Εισήγηση – δικαίωση της Μονής Βατοπαιδίου από τον Άρειο Πάγο

Συζητήθηκαν σήμερα στο ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου οι αναιρέσεις της πρώην προέδρου του Πρωτοδικείου της Κομοτηνής κ. Μαρίας Ψάλτη και των μοναχών Εφραίμ και Αρσενίου για την αναίρεση της με αρ. 208/2010 απόφασης του Πενταμελούς Εφετείου Θράκης με την οποία οι παραπάνω είχαν καταδικασθεί σε δεύτερο βαθμό για τα εγκλήματα της παραβίασης του δικαστικού απορρήτου και…..
παράβασης καθήκοντος.
Η παραβίαση του απορρήτου αφορούσε την αποκάλυψη το 2004 της απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Κομοτηνής με την οποία γινόταν δεκτή εν μέρει η αγωγή της Μονής Βατοπεδίου για την αναγνώρισή της ως ιδιοκτήτριας των παραλιμνίων εκτάσεων της Λίμνης Βιστωνίδας η δε παράβαση καθήκοντος αφορούσε την καθυστέρηση της έκδοσης απόφασης από την πρόεδρο του Δικαστηρίου μέσα σε εύλογο χρόνο.

Ο Εισαγγελέας του Δικαστηρίου του Αρείου Πάγου, δεχόμενος τους σχετικούς λόγους αναίρεσης, που ανέπτυξαν οι πληρεξούσιοι δικηγόροι των καταδικασθέντων, πρότεινε την αναίρεση της παραπάνω απόφασης λέγοντας ότι δεν στέκουν νομικά οι κατηγορίες για τα παραπάνω εγκλήματα, η απόφαση είναι αναιτιολόγητη και πάσχει και από απόλυτη ακυρότητα και ζήτησε να παραπεμφθεί η υπόθεση στο Εφετείο Θράκης και να ξαναγίνει η δίκη με άλλη σύνθεση.

Θυμίζουμε ότι σε πρώτο βαθμό τόσο η Πρόεδρος του δικαστηρίου όσο και οι δύο μοναχοί είχαν αθωωθεί από την κατηγορία της παράβασης του καθήκοντος για το λόγο ότι είχε γίνει δεκτή στις 25.6.2004 κοινή δήλωση των διαδίκων (Μονής Βατοπεδίου και Ελληνικού Δημοσίου) για ματαίωση της δίκης μετά την συζήτηση της αγωγής της Μονής στις 5.11.2003 και της διάσκεψης των δικαστών του Πρωτοδικείου στις 21.4.2004. Επίσης θυμίζουμε ότι απόφαση του Πρωτοδικείου Κομοτηνής εκδόθηκε πέντε ολόκληρα χρόνια μετά την συζήτησή της και μάλιστα μετά από εντολή του Προέδρου της Επιθεώρησης του Αρείου Πάγου, πράγμα που σύμφωνα με τους δικηγόρους της Μονής είναι παράνομο.

Πλέον θα περιμένουμε να δούμε αν και το Δικαστήριο του Αρείου Πάγου θα κάνει και αυτό δεκτές τις αναιρέσεις και την πρόταση του Εισαγγελέα.

http://briefingnews.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *