάνγκστερ και έμεινε γνωστή στην…………….
ιστορία ωε «Η Σφαγή της Εορτής του Αγίου Βαλεντίνου».

Την εποχή εκείνη του σουίνγκ και της ποτοαπαγόρευσης ο Ιταλός Αλ Καπόνε με τη συμμορία του κυριαρχούσε στο νότιο τμήμα του Σικάγου και ο Μπακγς Μοράν με τους ιρλανδογερμανούς του στο βόρειο τμήμα της πόλης. Και οι δύο είχαν πολύ μεγάλα έσοδα από την παράνομη διακίνηση αλκοόλ.

Το γεγονός ότι ο Μοράν στο παρελθόν είχε σκοτώσει μερικούς ανθρώπους του Αλ Καπόνε είχαν κάνει τον δεύτερο να διψά για εκδίκηση. Το πρωτοπαλίκαρο του Ιταλού, Βιτσέντζο Τζιμπάλντι με το παρατσούκλι «το πολυβόλο», σχεδίασε την εξόντωση του Μοράν.

Του έκλεισε ραντεβού στις 10:30 της 14ης Φεβρουαρίου σε μια αποθήκη του βορείου Σικάγου με δέλεαρ ένα φορτίο ακριβού ουίσκι. Πέντε από τους άντρες του Καπόνε έφτασαν με δύο αυτοκίνητα που έμοιαζαν με περιπολικά ενώ οι τρεις από αυτούς ήταν ντυμένοι αστυνομικοί κι οι άλλοι δύο με πολιτικά. Από τη γύρω περιοχή δεν έλειπαν και άλλοι συνεργάτες του Καπόνε, οι γνωστοί τσιλιαδόροι.

Οι τρεις που είχαν μεταμφιεστεί σε αστυνομικούς όταν είδαν έναν άντρα που έμοιαζε με το Μοράν να μπαίνει στη αποθήκη, αιφνιδίασαν όσους βρίσκονταν στο χώρο και άρχισαν αν τους πυροβολούν. Λίγο αργότερα έφτασε και η αστυνομία η οποία ειδοποιήθηκε από τους περίοικους που άκουσαν τους πυροβολισμούς.

Στον τόπο βράθηκαν έξι πτώματα κι ένας βαριά τραυματισμένος, ο οποίος λίγο αργότερα άφησε την τελευταία του πνοή. Ο Μοράν όμως δεν ήταν ανάμεσα στους νεκρούς κι αυτό από καθαρή τύχη. Είχε καθυστερήσει στο ραντεβού κι όταν πλησίασε στην αποθήκη είδε τους αστυνομικούς και αμέσως εξαφανίστηκε.

Το συμβάν αυτό που κετέληξε σε μακελειό, προκάλεσε τη λαϊκή κατακραυγή στην πόλη και ξεκίνησε ένας αγώνας για να μπει ένα τέλος στη δράση των συμμοριών. Η αστυνομία παρόλο που γρήγορα έμαθε ποιοι ήταν οι εμπλεκόμενοι στο αιματηρό επεισόδιο, δεν μπόρεσε να προχωρήσει σε συλλήψεις λόγω του ότι ο Καπόνε και το πρωτοπαλίκαρό του είχαν γερά άλλοθι.

Το πρόβλημα των συμμοριών γενικά ξέφυγε από τα όρια του Σικάγου και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση σε συνεργασία με το FBI και το IRS (Εφορία) ξεσκέπασαν τη δράση του Αλ Καπόνε, ο οποίος συνελήφθη δύο χρόνια αργότερα για φοροδιαφυγή. Έτσι τελείωσε και η βασιλεία του στο χώρο του οργανωμένου εγκλήματος. Κι ο Μπαγκς Μοράν όμως από πάμπλουτος γκάνγκστερ που ήταν κάποτε βρέθηκε να ληστεύει τράπεζες για τα προς το ζην.

Η αποθήκη όπου συνέβη το μακελειό της 14ης Φεβρουαρίου έγινε τουριστική ατραξιόν μέχρι το 1967 που κατεδαφίστηκε. Ο αιματοβαμμένος τοίχος μάλιστα της εκτέλεσης πουλήθηκε τούβλο τούβλο σε δημοπρασία στον καναδό επιχειρηματία Τζορτζ Πάτεϊ ο οποίος τον ξανάχτισε στο μπαρ που διατηρούσε στο Βανκούβερ.

Το περιστατικό αυτό αποτέλεσε έμπνευση για τις ταινίες «Μερικοί το Προτιμούν Καυτό» του Μπίλι Γουάιλντερ, «Ο Σημαδεμένος» και ήταν το κύριο θέμα της ταινίας του Ρότζερ Κόρμαν «Νύχτα του Αγίου Βαλεντίνου».

www.alliotiko.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *