Διδάγματα για την οικονομική κρίση και την αντιμετώπιση της στην Ιρλανδία από τον τ. Πρωθυπουργό της Ιρλανδίας κο Τζον Μπρούτον

Πρόσφατα είχαμε την μεγάλη τιμή αλλά και την ευκαιρία στα πλαίσια εκδήλωσης στην Αθήνα ,να συναντηθούμε και να συνομιλήσουμε με τον τ. πρωθυπουργό της Ιρλανδίας κύριο Τζον Μπρουτον.
Με δεδομένο αφενός ότι η Ιρλανδία έχει ενταχθεί στον…

ίδιο μηχανισμό χρηματοοικονομικής στήριξης , και αφετέρου το γεγονός ότι η Ιρλανδία έχει παρουσιάσει σημαντικές οικονομικές επιδόσεις στο παρελθόν αλλά και στη διαχείριση της κρίσης , η συνομιλία μαζί του ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα.

Δίχως αμφιβολία πολλά διδάγματα από την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ιρλανδία θα μπορούσαν να υιοθετηθούν από την χώρα μας .

Παραθέτουμε ορισμένα βασικά σημεία της εξαιρετικής ομιλίας του :

«Η Ελλάδα, το παράδειγμα της Ιρλανδίας και το μέλλον της ανάπτυξης στην Ευρώπη», ήταν το θέμα που ανέπτυξε ο κ. Μπρούτον και ανέφερε μεταξύ άλλων και τα βήματα που πρέπει να γίνουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για την επίλυση της κρίσης και την επιστροφή της ευρωζώνης στην ανάπτυξη.

Η Ιρλανδία κατάφερε να αντιμετωπίσει, σε μεγάλο βαθμό, την οικονομική κρίση, καθώς έθεσε εφικτούς και ρεαλιστικούς στόχους τους οποίους και υλοποίησε.

Ο κ. Μπρούτον τόνισε ότι το ιρλανδικό τραπεζικό σύστημα επικεντρώθηκε στην παροχή δανείων για την αγορά καταναλωτικών αγαθών και περιόρισε, σε σημαντικό βαθμό, τη δανειοδότηση των επιχειρήσεων, λόγω του ρίσκου.

Για την επίτευξη της ισορροπίας στο τραπεζικό σύστημα, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιρλανδίας σχολίασε ότι πρέπει να υπάρξει ευρωπαϊκή εποπτεία και ένας μηχανισμός έκτακτης ανάγκης, καθώς και μία προσπάθεια για διεύρυνση της διασυνοριακής λιανικής τραπεζικής.

Όσον αφορά τους μισθούς στο δημόσιο τομέα, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιρλανδίας υπογράμμισε ότι αυτοί μειώθηκαν κατά 50% και έφτασαν στα επίπεδα του 2002, ενώ σημείωσε ότι απολύσεις αυτές κάθε αυτές δεν έγιναν, αλλά μόνον εθελούσιες έξοδοι και έτσι οδηγήθηκαν αρκετοί δημόσιοι υπάλληλοι στη συνταξιοδότηση.

Σχετικά με την συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση ανέφερε ότι έπρεπε χωρίς άλλη καθυστέρηση να γίνει στην Ελλάδα.

Ο τ. Πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να έχει την εποπτεία των προϋπολογισμών και των 27 κρατών-μελών, προκειμένου να μην υφίστανται ανισορροπίες και να μην υπάρχουν ελλείμματα του ισοζυγίου πληρωμών. Όπως τόνισε, άμεση προτεραιότητα πρέπει να είναι και η ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς, ιδίως όσον αφορά την ενέργεια και τα πνευματικά δικαιώματα.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε για το πόσο φθηνή είναι η ηλεκτρική ενέργεια στην Ελλάδα , ωστόσο στο περιθώριο τον ενημερώσαμε ότι η άποψη αυτή είναι μερικώς σωστή διότι πράγματι ενώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο το κόστος ανά κιλοβατώρα μπορεί να είναι χαμηλό , η χρήση ωστόσο από το κράτος του μηχανισμού είσπραξης της ΔΕΗ για να εισπραχθεί οποιοδήποτε κρατικό χαράτσι καθώς και η σύνδεση του με την κατανάλωση πλέον του ληστρικού ΦΠΑ μάλλον φέρνει τον Έλληνα καταναλωτή ενέργειας, στην χειρότερη μοίρα στην Ευρώπη και όχι μόνον.

Αναλύοντας τις ενέργειες στις οποίες προχώρησε η Ιρλανδία, και ωφέλιμο θα ήταν, σημείωσε, να εφαρμοστούν και από την ελληνική πλευρά, ο κ. Μπρούτον εξήγησε ότι η Ιρλανδία εισήγαγε μία υπηρεσία που διαχειρίζεται το χαρτοφυλάκιο των κρατικών συμμετοχών στις εταιρείες και μία προηγμένη νομοθεσία προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων, παράγοντας που, όπως είπε, είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την προσέλκυση επενδύσεων.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι επιτακτική ανάγκη και στην Ελλάδα είναι η αξιοποίηση του δημόσιου τομέα για τη δημιουργία θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό και η αντιμετώπιση της διαφθοράς, που αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για τις επενδύσεις.

Ο κ. Μπρούτον υποστήριξε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προωθήσει τον τουρισμό της, προβάλλοντας περισσότερο τη χώρα, εστιάζοντας σε αυτούς που έχουν να ξοδέψουν και επεκτείνοντας χρονικά και θεματικά την τουριστική σεζόν.

Όσον αφορά την προώθηση των επενδύσεων, τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να αξιοποιήσει το δίκτυο γνωριμιών και επαφών παγκοσμίως, είτε με Έλληνες του εξωτερικού είτε με άτομα που αγαπούν την Ελλάδα, προκειμένου να ανακάμψει.

Σχετικά με το θέμα της ανεργίας στην Ιρλανδία, ο κ. Μπρούτον δήλωσε ότι το πρόβλημα της ανεργίας προήλθε, κυρίως από τη «φούσκα» της οικοδομής, που έσκασε και αρκετοί ήταν εκείνοι που αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν στην Αυστραλία και τον Καναδά. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, το 40% των ανέργων ήταν ανειδίκευτοι εργάτες στην οικοδομή, κάτω των 35 ετών. Πρόσθεσε ότι κάτι τέτοιο ήταν προφανές ότι θα συνέβαινε, καθώς, όπως είπε, είναι ιστορικά αποδεδειγμένο ότι η οικοδομή παρουσιάζει διακυμάνσεις.

Ο κ. Μπρούτον επεσήμανε ότι η οξύτητα της διαρθρωτικής αλλαγής έγινε αισθητή, κυρίως στα άτομα με μέτριες δεξιότητες και επεσήμανε ότι, λόγω του ανοίγματος των αγορών των προϊόντων, χρειάζονται πολιτικές που θα επιτρέψουν τον ανταγωνισμό.
Όσον αφορά τον κρίσιμο τομέα των εξαγωγών , ο πρώην πρωθυπουργός της Ιρλανδίας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει μεγάλο αριθμό μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τόνισε ότι η τεχνολογία και, ειδικότερα, το διαδύκτιο μπορεί να βοηθήσει τις ελληνικές επιχειρήσεις να εξάγουν.

Ολοκληρώνοντας αισιόδοξα την ομιλία του, ο κ. Μπρούτον ανέφερε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να αποτελέσει το «success story» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *